sâmbătă, 8 mai 2010

René Lalique

Pe 5 mai s-au implinit 65 de ani de la moartea lui René Lalique. Daca nu stiati, el a inventat tehnologia fabricarii bijuteriilor din sticla. Tehnologie ce a dus in anii 1920 la falimentul unui alt mare fabricant si designer - Emile Galle. Stilurile in care a lucrat sunt Art Nouveau si Art Deco.
René Lalique s-a nascut la 6 aprilie 1860, intr-un satuc numit Ay en Campagne. Doi ani mai tarziu familia sa s-a instalat in suburbiile Parisului.
Manufactura Lalique din Alsacia, regiune cu traditie in prelucrarea sticlei, devine cunoscuta incepand cu 1921. Cu admiratie retinuta pentru inventivitatea tanarului Lalique, parintii sai ii spuneau: „Tu veux faire des dessins de bijoux, mais cela ne mene a rien!”.
Stilul Lalique se remarca prin modelarea manuala a sticlei si emana feminitate si naturalete. Pastrand sursele de inspiratie ale stilului Art nouveau, fauna si flora, (cele mai intalnite simboluri sunt paunul, diverse insecte si personaje fantastice) Lalique inoveaza alaturand sticlei materiale putin uzitate pana atunci in crearea bijuteriilor: sticla, piele, fildes, pietre semipretioase.
Femeile din inalta clasa sociala si artistele vremii erau de-a dreptul cucerite de bijuteriile Lalique: Arconati-Visconti, contesa de Béarn, printesa de Guermantes, Mme Waldeck-Rousseau, actrita Sarah Bernhardt(pentru care realizeaza in 1902 un costum de scena).
Obiectele create in atelierele Renee Lalique apartin patrimoniului artistic si cultural national si international si sunt pastrate in peste 40 de muzee din intreaga lume.
Iata mai jos cateva exemple.







4 comentarii:

fly2sky spunea...

Ce frumoase! Iar replica parintilor, din cat am inteles (asta nu te va duce nicaieri), e valabila in cazul multor parinti, ce nu incurajeaza ceva nou, iesit din tipare.

pheideas spunea...

Intr-adevar ! Si nu numai din partea parintilor, ci si a societatii.

cora spunea...

pheideas,statuetele Lalique sunt preferatele mele,sunt atat de delicate si frumoase ...aici pe internet le caut si le privesc dar mi-ar face mare placere sa pot privi in realitate una...iar bijuteriile desi nu stiu multe despre ele sunt adevarate opere de arta...:))multumesc ,mi-ai facut o bucurie azi...

pheideas spunea...

Cu placere ! :) La noi arta si religia se contempla in solitudine. Parca bucuria e mai mare cand le impartasesti cu altii. Stiu ca suna neortodox, dar oricum, cu religia am o taina mai veche. :))))