Ideea acestui post mi-a venit in urma unui schimb de comentarii pe facebook, cu un prieten german. Era vorba despre intentia Germaniei de a se separa, impreuna cu alte tari dezvoltate, de Uniunea Europeana, si a forma o noua uniune, un fel de noua Liga Hanseatica. Reactia mea, a fost prompta - "pai normal, dupa ce ne-au adus in sapa de lemn, acum ... adio ?!".
Si nu-i asa ? Pai sa vedem ...
Nu-l ridic in slavi pe Ceausescu. A fost un bou ! A subjugat o natie ideilor sale de a deveni independent de FMI, dupa ce i-a dat afara din tara pe la inceputul anilor '80. Ma rog, n-a fost el tampit in totalitate, pentru ca si-a dat seama de adevaratele intentii ale fondului, intentii care, se pare ca au scapat intentionat conducatorilor de dupa ...
In '89 devenisem aproape independenti de restul lumii. Importam materii prime din cateva tari prietene din sud si exportam in CAER si Asia.
Productivitatea era extrem de scazuta, in mare parte datorata supraproductiei (nu zambiti) si lipsei unor piete de desfacere cu nivel ridicat. Calitatea marfurilor era proasta, pentru ca erau, de fapt, doua calitati - una la intern si alta la extern. Aveam un avantaj imens: produceam in tara mancarea. Si mai aveam si flota vanduta de jigodia de la Cotroceni.
De ce ajunsesem in pragul saraciei ? Sunt mai multe motive:
1. pentru ca nebunul a vrut sa scape de datoriile catre FMI si BM intr-un timp record, exportand mancare;
2. Romania, din momentul ruperii acordului cu Fondul Monetar, a fost inclusa pe Axa Raului ... si supusa unui embargo economic global. Cu exceptia catorva tari, nimeni nu mai importa de la noi. Ori schimburile economice sunt necesare, mai ales cele de tehnologie.
Cei mai in varsta stiu ca, aveam bani si nu avem ce sa cumparam cu ei. Economistii cunosc faptul ca importul de marfuri cu grad mare de prelucrare, presupune mutarea de capital catre economiile care exporta acele marfuri. Noi nu puteam sa realizam asta, datorita embargoului. Prin urmare, in tara s-a acumulat un capital imens, care trebuia compensat.
Si a fost compensat in 1989, prin impuscarea lui Ceausescu.
Din acel moment, scopul marilor puteri si a mailor fonduri monetare private a fost sa distruga tot ce putea insemna concurenta pe piata din partea producatorilor interni. Tineti minte ca s-a vandut aproape tot. S-au taiat fabrici, s-a distrus cercetarea, agricultura, au disparut toate marfurile romanesti.
Acesta este motivul pentru care in acest moment, Romania importa 90% din marfurile alimentare si nealimentare. In '89 raportul era exact invers.
Timp de douazeci de ani am importat cu banii imprumutati de la banci FMI, si am platit cu capitalul acumulat inainte. N-am reusit sa platim tot, se pare ...
Am ajuns in situatia aceasta, ca urmare a masinatiunilor Pietei Comune ( organism anterior Uniunii Europene) si a Statelor Unite. Dar motivul principal pentru care au recurs la aceasta strategie nu a fost cel de deschidere a pietei, ci faptului ca in 1990 blocurile economice amintite se confruntau cu o criza de supraproductie, identica cu criza de azi. Daca nu ar fi daramat blocul comunist (in special URSS), criza mondiala ar fi inceput in urma cu douazeci de ani. N-am spus-o eu, ci, daca nu ma insel, chiar Strauss-Kahn acum zece ani.
Masurile de spoliere a pietelor autohtone nu s-au aplicat doar la noi, ci si in toate tarile din fostul bloc. In '90 Iugoslavii si-au dat seama de intentii si s-au opus. S-au opus degeaba, pentru ca in momentul urmator au avut razboi. Si tot acolo au fost adusi.
Prin urmare, Romania este saraca, tocmai datorita masinatiunilor FMI si a Uniunii Europene. Sa vii acum, cum face Germania, si sa zici: "Asa va trebuie, daca sunteti prosti si nu munciti ! Descurcati-va singuri !", mi se pare de o parsivitate fara egal.
Si parsivitatea este si mai mare, pentru ca dupa ce timp de douazeci de ani le-am cumparat marfurile cu adaos de 300%, acum vor sa rambursam banii pe care ni-i i-au dat sa le cumparam. Adica sa le mai platim o data. Si cu dobanzile aferente.
Iar tampitii nostri si ai altora spun: "N-avem bani, dati-ne voi, cum ati facut-o pana acum !".
Acesta este blocajul in care se afla, de fapt, toata Europa, nu numai noi, Grecii, Spaniolii si altii. Tarile dezvoltate depind de pietele emergente, ca piete de desfacere si de mana de lucru ieftina. Nu poti importa si mana de lucru din Asia. Ce s-ar intampla daca tarile din est ar cadea ? Daca n-ar institui restrictii la emigrare, tarile din vest s-ar confrunta cu un exod de mana de lucru, caruia nu i-ar putea face fata. Totusi, daca cei din vest isi pot permite sa supravietuiasca cativa ani, noi nu putem.
Aceasta este adevarata criza!
2 comentarii:
Si cine este de vina? O mana de cretini care "conduc " Romania sau "prostimea" care s-a lasat dusa de un miraj si nu s-a opus?
@after-the-summer-rain, iugoslavii au incercat sa se opuna, si ai vazut cum i-au tocat. tare mi-e teama ca toti conducatorii nostri din ultimii douazeci de ani au fost pusi de cei din vest. pana si iliescu, comunist convins, nu cred ca a avut alta varianta. suntem prea mici, pentru o lume cu atat de multe interese.
Trimiteți un comentariu