Un blog despre cunoastere, oameni, iubire, ratiune, dezvoltare personala, despre tot ce e frumos si nu se vede. Cu cateva exceptii, tot ce e scris aici imi apartine. E locul unde imi scriu gandurile, impresiile, stiinta si motivul insomniilor. Lectura placuta ! [pheideas]
De azi inainte va incepe balul ! Sleahta de prapaditi pe care poporul i-a ales vor face ce-au facut si stramosii lor, adica vor spori birurile. Ne place sau nu, singurul care a stiut sa faca bani a fost Ceausescu. Dar cum somnul natiunii a nascut monstri, dupa douazeci de ani ne meritam soarta cu varf si indesat. Tacerea si dezinteresul manifestat de nenumarate ori au facut ca sus de tot sa se adune toata scursura societatii romanesti. Noi am dormit, iar ei s-au inmultit si s-au saltat pe culmile puterii. It's payback time !:) Stiti ce ? Tare mi-e teama ca nici de data aceasta romanul nu va pleca la lupta, cu mic, cu mare. Vor iesi cei in nevoie, iar ceilalti se vor supune si vor spune: "Nu ies, pentru ca nu am motive ! Pe mine nu ma doare !" In putinatatea lor, ei nu gandesc ca e chestiune de zile pana cand le va veni randul pe esafod. Proverbiala lasitate a neamului romanesc se va mainfesta si de data aceasta.
Mi-amintesc de vorbele unui istoric - Avem o societate tipic feudala. Nu va mirati, asa este ! Aparitia unor miscari sindicale organizate, a fost mult mai tarziu, in epoca preindustriala. Pe la 1400 breslele au avut un cuvant greu in conducerea burgurilor medievale. Veti spune: E imposibil, suntem in 2010 ! Da, dar nu noi ! Daca am fi urmat o evolutie de tip occidental, probabil ca am fi fost. Din pacate, noi am ramas cu un pattern islamic, specific influentei otomane. Acesta este motivul pentru care Occidentul a ajuns pe Marte, in timp ce Orientul a ramas la nivel de cort confort I [Vezi A.Palmer - Ultima Cruciada]. Orientul nu a evoluat de la un sistem autocratic la unul democratic. Sistemul de organizare autocratic presupune concentrarea puterii in mainle unui grup restrans, care si-o va exercita in mod abuziv, in numele falsei democratii sau a religiei. Birul, haraciul, au fost inventate de persani si preluate apoi de otomani. Ei au condus si dominat un sfert din Europa si jumatate din Asia prin frica. Si revenind la Tara Romaneasca, romanul este invatat cu birul. El il accepta ca pe ceva firesc, nativ. Singura sa arma, nu este revolta, ci eschiva si lupta de guerila - vezi haiducii. In cei 2000 de ani de evolutie, a devenit maestru in eludat si furat. Va dati seama ce greu imi este sa pricep astfel de adevaruri, dupa ce jumatate din viata am crescut cu ideea ca statul si legea sunt deasupra ? In ultimii douazeci de ani am realizat ca statul nu este cel care ma protejeaza, ci cel care ma fura. Iar ca sa supravietuiesc, nu trebuie sa respect legea, ci s-o incalc. Unii din fericire au invatat mai devreme, sau n-au uitat ... :) Cei care vor respecta in continuare legea, vor fi primii sacrificati. Cine ? Cei care fac coada la administratii sa-si plateasca darile.
Daca am fi avut sange latin, cum ne place sa spunem, probabil ca Basescu, Iliescu, si toti acolitii lor ar fi fost demult ingropati, cu un glont in cap.
Azi platim dorinta acerba a lui Basescu de a deveni No.1, de a detine puterea absoluta si de a controla totul: presa, politic, jutitie, interne, administratie. In ultimii sase ani a dezbinat si si-a infiltrat oamenii peste tot - vezi ultima cucerire [Curtea Constitutionala]. Omul acesta este obsedat de putere pana la patologic. Are o minte diabolica si ii pasa de popor cat negru sub unghie. Caracteristica specifica multor romani, de ce sa nu recunoastem. Din pacate este si prost, pentru ca daca ar fi cunoscut istorie, ar fi stiut ca toti dictatorii s-au bazat fie pe armata [Peron, Pinochet], fie pe popor [Hitler, Stalin, Castro]. Cei care s-au lansat in perioade de criza economica si-au asigurat legitimitatea bazandu-se exclusiv pe masuri economice cu rezultat spectaculos. Ati vazut asa ceva la noi ? Basescu, daca isi doreste sa mai stea pe tron in urmatorii ani, va trebui sa isi atraga poporul de partea lui, si nu prin vorbe. Daca ati observat, deja se prefigureaza o alta criza, cea politica, intre el si proprii ministri. Mai pe fata, mai prin dos, tipa ca l-au tradat. " Ati tradat cauza, stiga Castro ! Ati tradat cuceririle socialismului, striga Ceausescu ! M-ati tradat, miseilor, a strigat Lapusneanu !" ...:)) Macar astia au avut sange in instalatie.:)) Weekendurile la Snagov se vor inmulti, si circul va continua. Va veni iarna, contoarele vor fi "mânãrite", furnizorii vor contracara marind preturile, datoriile se vor strange, taxele se vor inmulti; intr-un final cred ca toti vom ajunge in primavara datori. Doamne, cat de mult seamana cu ce-mi povestea bunicul ! :))
Mai bag cate un comment si pe ziare si altele. De ce intrebi ? Ai vreo idee ? Daca te referi la articole pe situri media, da, am incercat pe jurnalist virtual anul trecut si nu mi-au publicat. In general Romania e o chestie ciudata. Pe de o parte toti striga ca nu se face, si cand apare unul care face, ii dau toti in cap. Fitze, orgolii de breasla ... prostie. Dar cred ca stiai asta ... :)
@Ochiverzi, Romania e un baobab .. stii pomul ala caruia africanii ii zic ca e cu radacinile in sus.:)) Nu ca as fi o valoare, insa valorile sunt ucise sistematic, de catre nonvalori, coctate sus si care tin cu dintii de ciolan. Hai sa-ti mai spun una ... Voiculescu, mogulul. Trambiteaza ca vrea sa promoveze valori, ca una si alta. I-am scris de trei ori, ca vreau sa ma implic. Nu mi-a raspuns niciodata. I-am scris si pe blog ... degeaba. E de fatada. Ori nu citeste, ori citesc unii care sunt pe-afara. Daca te uiti pe blogul lui sa vezi despre ce scrie, te iei cu mainile de cap. Lemn ... Si ma intorc la ce spuneam mai sus.
Doar imi place ce si cum scrii.Nu comentez...pentru ca e foarte simplu sa arunci comentarii cand esti intr-un fel sau altul ...in afara problemei. Imi place stilul de...ziarist care nu pierde timpul cu prostiile doar ca sa umple ziarul...si sa-si faca norma de n'spe cuvinte... Scrii inteligent.
Ştii ce e trist? Că niciun om politic din ţara asta nu este mai bun decât celălalt. Activitatea politicienilor se rezumă la a se critica şi a se contesta unii pe alţii. Puşi în faţa unor decizii majore se comportă asemeni majorităţii pisicilor în preajma apei. Un singur lucru îi leagă: dorinţa de a lua poporul peste picior, prin orice mijloace posibile. De la minciuni, până la hoţie. Însă până şi legătura asta se rupe atunci când vine vorba de interesele personale şi obsesia pentru putere. Este ca un virus cu care s-au molipsit şi pentru care nu există antidot. Aşa cum Băsescu vrea să deţină controlul total, aşa vor şi ceilalţi care au râvnit şi râvnesc la tronul lui.
S-a pornit o revoltă împotriva regimului comunist ca să ne fie bine, însă tot nu ne e bine. Şi atunci ce să facem? Să pornim încă o revoltă? Şi pe cine să aducem la putere? Oricine, oricât de curat ar părea la început, se va molipsi mai devreme sau mai târziu cu virusul acela.
Poate greşesc, însă aşa văd eu situaţia în momentul ăsta.
@Veve, problema e jos, nu sus. Cum ai spus, pana cand jos de tot valoare nu va fi perceputa la adevarata ei valoare, adica romanul sa-si numere seara inainte de culcare leul si apoi sa-l inveleasca in batista si sa-l puna sub perna, ca in vechime, sus se vor ridica tot timpul lichele. Am nadejdea ca vom invata pana la urma sa pretuim, chiar daca va fi cu chinuri. Si vom incepe cu rosia si castravetele, iar peste 100 de ani, poate vom ajunge sa construim si noi rachete. Tin minte, acum 8 ani, am avut o vecina, care avea doi copii mari. O intreb intr-o zi, unde se duce vara. La tara, mi-a raspuns. A luat in arenda cateva hectare, iar copiii si i-a dat la Agronomie. N-am banuit atunci cata intelepciune a fost in gestul ei.
Vom reveni la starea noastra nativa, istorica, de platitori de biruri. Apoi vom face rascoale, ei se vor speria si vor fugi peste granite, iar noi, cei multi, ne vom bate pe o bucata de paine. Nu toti, doar cei care vom ramane pe corabie pana la sfarsit. Vor supravietui si cei ce ce-o vor parasi, intelegand ca sansa nu e doar in varf de catarg. In ce priveste Europa, cat a avut nevoie de noi, ne-a primit cu bratele deschise. Nu garantez ca ne va mai privi cu aceeasi indulgenta, pentru ca au supa cantarita, cat sa le ajunga. Si ea e departe de sfarsitul crizei. Cu totii suntem, doar ca noua ne mai trebuie un dram de minte, pe care il vom scoate din lada cea veche si roasa a istoriei la momentele potrivite. Sa ne ajute Dumnezeu !
Despre educatie si invatatura
Îndoaie copacul cât este mic; învaţă copilul până nu a crescut mare.
A hrăni fără a instrui este cel mai ...
Ultimele comentarii
Toate-s vechi si noua toate ...
Istorie * Din invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie: "Pentru aceia, iubitu mieu, suntem datori şi ni se cade să ne ferim de toate pizmele, de toate răutăţile; ca să ştii, cu adevărat tot omul, măcar bogat, măcar sărac, măcar înţelept, măcar neştiut, orice va sămăna, aceia va şi secera, şi cine cum îşi va lega sarcina, aşa o va şi duce. * All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.[Edmund Burke] * Cand construiesti o barca, trebuie sa masori mai intai valurile [Kong Fu Zi - Confucius]
Iubirea * Oamenii care ajung să se cunoască, vor ști să spună ce persoane au mari șanse să le "fure inima"; iar asta nu îi mai miră atât de tare atunci când le întâlnesc. Ei stiu doar că se întâmplă ce știau că se va întâmpla, pentru că au găsit ce căutau. [Aniela Minu - psihoterapeut] * If you love something, let it go. If it comes back to you, its yours forever. If it dosent, then it was never meant to be." [Anonymous] * De multe ori, iubirea nu inseamna prietenie, ci doar sex! [autorul] * Cand iubesti cu adevarat nu ai voie sa atingi.
Fericirea * Fericirea nu sta in cat de mult ai, ci in a sti ce sa faci cu ce ai.
Afaceri * Don't buy something you cannot sell. [Warren Buffet] * Sunt doua moduri de a cuceri si subjuga o natiune: prin sabie sau prin indatorare. [John Adams 1735 - 1826] Recomand Zeitgeist: Addendum
Sanatate * Medicul vindeca boala, nu si cauza. Pe aceasta trebuie s-o cautam si s-o vindecam singuri. [autorul]
Prietenia * Cred in prietenie ! Cred in oameni si in puterea lor de de a face lucruri frumoase impreuna.
Ontologia
Ontologia este o disciplină filozofică, ramură fundamentală a metafizicii, al cărei obiect de studiu este Fiinţa şi Existenţa, şi categoriile în care acestea se împart: lucruri, proprietăţi, procese, fapte. ... wikipedia
Pheideas
FIDIAS, PHEIDIAS / Celebru sculptor si arhitect, care a trait in Grecia secolului 5 i.e.n. A fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai perioadei clasice din cultura greaca. Creatiile sale se disting prin echilibru si armonie, o proportionalitate perfecta si o nuantare a volumelor si structurilor. Unii ii atribuie vestitul "numar de aur". A realizat multe statui celebre; din pacate astazi nu se mai pastreaza decat copii ale lor. A fost insarcinat de Pericle sa conduca lucrarile de constructie a Acropolei Ateniene. A indrumat realizarea si decorarea Parthenonului. Lucrarile sale au influentat atat artistii din generatia sa, cat si pe cei care l-au urmat. Cateva lucrari: "Zeus din Olimpia", "Athena Promachos", "Athena Parthenos".
Mesaje de la cititori
Blogurile, blogosfera sau aşa cum îmi place să-i spun, Cyberia, e pentru mine locul unde putem sonda abisuri şi culmi, senzaţii şi experienţe, gânduri şi teorii fără să ne împiedicăm de convenţii, politeţuri, dogme, palier social, profesional, distanţe şi alte obstacole. Dacă n-am fi exploratori şi mai ales dacă n-am explora complexitatea umană, postarile si comentariile n-ar avea niciun sens. Ce rost ar avea un blog-jurnal sec, cu o înşiruire de evenimente ? Cred că n-ar interesa pe nimeni. În ce priveşte iubirea la distanţă, asta e o temă generoasă. Cyberia concurează viaţa reală. Cyberia face posibile iubiri şi uneori chiar împlinite, destul de multe... ;) Pheideas, te-ai întrebat de ce ? Eu, da ! Şi răspunsul e: fiindcă nu te mai captează iniţial fizicul. E un tip de comunicare directă, raţiune-raţiune sau suflet-suflet, sau o combinaţie din cele două, dar directă, fără să te influenţeze aspectul fizic, vestimentaţia, mediul, parfumul şi tot restul. În Cyberia, chiar şi cocoşatul de la Notre Dame ar fi avut şanse cu Esmeralda lui ... Vocea de departe
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
-
În noi sunt atâtea gânduri care își așteaptă împlinirea, atâtea lucruri
care au nevoie doar de un destinatar și de un moment bun pentru a fi
înfăptuite...
Să scriu?
-
Mie nu îmi place să fiu prezent în social media. Oare chemarea personlă pe
care o simt de a scrie se referă la a fi prezent în social media? Dacă așa
ar...
Metode Simple de a Face Rost de Bani Rapid
-
Momentele in care suntem surprinsi de situatii in care avem nevoie urgenta
de bani, sunt inevitabile in viata oricarui om. Desi foarte stresante,
aceste m...
Ganduri de inceput de 2017 - blog resuscitat
-
Au trecut ani de cand n-am mai scris pe blog, dar l-am lasat cu gandul ca
intr-o zi voi reveni. Poate e doar o zvacnire de inceput de an...cand ne
propunem...
Crăciunul de altădată
-
Se apropie din nou sărbătorile. Nici nu ştiu când a zburat anul ăsta, deşi
n-a avut cine ştie ce spectaculos. S-au aşezat toate în aceleaşi mătci,
datele i...
-
Varianta digitala a Monografiei Delani este acum accesibila tuturor
accesand linkul acesta sau dand click pe imaginea cu cartea din partea
dreapta a sit...
"Slugă la doi stăpâni", un spectacol de neuitat
-
Ultima seară de iarnă... Așteptarea fremătândă a primăverii s-a
transformat, pentru câteva sute de spectatori ai Teatrului Dramatic "Sică
Alexandrescu", în...
They call me ‘madam’
-
Am citit ieri un articol pe blogul Mihaelei Radulescu si m-au luat iar
toate frustrarile si indoielile, angoasele si testoasele. Cica imbatrinim
si ca sa i...
The Italian Church in Bucharest
-
The Italian Church "Our Blessed Savior" is a Catholic church, built between
1915-1916 in Bucharest. It was consecrated by bishop Raymond Netzhammer in
1916...
Sa dam un sarci pe Goagal!
-
Ca orice blogger curios (desi numai blogger nu ma pot numi) daca se mai
sinchiseste careva s-arunce-un ochi in ograda-i de talent revarsat in
elucubrati...
Un dram de 2011
-
Secunda de cultură: “Should auld acquaintance be forgot/ and never brought
to mind?”
Astfel începe Auld Lang Syne, după cum a vrut Robert Burns.
Vreau să l...
Relatiile bazate pe sex se termina repede. Cele bazate pe respect dureaza o vesnicie ! Grija mare sa nu confundati gaura din cap cu cea dintre picioare !
Nu va obositi sa copiati; Google gaseste orice. E suficient sa selectezi un text si in momentul urmator iti apare oriunde. Daca totusi v-a placut ceva, rog sa puneti si sursa ? Este o chestiune elementara de bun simt. Va mercic !
14 comentarii:
...tu de ce scrii numai pe un blog ...?
Mai bag cate un comment si pe ziare si altele. De ce intrebi ? Ai vreo idee ?
Daca te referi la articole pe situri media, da, am incercat pe jurnalist virtual anul trecut si nu mi-au publicat. In general Romania e o chestie ciudata. Pe de o parte toti striga ca nu se face, si cand apare unul care face, ii dau toti in cap. Fitze, orgolii de breasla ... prostie. Dar cred ca stiai asta ... :)
@Ochiverzi, Romania e un baobab .. stii pomul ala caruia africanii ii zic ca e cu radacinile in sus.:)) Nu ca as fi o valoare, insa valorile sunt ucise sistematic, de catre nonvalori, coctate sus si care tin cu dintii de ciolan.
Hai sa-ti mai spun una ... Voiculescu, mogulul. Trambiteaza ca vrea sa promoveze valori, ca una si alta. I-am scris de trei ori, ca vreau sa ma implic. Nu mi-a raspuns niciodata. I-am scris si pe blog ... degeaba. E de fatada. Ori nu citeste, ori citesc unii care sunt pe-afara. Daca te uiti pe blogul lui sa vezi despre ce scrie, te iei cu mainile de cap. Lemn ... Si ma intorc la ce spuneam mai sus.
Doar imi place ce si cum scrii.Nu comentez...pentru ca e foarte simplu sa arunci comentarii cand esti intr-un fel sau altul ...in afara problemei.
Imi place stilul de...ziarist care nu pierde timpul cu prostiile doar ca sa umple ziarul...si sa-si faca norma de n'spe cuvinte...
Scrii inteligent.
Multumesc, asemeni ! Da, punctualitatea este una din trasaturile mele pe care incerc s-o slefuiesc ... :)
...Asemeni???????
Me?
Tu compari...textuletele mele cu articolele tale....Eu doar ma joc,P.
Lasa ca stiu eu ! Si Einstein se juca ... cu atomii. Si din cand in cand i-a mai scapat cate o teorie. :))
Ştii ce e trist? Că niciun om politic din ţara asta nu este mai bun decât celălalt. Activitatea politicienilor se rezumă la a se critica şi a se contesta unii pe alţii. Puşi în faţa unor decizii majore se comportă asemeni majorităţii pisicilor în preajma apei. Un singur lucru îi leagă: dorinţa de a lua poporul peste picior, prin orice mijloace posibile. De la minciuni, până la hoţie. Însă până şi legătura asta se rupe atunci când vine vorba de interesele personale şi obsesia pentru putere. Este ca un virus cu care s-au molipsit şi pentru care nu există antidot.
Aşa cum Băsescu vrea să deţină controlul total, aşa vor şi ceilalţi care au râvnit şi râvnesc la tronul lui.
S-a pornit o revoltă împotriva regimului comunist ca să ne fie bine, însă tot nu ne e bine. Şi atunci ce să facem? Să pornim încă o revoltă? Şi pe cine să aducem la putere? Oricine, oricât de curat ar părea la început, se va molipsi mai devreme sau mai târziu cu virusul acela.
Poate greşesc, însă aşa văd eu situaţia în momentul ăsta.
@Veve, problema e jos, nu sus. Cum ai spus, pana cand jos de tot valoare nu va fi perceputa la adevarata ei valoare, adica romanul sa-si numere seara inainte de culcare leul si apoi sa-l inveleasca in batista si sa-l puna sub perna, ca in vechime, sus se vor ridica tot timpul lichele. Am nadejdea ca vom invata pana la urma sa pretuim, chiar daca va fi cu chinuri. Si vom incepe cu rosia si castravetele, iar peste 100 de ani, poate vom ajunge sa construim si noi rachete.
Tin minte, acum 8 ani, am avut o vecina, care avea doi copii mari. O intreb intr-o zi, unde se duce vara. La tara, mi-a raspuns. A luat in arenda cateva hectare, iar copiii si i-a dat la Agronomie. N-am banuit atunci cata intelepciune a fost in gestul ei.
Mersi de ganduri dragul meu gradinar, am revenit pe gazon:D
ne citim, pup
felicitari pentru postare, e infiorator de realista. Pacat ca nu sunt mai multi care sa gandeasca la fel...
Cu placere ! :)
Vom reveni la starea noastra nativa, istorica, de platitori de biruri. Apoi vom face rascoale, ei se vor speria si vor fugi peste granite, iar noi, cei multi, ne vom bate pe o bucata de paine. Nu toti, doar cei care vom ramane pe corabie pana la sfarsit. Vor supravietui si cei ce ce-o vor parasi, intelegand ca sansa nu e doar in varf de catarg.
In ce priveste Europa, cat a avut nevoie de noi, ne-a primit cu bratele deschise. Nu garantez ca ne va mai privi cu aceeasi indulgenta, pentru ca au supa cantarita, cat sa le ajunga. Si ea e departe de sfarsitul crizei. Cu totii suntem, doar ca noua ne mai trebuie un dram de minte, pe care il vom scoate din lada cea veche si roasa a istoriei la momentele potrivite. Sa ne ajute Dumnezeu !
excelenta postarea! eu ce-as mai putea spune??? ai spus tu tot! ;)
Trimiteți un comentariu