Statul nu mai iarta pe nimeni! Din 2011, orice persoana fizica care are venituri suplimentare pe langa salariu, pe care nu le declara, va fi controlata de Fisc. Insa nu oricum! Inspectorii fiscali vor controla fiecare cheltuiala, fiecare achizitie si vor avea acces la toate platile facute din contul bancar.
Orice venit care nu poate fi justificat va fi impozitat de stat. Daca descopera ca ai cheltuit mai mult decat ai declarat ca ai castigat, Fiscul te obliga sa platesti un impozit pe venit de 16% din suma rezultata din diferenta, a explicat pentru incont.ro Marian Morcoasa, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Cu alte cuvinte daca intr-un an ai declarat la Fisc ca ai avut venituri de 100.000 de euro insa in conturile tale au intrat in 400.000 de euro, pentru diferenta de 300.000 de euro vei plati un impozit de 16%, fie ca iti place, fie ca nu.
Mai exact, esti obligat sa platesti statului un impozit de 64.000 de euro pentru banii pe care nu i-ai declarat. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care declari un venit de 100.000 de euro, dar iti cumperi o casa de o valoare mult mai mare. Pentru diferenta de bani pe care nu o poti justifica esti obligat sa platesti impozit de 16 %.
Vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donatie sau mostenire, a mai spus directorul ANAF.
Principalii vizati sunt artistii, sportivii, persoanele fizice care contruiesc si vand
locuinte si cele care vand masini second-hand aduse din strainatate, dar si meseriasii care fac mici lucrari de reparatii si constructie fara sa declare veniturile.
"Poate sa vina omul, daca vrea, sa iti dea o spaga, ca ii place cum canti. Vine si ti-o piteste in mana. Cine poate sa stie? Tu te duci sa iti cumperi o poseta. Vine statul sa imi caute in conturi, dar nu ma poate intreba cat am dat pe poseta. Pot sa dau pe ea 1.000 de euro si o pot lua de la hoti cu 100 de euro. Statul nu ar trebui sa iti bata capul cu asta, ci ar trebui sa se uite la problemele majore ale romanilor. Nu mi se pare normal, pentru ca un cont personal e un cont personal. E o chestie intima, ca si dormitorul tau, viata
ta privata. Nu ar trebui sa se bage statul in conturile personale ale cetatenilor ", spune cantareata Carmen Serban.
Pe de alta parte, finantatorul echipei Rapid, George Copos, nu crede pana nu vede. "A aparut legea? N-a aparut. Atunci vorbim cand apare", ne-a declarat el.
Ce presupune legea? Nu vei mai putea ascunde de Fisc banii decat la ciorap. Inspectorii vor avea acces la rulajele conturilor bancare si la toate datele privind cheltuielile. Legea a fost facuta in colaborare cu expertii FMI, dupa modelul american, a continuat oficialul ANAF.
Bancherii nu sunt de acord cu aceasta propunere. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat pentru incont.ro ca va fi greu ca bancile sa incalce secretul bancar si sa permita accesul la rulajul clientilor.
Mai mult, persoanele fizice care vand masini cumparate din strainatate sau cele care construiesc si vand locuinte
vor plati si TVA de 19% pentru fiecare tranzactie. Asta pe langa impozitul pe venit de 16%!
“De exemplu, daca in decursul unui an, un patron de firma isi cumpara masini scumpe si ii cresc sumele din conturi desi firma lui nu produce niciun leu, atunci inseamna ca acesta are si alte surse de venit pe care nu le-a declarat si pentru care trebuie sa plateasca impozite. Daca in urma controalelor se dovedeste ca banii vin din surse ilegale, atunci acesta va ajunge si pe mana Parchetului”, a mai explicat Marian Morcoasa.
Anul trecut, evaziunea fiscala la persoanele fizice a fost de aproximativ 172 de milioane de lei, respectiv de aproape 42 de milioane de euro, potrivit datelor ANAF.
Asta inseamna ca mai multe mii de persoane fizice au realizat venituri de circa 233 de milioane de euro, pe care insa nu le-au declarat.
In primele trei luni ale acestui an, evaziunea fiscala a fost de 135 de milioane de lei, respectiv de 32,9 milioane de euro.
Mai mult, potrivit Fiscului, din 5 milioane de angajati, jumatate nu contribuie la bugetul de asigurari sociale, respectiv sunt platiti prin contracte de drepturi de autor si conventii civile!
(Sursa: incont.ro)
Bancherii nu sunt de acord ? Dar blocatul conturilor si luat banii pentru plata impozitelor, nu mai tine de secretul bancar ? :)
Din ce in ce mai multi romani vor plati CASH, cu banii tinuti la saltea. Iar bancile vor avea de suferit, cu siguranta.
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum o lună
12 comentarii:
Faci nişte confuzii serioase referitor la confidenţialitatea băncilor şi la blocarea banilor în conturi...Există instituţia popririi care permite oricărui creditor să-şi recupereze o creanţă pentru care are un titlul şi ca a ajuns la scadenţă prin poprirea conturilor debitorului, adică blocarea oricăror sume disponibile în conturi, până la concurenţa sumei datorate, şi transmiterea acestor sume către creditor. Această formă de executare este valabilă pentru orice creditor, fie că e vorba de o persoană fizică, de o persoană juridică sau de stat. Băncile au o obligaţie de confidenţialitate prevăzută expres, dar care prevede şi nişte excepţii, printre care şi o solicitare de informaţii de la organe de cercetare penală, şi executarea unei creanţe de către un creditor...Nu este o chestiune specifică executării de către stat a impozitelor...
În fine, aspectele detaliate mai sus sunt oricum mult mai complexe de atât, dar nu e locul şi momentul pentru teoria popririi şi a confidenţialităţii, dar, atunci când scrii pe astfel de teme, ca de fapt pe orice teme, e bine de ştiut că nu întotdeauna lucrurile sunt aşa cum par la tv sau prin ziare, iar o documentare atentă nu strică...
În ce priveşte subiectul, zic şi eu: aştept să văd exact cum va suna actul normativ...
Multumesc rontz pentru specificatii. Totusi, poprirea nu presupune o sentina judecatoreasca ? Vine oricine si pune poprire ? Scuza-ma daca nu stiu. Statul are codul civil, care ii permite sa sara instanta ?
Si mai e o chestiune care ma ingrijoreaza. Am citit un articol, in care statul vrea sa schimbe legea cesiunii si vanzarii unei societati. Spunea autorul aici, ca noii proprietari, pentru ca sunt saraci, statul nu poate sa le ia nimic. Cum sa le ia, ca persoane fizice ? Nu le ia in limita capitalului social ?
Dau un exemplu. Datoram statului impozitul forfetar. L-am platit in ianuarie. Acum doua saptamani m-am trezit cu contul blocat si tras din cont inca o data suma respectiva. Cam asa functioneaza "institutia popririi", cand e vb de stat.
Nu am cunostiinte din domeniul juridic, dar din cate stiu contractele de credit prevad in cazul nerespectarii termenelor de plata trecerea la executarea silita, deci nu mai e nevoie de sentinta judecatoreasca pentru a se bloca conturile. De asemenea, in cazul creditarii societatilor comerciale, se pot lua garantii suplimentare ce implica persoana fizica, bilete la ordin avalizate, garantii personale. Ce instrumente are statul nu stiu, se pare ca face ce vrea muschii lui.
am gresit "cunostinte"
multumesc fly pentru precizari !
de o vreme imi tot vine in minte scena din "morometii". "nea' ilie, de ce nu vrei sa platesti foncirea ? vei sa-ti iau vita din batatura ?". si replica lui ilie din poiana lui iocan: "nu se poate sa faca ei una ca asta, ca e pericol mare !". si asa a fost !:)
Daa, pericol mare! "Inspectorii fiscali vor controla fiecare cheltuiala, fiecare achizitie si vor avea acces la toate platile facute din contul bancar." Inspectorii acestia fiscali se pare ca ne vor controla viata. Si vor trebuie sa fie multi si bine platiti ca sa controleze totul bine. Hmmm..
Executarea, inclusiv prin poprire, se face pe bază de titlu, dar noţiunea de titlu se concretizează în mai multe tipuri de documente: pentru cele mai multe situaţii, este vorba de o sentinţă judecătorească investită cu formulă executorie, contractele încheiate de bănci sunt, conform legii speciale care reglementează activitatea bancară, titluri executorii, fără să mai fie necesară acţiune în instanţă pentru emitere de titlu executoriu (bine,mai nou, se solicită în instanţă, totuşi, încuviinţarea executării silite şi de către bănci), creanţele statului au de-asemenea regim special, conform codului de procedură fiscală, în sensul că somaţiile emise de organele fiscale, în cuprinsul cărora se stabilesc valorile creanţelor, reprezintă titluri executorii, nemaifiind necesară intervenţia vreunei instanţe pentru a trece la executare, inclusiv prin poprire. Dar aceasta nu este o noutate...cel puţin de când ştiu eu, creanţele statului au avut această caracteristică...
În ce priveşte cesiunea de părţi sociale, m-am uitat rapid pe articol şi înţeleg că ideea este că nu vei putea vinde o societate cu datorii decât după achitarea acestora...altfel, poţi oricum s-o bagi în faliment, să-i stingi pasivul cu orice bunuri mai sunt în patrimoniul societăţii şi s-o lichidezi, fără ca, mai departe, asociaţii să răspundă mai mult decât în limita participaţiei la capitalul social...
În fine, sunt multe aspecte de detaliu care se stabilesc de la caz la caz şi e greu de făcut astfel de dezbateri pe blog...oricum caracterul societăţii cu răspundere limitată nu se schimbă, iar articolele din presă sunt formulate de cele mai multe ori defectuos, lăsînd loc la tot felul de interpretări...De-asta consider că, în momentul în care un subiect atacat în presă chiar este de interes pentru cineva, este mai bine să caute, să studieze, să citească sau să întrebe pe cineva în domeniu, înainte de a crede şi de a povesti mai departe ideile de natură să genereze panică din media...
La noi întâi se aruncă nişte idei pe piaţă, se creează confuzie, panică şi apoi apare un salvator care povesteşte că nu e aşa şi toată lumea îl apreciază apoi :)))
Ori unii nu gandesc, ori cineva gandeste prea mult.
@rontziki, stii foarte bine ca eu te respect foarte mult. :) iti multumesc nespus pentru precizari. unele le cunosteam si eu, dar cu noile zvonuri de ordonante care ... nici nu mai stiu ce a cred. nu m-ar mira ca maine sa bage o ordonanta in care persoanele fizice raspund fizic de datoriile unei socitati, fara sa fi comis o frauda. datorii pe care tot statul ti le-a pus in spate, fara nicio baza comerciala deductibila. dupa parerea mea, parca ar semana cu incalcarea constitutiei.
Din păcate nu-mi amintesc acum exact în ce ţară, dar ştiu sigur că una europeană, neplata datoriilor, inclusiv către bănci, către stat cu atât mai mult reprezintă infracţiune şi se pedepseşte în consecinţă, adică de la amendă la închisoare...Dacă aflu exact unde, îţi zic :) Cert este că rata de datorii restante este cea mai scăzută :)))
Referitor la baza datoriilor nu ştiu ce să-ţi spun...taxele, impozitele sunt reglementate expres şi nu se calculează fără vreo bază, totuşi...de acord cu tine că se întâmplă erori cum exemplificai mai sus, situaţii în care dovedeşti şi se termină bâlciul doar cu nişte nervi, timp şi bani în măsura în care time is money...Dar asta nu ţine de temeiurile pe care se bazează statul ca să calculeze impozite şi de faptul că practica, profesionalismul în domeniu sunt aşa cum sunt...
Cât despre zvonuri, mai citeam ieri o ştire creată doar pentru a crea panică şi pentru a atrage atenţia asupra ei în detrimentul altor minuni care se mai întâmplă, dar ar fi bine să nu fie "văzute" :)) e vorba de ştirea cu impozitarea cu 25% faţă de 16%...Se pare că, în perioadă de criză, ştirile astea sunt la mare preţ, cu efect garantat :)))
Trimiteți un comentariu