joi, 13 mai 2010

de ce nu imi pare rau

Zilele trecute stateam la povesti cu sora-mea. E inginer la o companie privata si avea ca tema, echiparea unor cutii metalice cu amorizoare de soc, de un tip mai special. Lucrarea era pentru afara. A dat un search pe net si a gasit doua oferte - una germana si cealalta a unui institut din Romania. In pagina romaneasca spunea ca amortizorul cu pricina a fost premiat in 1999 la Geneva, si a reprezentat efortul unor ani de munca din partea unei echipe de cercetatori, in frunte cu profesorul Xulescu.
Sora-mea, cum e o fire mai patriotica, si cum pe vremuri lucrase si ea intr-un institut similar, i-a dat pe nemti la o parte si i-a sunat pe romanasi. A vorbit cu ei si i-a chemat la sediul firmei, sa-si prezinte oferta.
Dupa doua zile, s-au prezentat doi tipi, unul pe la 68 de ani, iar celalat pe la 50. Primul era profesorul, iar celalalt era asistentul.
Le-a povestit despre ce e vorba, caracteristicile aparatului respectiv si ce are nevoie. Se astepta ca acestia sa scoata "obectu'" pe masa si sa zica "costa atat", cum era firesc si cum vazuse in oferta nemtilor de pe net.
Ce credeti ca s-a intamplat ? :) Profesorul - "Stiti, noi avem un prototip; nu e inca lansat in productia de serie". Fac o paranteza - produsul respectiv e de marimea unei cutii de Diazepam si contine doua pistoane si un arc. Raspunsul lor: "Completati-ne dumneavoastra o cerere pentru tema de cercetare, in care sa specificati toate caracteristicile aparatului, eventual ne puneti la dispozitie si aparatul (20.000 $), dupa care noi vom lansa tema. Pentru lansare ne trebuie cam trei luni, si dupa ce vom finaliza cercetarea, ne mai ia inca doua sa executam produsul. Costurile s-ar ridica cam la 15.000 de euro.". Sora-mea a ramas masca ! Chiar si-a gasit cu greu cuvintele, nu emotionata de profunzimea discursului, ci de imbecilitatea protagonistilor. In cele din urma le-a sugerat elegant ca se va gandi la propunerea lor, dar i se pare cam mult, ca dupa 11 ani produsul sa nu fie lansat in productia de serie. Si ca a mai gasit o oferta, din Germania, in care apare o lista cu 100 de dimensiuni, de la 1 euro, la 50 euro bucata. Iar livrarea se face in maxim 7 zile.
Cam asta a fost povestea ei.

Si sa va spun si povestea mea. Protagonistii, nu erau chiar imbecili, pentru ca daca ar fi fost, bunicutul de 70 de ani, ar fi fost demult la pensie. Stiti cati bani au papat institutele de cercetari romanesti in ultimii 20 de ani, fara sa scoata aproape niciun produs de serie, sau sa se vada vreun rod al muncii creatoare ? Cred ca sute de miliarde de Euro. De ce ? Pentru ca imediat dupa '90 crema cercetarii romanesti a facut scandal, ca ... "moare cercetarea !". S-a dat legea prin care an de an s-au alocat fonduri grase, si asa s-a "salvat cercetarea". Toti puturosii, pupincuristii si neamurile politicienilor s-au aciuiat in fel si fel de institute, si-au tras SRL-uri capusa, au facut rost de proiecte fictive si s-au pus pe tocat banii statului.

Vedeti, de-asta nu-mi pare rau pentru ce-o sa ne astepte in viitorul apropiat. Unii chiar o merita ! Si am vaga banuiala, ca nu sunt foarte putini. :)

18 comentarii:

Anonim spunea...

Pheideas, asta a fost si conditia pentru a le da fonduri: sa le toace fara sa faca NIMIC!
Inca nu ne-am prins?
Romania nu trebuie sa mai faca NIMIC! Doar trebuie sa consume. Sa fie locul unde se gaseste mana de lucru ultraieftina, unde sa se presteze servicii de proasta calitate, unde sa se vanda toate mizeriile, unde se fac experimente cu produse alimentare fel de fel, unde se fac testari de medicamente etc.
Romania, un spatiu de tranzit pentru toate interesele celorlalte state.

Si chiar daca sunt sau au fost oameni extraordinari in acele institutii de cercetare, ei nu au putut si nu pot face nimic.
Ori dansezi cum ti se canta, ori iti iei zborul.
Exact ca pe vremea lui Ceausescu. Pentru a-ti mentine o functie de conducere importanta (fiind capabil) ori deveneai membru de partid si cantai in corul celor multi, ori treceai la munca de jos.
Nimic nu s-a schimbat in acesti 20 de ani, ci doar s-a AMBALAT!
:)

pheideas spunea...

@andrei, perfect de acord ! De-aia nu-mi pare rau ! :)

Anonim spunea...

Mie imi pare rau... pentru generatiile de dupa noi!
Le lasam o "mostenire" oribila, o tara de ... si un viitor si mai de ...
Este singura mea parere de rau.

Lutyk spunea...

Institutele de cercetare ar trebui sa functioneze pe langa universitati sau finantate de firmele mari. Iar profesorii universitari sa faca si munca de cercetare pentru titlurile de dcotori pe care le au

pheideas spunea...

Aiurea ! Crezi ca generatiei urmatoare ii va pasa ? Priveste in jur la generatia de 20 de ani. Nu au nicio grija ! Si peste zece ani, pun pariu ca-ti vor da in cap, cu prima ocazie. :))

pheideas spunea...

@Vlad, totul ar trebui sa functioneze pe cerere-oferta. Eu as privatiza tot. Spitale, administratii, politie ... totul ! Omul sa se duca acolo unde e servit mai bine. Lucrez in publicitate de multi ani. Iti dai seama cat voi avea de lucru ? Glumesc ...
Totusi, lasand gluma, publicitatea in Romania a ajuns de kkt. Toate contractele cu statul se dau pe spagi. Iar la privat nu mai sunt bani. E un blocaj total, din cauza jigodiilor amintite.

Anonim spunea...

:)Pheideas "mi-ai dat cu" sah-mat!
:))
Ai DREPTATE! No comment.
:))
M-ai convins. Nu imi mai pare rau.

Anonim spunea...

Subscriu si la ideea ta de a privatiza totul. TOTAL de ACORD!

pheideas spunea...

@andrei, nu vezi ca fiecare e pentru el ? daca lor nu le pasa, de ce mi-ar pasa mie, de durerea lor ? a, ca sunt o tar mai destupat, si pot sa prevad, da, dar o fac pentru mine si pentru cei cativa carora le pasa cu adevarat.

pheideas spunea...

Da mai, dar daca ar privatiza, de unde ar mai fura ? Nu vezi ca au privatizat numai de unde nu puteau sa fure ? Sau ce oricum era pe butuci. Cum se iveste o afacere imobiliara, cum se da ordonanta ... :)) Drumurile si sanatatea o tin cu dintii. ...

Anonim spunea...

@Lutyk stii cum se iau diplomele de "doctori"??? Stii cati dintre cei cu diplomele respective ajung la nivelul diplomelor?
Foaaarte putini. Imi povestea profesoara de economie, cu ceva ani in urma, cam care este "drumul" de parcurs pentru a obtine aceasta "titulatura" si ce bani sunt invartiti in jurul acestei "diplome"... cum se scriu cartile/lucrarile de doctorat.
Tara noastra mandara-i tare!
:)))

pheideas spunea...

Ei si pe pensionari i-ar privatiza. Cine sa-i cumpere ? Dumnezeu ! :)))

Lutyk spunea...

Daca intitutele ar functiona pe langa universitati si finantate de acestea nu ar mai exista cercetatori care sa stea degeaba. penru intre universitati e destula concurenta si sa platesti salariile unor cercetatori care nu fac nimic duce la cresterea taxei de inmatriculare a studentilor. Si atunci studentii se duc unde e mai ieftin si au aceleasi conditii. La fel si in cazul finantarii de catre firme private. Un producator de masin de exemplu nu o sa accepte sa plateasca niste cercetatori in mecanica care nu produc proiecte utile firmei sau macar vandabile. In toata lumea ceea ce e administrat de stat merge prost pentru ca statul e cel mai prost administrator. Statul trebuie sa aiba grija de toata populatia si atunci decat sa-l tina pe x in somaj ii da un salariu de cacao si il angajeaza cercetator sau orice altceva.

Anonim spunea...

Pheideas, pe mine ma incearca un sentiment de regret, parere de rau, de durere muta. Dar imi va trece, probabil - "ma voi vindeca" :)))
Imi pare rau la gandul ca aceasta tara in '90 a avut o sansa URIASA de a fi in randul celorlalte state cu un nivel ridicat de viata etc.

:)
De 20 de ani facem drumuri, insa virtuale
:))
banii sunt materiali, insa drumurile virtuale. cred ca vom fi prima tara de pe mapamond care va avea drumuri holografice!
:)))
sanatatea idem.

Anonim spunea...

@lutyk, toate universitatile prospera din taxele studentilor scosi pe banda rulanta. Cauta-i pe cei direct implicati in managementul universitatilor sa descoperi cat de bogati sunt.
Vei ramane "ca la dentist".
Du-te, din curiozitate, la cateva Facuultati, de stat sau particulare (n-are importanta) si observa cam care este atmosfera, cam ce fel de studenti sunt si cam ce fel de profesori sunt.
Am fost saptamana trecuta la o facultate... pe vremuri importanta, si am ramas SIDERAT!
Ce atmosfera manelista m-a intampinat. Cum vorbeau "studentii" cu profesorii, ce comportament... Doamneeee!

pheideas spunea...

@andrei, Romania n-a avut niciodata vreo sansa. dar asta am aflat-o acum, dupa ce ne-au papat banii ... :)

Anonim spunea...

Pheideas, nu-mi darama si aceasta "iluzie". Lasa-ma sa cred ca Romania a avut o sansa.
:)
Nu-mi lua si ultima firmitura de vis. :)))

pheideas spunea...

@andrei, lasa ca-ti mai dau unul: peste zece ani Romania va fi capitala Uniunii Europene, din care vor mai face parte: Bulgaria si URSS. :)))))