miercuri, 5 mai 2010

nascut spectator


Inevitabil, ma vad influentat de ceea ce se petrece in jurul meu. Daca urmaresc emisiunile TV, suntem de doi ani in colaps economic. Tot cadem ...:) Daca ies pe strada, vad chipuri schimonisite de griji. Daca ma intalnesc cu prieteni, toti se vaita, ca mai rau ca acum n-a fost niciodata. De rau, e rau, indiscutabil, dar nu raul spus la televizor ! Sunt conectat la economie, social, si il simt si eu. Si atunci imi pun intrebarea fireasca, cand se va schimba ceva ? Si bineinteles, cine o va face ? Primul raspuns care imi vine, este: "poporul" ! Care popor ? Haideti sa vedem ...
Badea a spus intr-o seara o chestie interesanta: "Ne meritam soarta !". Oare asa sa fie ? Am stat putin pe ganduri si inclin sa-i dau dreptate. Mai intai am sa ma leg de "revolutie". De-a lungul anilor am auzit de atatea ori vorba "poporul a facut-o", incat imi vine sa vomit. In ultima vreme sintagma s-a mai diluat si am aflat ca au mai fost si altii - turistii rusi, francezi, maghiari etc. Stiti ce-a facut romanul la revolutie ? A stat la televizor, pana a fost sigur ca Ceausescu a cazut, si apoi a iesit pe strada sa se bucure si sa prinda o bucatica de ciolan. A fost romanul in piata ? A fost, dar nu sa lupte, ci de curiozitate. Cine a strigat atunci Jos Ceausescu ? Cine altii decat turistii de care va pomeneam ? Si cativa "nebuni", ramasi de la miting. Mi-aduc clar aminte - erau palcuri de douazeci, treizeci de indivizi, grupati in trei locuri din centru - jos la Sala Palatului, pe Magheru si la Universitate. Si lumea statea si se uita la ei ca la urs. Asta a fost in seara de 21 spre 22. Pe urma a urmat diversiunea, provocata tot de acestia, cu sprijinul securitatii. Ca deh, lumea trebuia convinsa. In 22, aceeasi lume s-a adunat in piata Palatului. Credeti ca au venit cu pancarde, lopeti, tarnacoape sau bate, sa-l darme pe Ceausescu ? As, de unde, au venit cu mainele in buzunare. Daca n-ar fi iesit tarasenia, chipurile ar fi trecut si ei pe-acolo sa vada ce se intampla si sa-si sprijine prea-iubitul conducator. Nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le-ar fi mirosit. Cand a prins romanul curaj ? Cand a simtit ca Ceausescu are zilele numarate. Unde s-au repezit in primul rand ? Sa devasteze si sa fure din sediile partidului !
Chestia cu furatul de la bogat e veche pe la noi. Si azi e la fel. Toti se vaita ca e rau. Credeti ca romanul se va rascula sa dea jos guvernul, sa schimbe ceva ? Ha ha ! Nici pomeneala ! Parsivenia e si mai mare. Daca acum douazeci de ani, romanului i-a fost frica de securitate, acum nu iese, pentru ca ii e teama sa nu piarda privilegiile, alea putine cate sunt. In nemernicia lui, se multumeste cu cativa banuti care ii ies din lins in cur si din furat. Nu exista domeniu in care sa nu fie paienjenis de relatii si shmenuri. Aranjamente intre rude, cunostinte, nepotul sau fiica lui ..., tovarasa educatoare, doctorul, profesorul, liderul de sindicat, secretara, subalternul, directorul, toti pupa in fund seful, iar seful pe seful mai mare, si tot asa pana sus de tot, pana la partid si presedinte. Si toti cotizeaza intr-un fel sau altul, financiar sau in natura.
Ati vazut pe net, acum doi ani, cum Alexandra Svet a vrut sa "miste tara" ? A primit mii de adeziuni, majoritatea de la frustrati sexual si tampiti carora li s-a parut o idee buna. Apoi s-a facut liniste. Nu i-a iesit pasenta. Vroia si ea un ciolan. Injuram securitatea, pe vechii si noii securisti, ca imediat dupa revolutie si-au aranjat afaceri si au furat, de la conturile lui Ceausescu pana la Caritas, Safi, FNI si alte gogosi de pacalit prostimea.
Eu zic ca ar trebui sa le multumim si sa le ridicam monument. Daca n-ar fi fost ei, acum eram fratiori cu Koreenii si construiam socialismul. Si la malluri luam masa in grup. Sau poate un socialism de tip chinezesc ... Cine stie ? :) Neee, pentru asa ceva e nevoie de invataturile lui Confucius.
Daca ne-am lua dupa ce auzim in media, am crede ca cei rai sunt putini, cocotati pe scaune in parlament si ministere, iar asupritii suntem noi toti. Ha ha ! Poate in baladele cu Toma Alimos era asa. Realitatea este cu totul alta. Raul si mafia este pretutindeni. Romanul s-a nascut si va muri smecher. El adora "ascunsul", descuractul, smenuiala, relatiile, pupatul in c... si tradarea, partidul etc. Priviti in jur, sau mai bine in oglinda, si veti vedea o gramada de exemple. Nu poti sa faci doi pasi, pe strada, la piata, la job, administratie, furnizorul de gaz, la munte, la mare, pe drum cu masina, baba de pe DN1, la vama, la biserica si in multe alte locuri, sa nu te izbesti de vreun smecher, care sa nu incerce sa te pacaleasca si sa-si traga un mic castig. Si smecherul pe care il vezi nu e singurul. Daca zabovesti, o sa observi mare inghesuiala in gramada de smecheri, toti asteptand sa "si-o traga" unul altuia sau primului fraier. Si daca esti si mai atent, observi ca tocmai smecherul se vaita cel mai tare: "Vai, ce rau e ! Hotii !". Vorba cu "hotul striga hotul" se potriveste de minune.
Mai iese unul din arestul procuraturii si il vezi pupand pamantul si multumind ca "s-a facut dreptate". Daca il intrebi, precis iti va spune ca a fost inchis pe nedrept, pentru ca X a furat mai mult decat el. Cam asta este echitatea romanului - nu daca a furat sau nu, ci ca a furat mai putin.
Prin urmare, celor care traiesc cu iluzia ca in Romania poporul este asuprit, le spun ca se inseala profund. Nu are sens sa dezgrop istoria, cu clasa muncitoare si burghezia, pentru ca nu sunt decat sloganuri, prin care comunistii au preluat puterea in '45. In Romania nu au existat decat doua clase sociale, una bogata si putina si una saraca. Iar singurul deziderat al clasei sarace, nu a fost echitatea, ci cum sa faca, sa puna mana pe banii celor bogati, prin orice mijloc mai putin violent. Un fel de sex oral, colectiv. :)) Comunistii le-au oferit doar sansa. La fel a fost si acum douazeci de ani. Si sanse vor mai fi, nu fiti dezamagiti. :)
Nu-mi doresc, insa s-ar putea sa asistam in perioada urmatoare la dezvaluirea adevaratei fete a romanului. Romanul nu este proletar - revolutionar, ci pur si simplu spectator - oportunist. Sta pe margine, comenteaza si asteapta momentul favorabil. In concluzie, cei care doriti sa schimbati ceva, retineti : nu incercati sa schimbati lumea, pentru ca lumea nu vrea sa fie schimbata. Daca incercati, in cel mai fericit caz, veti ramane singuri. Cei care vor schimbarea, sunt nebunii si oportunistii. Primii se lupta cu "morile de vant", incercand sa impuna un ideal sau o realitate, iar ultimii (90%) vad in schimbare o oportunitate pentru binele personal. Si bineinteles, asteapta ca altii s-o faca. Romanul nu se urca pe butoi sa strige, ci se baga sub butoi si se uita pe gaurica, asteptand sa se urce cineva. Eventual, din cand in cand, mai scoate piciorul si pune o piedica. :))

12 comentarii:

Anonim spunea...

Asta ma ingrijoreaza si pe mine, faptul ca raul este extins, si nu izolat, cum poate ca era sau macar parea inainte de '89. Atunci macar era clar, asupritii erau cei care stateau la cozi si se bateau pentru o portocala si un borcanel de iaurt.
Un "om nou" s-a nascut din spuma asa zisei revolutii, unul dispus sa inchida ochii atunci cand e vorba de avantajele lui, si sa "faca frumos", sa dea mita cui si cand trebuie. E un fel de prostitutie in grup care intr-adevar e de nesuportat.
De muncit cu adevarat muncesc foarte putini, si numai ei stiu cu ce stres si responsabilitati uriase se lupta zi de zi sa faca echilibristica si sa iasa la liman. Mai ales atunci cand nu au "spate tare"...

In legatura cu blogul tau... Vin aici la tine zilnic, e o reala bucurie sa te citesc. Sa nu cumva sa renunti!... :)

pheideas spunea...

@acuarele, multumesc mult pentru suport. In decembrie 89 s-a nascut un om nou ? :)) Sa fim seriosi, e acelasi om, de mii de ani. Nimeni nu se naste sau se schimba, ci doar isi dezvaluie caracterul, stimulat de anumite conjuncturi.

Anonim spunea...

Inainte de '89 nu era atata parvenitism in tara.
Nu era incultura la aceste cote de azi...
Nu era atata suficienta si autosuficienta.
Nu era banul prima putere si ultima.
Nu erau atatia care sa intre pe pile si pe bani la examene, iar examenele erau serioase.
Omul nou este cel care munceste putin si ajunge departe.
este cel care cu o diploma de particulara sare pe functie de sef si primeste un salariu cu care le rade in nas alora de l-au trecut.

pheideas spunea...

@acuarele, nu-i nimic, inca douazeci de ani si vom ajunge de unde am plecat. :)) Sus, jos, sus jos ... :))))

elena spunea...

da...este interesant tot ceea ce am citit aici...este in fond si opinia mea ca prima schimbare care se impune este cea la nivel mental, restul fiind utopice la acest moment..."omul nou" nu poate fi nou decat dpdv al mentalitatii noi, mentalitate care transcede materialitatea si lupta viscerala pt "mai mult"
dealtfel este din ce in ce mai evident pt oricine ca omul a incetat sa evolueze spiritual, exceptiile fiind rarisime, a ajuns la sfarsitul unui circuit care trebuie sa se incheie in mod natural.. .ori singura solutie viabila nu poate fi decat schimbarea mentalitatii umane si armonizarea cu Universul!
revenind la romani, da, badea a avut dreptate afirmand ca ne meritam soarta, si iata de ce: noi ne am ales "alesii", suntem rezultatul secolelor de sclavagie la marginea marilor imperii, calcati cand de unii, cand de altii: AVEM MENTALITATE DE SCLAVI a caror unic scop in viata este parvenirea cu orice pret....sa dai in cap vecinului pt a-i fura coltul de paine nu a fost niciodata un obstacol insurmontabil, si asta este cat se poate de evident si astazi, cand furam de la pensionari dreptul lor pt a servi o clientela politica de proasta factura!

in calitate de ex-don quijote, in lupta sa cu morile de vant pt binele omenirii, am realizat ca interactiunea nu poate fi decat cel mult punctuala, iar ca adevarata lupta se petrece in tine insuti...este singurul punct din univers pe care l poti schimba :) ....a fost batalia vietii mele de a trece nealterata prin viata...de abia de acum urmeaza tot ce este esential...
cred insa ca omul se poate schimba...cred in fapt ca singura diferenta intre oameni este cea de constienta: oamenii sunt constienti sau (inca) inconstienti, sper eu ca este doar o chestiune de timp

felicitari pt tot ce ai scris! :)

elena

pheideas spunea...

@elena, multumesc, asemeni ! :) ciclul d care vorbeai se va incheia curand. multi spun ca omul se va transforma, se va face mai bun. cum se va realiza acest lucru, cand instinctul de supravietuire va descatusa raul din el ? poate printr-o operatie estetica (etica) totala. :)) cert este ca noi, cei putini din pacate, vom cauta binele in directie opusa. :) mi-as dori sa fim cat mai multi ...

elena spunea...

e cert ca "nici o problemă nu poate fi rezolvata la acelaşi nivel de cunostinte la care a fost creata" (einstein).... facem cu totii parte dintr un sistem cu mult mai complex decat si l poate imagina mintea umana...practic nu suntem decat fire de nisip inzestrate cu farame din constiinta colectiva
insa exista oameni care mentin frecventa noii constiinte care incepe din ce in ce mai mult sa se impuna, prin interactiunea lor cu semenii lor, oameni care influenteaza lumea la un nivel mult mai profund decat este vizibil la suprafata vietii lor

mi as dori si eu ca schimbarea sa vine mai repede, si in cat mai multi :)

pheideas spunea...

@elena, din pacate, cei care au puterea intelectului, sunt dezbinati; se cearta din te miri ce si se sapa unul pe celalalt. vezi A. Plesu si D. Puric. Parca e un facut, cum se ridica unul, apar zece in urma si-l trag inapoi.

elena spunea...

cei care au puterea intelectului, dar nu au pus distanta intre acesta si propriul ego, vor ramane dezbinati, incepand cu propria persoana
egoul nu e dominat decat de nevoia de 'mai mult', in nici un caz de armonie, de constructie, de bine colectiv

pheideas spunea...

@elena, asa e ! daca nu au minte de inginer ... :))

elena spunea...

minte de inginer? :))
era un banc despre 2 canibali angajati intr o firma, care tot mancau in nestire la ingineri, a caror lipsa nu era remarcata de nimeni...asta pana cand au mancat o pe contabila...
in lumea asta mintea cui mai pretuita? ;)

pheideas spunea...

daca n-ar fi inginerii, economistii ce-ar mai aduna ? poate banane ... dar si daca n-ar fi economistii, inginerii s-ar batea cu banane. :)))