sâmbătă, 19 iunie 2010

incepe balul !



De azi inainte va incepe balul ! Sleahta de prapaditi pe care poporul i-a ales vor face ce-au facut si stramosii lor, adica vor spori birurile. Ne place sau nu, singurul care a stiut sa faca bani a fost Ceausescu.
Dar cum somnul natiunii a nascut monstri, dupa douazeci de ani ne meritam soarta cu varf si indesat. Tacerea si dezinteresul manifestat de nenumarate ori au facut ca sus de tot sa se adune toata scursura societatii romanesti. Noi am dormit, iar ei s-au inmultit si s-au saltat pe culmile puterii. It's payback time !:)
Stiti ce ? Tare mi-e teama ca nici de data aceasta romanul nu va pleca la lupta, cu mic, cu mare. Vor iesi cei in nevoie, iar ceilalti se vor supune si vor spune: "Nu ies, pentru ca nu am motive ! Pe mine nu ma doare !" In putinatatea lor, ei nu gandesc ca e chestiune de zile pana cand le va veni randul pe esafod. Proverbiala lasitate a neamului romanesc se va mainfesta si de data aceasta.

Mi-amintesc de vorbele unui istoric - Avem o societate tipic feudala. Nu va mirati, asa este ! Aparitia unor miscari sindicale organizate, a fost mult mai tarziu, in epoca preindustriala. Pe la 1400 breslele au avut un cuvant greu in conducerea burgurilor medievale. Veti spune: E imposibil, suntem in 2010 ! Da, dar nu noi ! Daca am fi urmat o evolutie de tip occidental, probabil ca am fi fost. Din pacate, noi am ramas cu un pattern islamic, specific influentei otomane. Acesta este motivul pentru care Occidentul a ajuns pe Marte, in timp ce Orientul a ramas la nivel de cort confort I [Vezi A.Palmer - Ultima Cruciada]. Orientul nu a evoluat de la un sistem autocratic la unul democratic. Sistemul de organizare autocratic presupune concentrarea puterii in mainle unui grup restrans, care si-o va exercita in mod abuziv, in numele falsei democratii sau a religiei. Birul, haraciul, au fost inventate de persani si preluate apoi de otomani. Ei au condus si dominat un sfert din Europa si jumatate din Asia prin frica.
Si revenind la Tara Romaneasca, romanul este invatat cu birul. El il accepta ca pe ceva firesc, nativ. Singura sa arma, nu este revolta, ci eschiva si lupta de guerila - vezi haiducii. In cei 2000 de ani de evolutie, a devenit maestru in eludat si furat.
Va dati seama ce greu imi este sa pricep astfel de adevaruri, dupa ce jumatate din viata am crescut cu ideea ca statul si legea sunt deasupra ? In ultimii douazeci de ani am realizat ca statul nu este cel care ma protejeaza, ci cel care ma fura. Iar ca sa supravietuiesc, nu trebuie sa respect legea, ci s-o incalc. Unii din fericire au invatat mai devreme, sau n-au uitat ... :)
Cei care vor respecta in continuare legea, vor fi primii sacrificati. Cine ? Cei care fac coada la administratii sa-si plateasca darile.

Daca am fi avut sange latin, cum ne place sa spunem, probabil ca Basescu, Iliescu, si toti acolitii lor ar fi fost demult ingropati, cu un glont in cap.

Azi platim dorinta acerba a lui Basescu de a deveni No.1, de a detine puterea absoluta si de a controla totul: presa, politic, jutitie, interne, administratie. In ultimii sase ani a dezbinat si si-a infiltrat oamenii peste tot - vezi ultima cucerire [Curtea Constitutionala]. Omul acesta este obsedat de putere pana la patologic. Are o minte diabolica si ii pasa de popor cat negru sub unghie. Caracteristica specifica multor romani, de ce sa nu recunoastem.
Din pacate este si prost, pentru ca daca ar fi cunoscut istorie, ar fi stiut ca toti dictatorii s-au bazat fie pe armata [Peron, Pinochet], fie pe popor [Hitler, Stalin, Castro]. Cei care s-au lansat in perioade de criza economica si-au asigurat legitimitatea bazandu-se exclusiv pe masuri economice cu rezultat spectaculos. Ati vazut asa ceva la noi ?
Basescu, daca isi doreste sa mai stea pe tron in urmatorii ani, va trebui sa isi atraga poporul de partea lui, si nu prin vorbe. Daca ati observat, deja se prefigureaza o alta criza, cea politica, intre el si proprii ministri. Mai pe fata, mai prin dos, tipa ca l-au tradat. " Ati tradat cauza, stiga Castro ! Ati tradat cuceririle socialismului, striga Ceausescu ! M-ati tradat, miseilor, a strigat Lapusneanu !" ...:)) Macar astia au avut sange in instalatie.:))
Weekendurile la Snagov se vor inmulti, si circul va continua. Va veni iarna, contoarele vor fi "mânãrite", furnizorii vor contracara marind preturile, datoriile se vor strange, taxele se vor inmulti; intr-un final cred ca toti vom ajunge in primavara datori.
Doamne, cat de mult seamana cu ce-mi povestea bunicul ! :))

Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob sa ne unim,
...

Ce pacat ca nu mai avem haiduci !

14 comentarii:

WomanWithW spunea...

...tu de ce scrii numai pe un blog ...?

pheideas spunea...

Mai bag cate un comment si pe ziare si altele. De ce intrebi ? Ai vreo idee ?
Daca te referi la articole pe situri media, da, am incercat pe jurnalist virtual anul trecut si nu mi-au publicat. In general Romania e o chestie ciudata. Pe de o parte toti striga ca nu se face, si cand apare unul care face, ii dau toti in cap. Fitze, orgolii de breasla ... prostie. Dar cred ca stiai asta ... :)

pheideas spunea...

@Ochiverzi, Romania e un baobab .. stii pomul ala caruia africanii ii zic ca e cu radacinile in sus.:)) Nu ca as fi o valoare, insa valorile sunt ucise sistematic, de catre nonvalori, coctate sus si care tin cu dintii de ciolan.
Hai sa-ti mai spun una ... Voiculescu, mogulul. Trambiteaza ca vrea sa promoveze valori, ca una si alta. I-am scris de trei ori, ca vreau sa ma implic. Nu mi-a raspuns niciodata. I-am scris si pe blog ... degeaba. E de fatada. Ori nu citeste, ori citesc unii care sunt pe-afara. Daca te uiti pe blogul lui sa vezi despre ce scrie, te iei cu mainile de cap. Lemn ... Si ma intorc la ce spuneam mai sus.

WomanWithW spunea...

Doar imi place ce si cum scrii.Nu comentez...pentru ca e foarte simplu sa arunci comentarii cand esti intr-un fel sau altul ...in afara problemei.
Imi place stilul de...ziarist care nu pierde timpul cu prostiile doar ca sa umple ziarul...si sa-si faca norma de n'spe cuvinte...
Scrii inteligent.

pheideas spunea...

Multumesc, asemeni ! Da, punctualitatea este una din trasaturile mele pe care incerc s-o slefuiesc ... :)

WomanWithW spunea...

...Asemeni???????
Me?
Tu compari...textuletele mele cu articolele tale....Eu doar ma joc,P.

pheideas spunea...

Lasa ca stiu eu ! Si Einstein se juca ... cu atomii. Si din cand in cand i-a mai scapat cate o teorie. :))

Veve spunea...

Ştii ce e trist? Că niciun om politic din ţara asta nu este mai bun decât celălalt. Activitatea politicienilor se rezumă la a se critica şi a se contesta unii pe alţii. Puşi în faţa unor decizii majore se comportă asemeni majorităţii pisicilor în preajma apei. Un singur lucru îi leagă: dorinţa de a lua poporul peste picior, prin orice mijloace posibile. De la minciuni, până la hoţie. Însă până şi legătura asta se rupe atunci când vine vorba de interesele personale şi obsesia pentru putere. Este ca un virus cu care s-au molipsit şi pentru care nu există antidot.
Aşa cum Băsescu vrea să deţină controlul total, aşa vor şi ceilalţi care au râvnit şi râvnesc la tronul lui.

S-a pornit o revoltă împotriva regimului comunist ca să ne fie bine, însă tot nu ne e bine. Şi atunci ce să facem? Să pornim încă o revoltă? Şi pe cine să aducem la putere? Oricine, oricât de curat ar părea la început, se va molipsi mai devreme sau mai târziu cu virusul acela.

Poate greşesc, însă aşa văd eu situaţia în momentul ăsta.

pheideas spunea...

@Veve, problema e jos, nu sus. Cum ai spus, pana cand jos de tot valoare nu va fi perceputa la adevarata ei valoare, adica romanul sa-si numere seara inainte de culcare leul si apoi sa-l inveleasca in batista si sa-l puna sub perna, ca in vechime, sus se vor ridica tot timpul lichele. Am nadejdea ca vom invata pana la urma sa pretuim, chiar daca va fi cu chinuri. Si vom incepe cu rosia si castravetele, iar peste 100 de ani, poate vom ajunge sa construim si noi rachete.
Tin minte, acum 8 ani, am avut o vecina, care avea doi copii mari. O intreb intr-o zi, unde se duce vara. La tara, mi-a raspuns. A luat in arenda cateva hectare, iar copiii si i-a dat la Agronomie. N-am banuit atunci cata intelepciune a fost in gestul ei.

Celestine Mihaela spunea...

Mersi de ganduri dragul meu gradinar, am revenit pe gazon:D

ne citim, pup

XoXo spunea...

felicitari pentru postare, e infiorator de realista. Pacat ca nu sunt mai multi care sa gandeasca la fel...

pheideas spunea...

Cu placere ! :)

pheideas spunea...

Vom reveni la starea noastra nativa, istorica, de platitori de biruri. Apoi vom face rascoale, ei se vor speria si vor fugi peste granite, iar noi, cei multi, ne vom bate pe o bucata de paine. Nu toti, doar cei care vom ramane pe corabie pana la sfarsit. Vor supravietui si cei ce ce-o vor parasi, intelegand ca sansa nu e doar in varf de catarg.
In ce priveste Europa, cat a avut nevoie de noi, ne-a primit cu bratele deschise. Nu garantez ca ne va mai privi cu aceeasi indulgenta, pentru ca au supa cantarita, cat sa le ajunga. Si ea e departe de sfarsitul crizei. Cu totii suntem, doar ca noua ne mai trebuie un dram de minte, pe care il vom scoate din lada cea veche si roasa a istoriei la momentele potrivite. Sa ne ajute Dumnezeu !

PowerPrafGirl spunea...

excelenta postarea! eu ce-as mai putea spune??? ai spus tu tot! ;)