joi, 11 iunie 2009

in iubire conteaza doar puterea sentimentului

Oameni buni, femei si barbati deopotriva, iubirea este iubire indiferent ce forme imbraca. Catalina s-a indragostit de Luceafar. Elena de parul lui Paris. Penelopa de intelepciunea lui Ulisse. Josefina de mintea si puterea lui Bonaparte. Amandine (George Sand) de muzica lui Chopin. Si povestile pot continua la nesfarsit pana in zilele noastre. Angela Burlacu l-a parasit pe inginerul Gheorghiu pentru faima lui Roberto Alagna. Monica s-a indragostit de moaca de pacalici a lui Irinel si Barladeanca de celalalt pacalici. :)
In iubire nu conteaza "de ce ...", pentru ca ar insemna sa fim subiectivi. De ce subiectivi ? Pentru ca ar insemna sa-l judecam pe celalalt dupa chipul si mintea noastra. Ori e absurd sa credem ca altcineva poate iubi ce iubim noi. Sunt si exceptii, dar pe acestea le cautam toata viata.

In iubire conteaza doar puterea sentimentului. Cu cat motivul este mai profund, iubirea este mai puternica.
Cand iubesti lucruri trecatoare, cum ar fi banul, iubirea poate semana cu o simpla afacere. Ai, te iubesc, nu mai ai, te-am parasit ! Si credeti-ma, n-ati vrea sa fiti pe patul de spital privindu-ti iubirea de-o viata cum stramba din nas.
Uneori puterea unor oameni sta in intelepciune si stiinta. Nu neaparat stiinta de a face bani, desi ar fi ideal, ci in altfel de stiinta. La urma urmei saruti niste buze, nu un card bancar.

De cand lumea si pamantul, femeile au fost sivor fi atrase de putere. Au fost atrase de oameni care le pot oferi siguranta. Au fost si femei puternice care cautau altceva. Dar in esenta, femeile au cautat protectie pentru ele si copiii lor.
Ei, aici e problema. Rareori puterea financiara este sora buna cu puterea mentala. Mai ales in societatea noastra, tipic speculativa, care a dezvoltat un tip de personaj cu putine scrupule.
Cand un romanas de-al nostru va ajunge ca Warren Buffet, sa traiasca intr-un apartament modest, iar averea s-o doneze universitatilor si spitalelor, atunci in fata lui ma voi inclina cu respect. Pana atunci ...
Banul iti da putere, si mintile mai putin educate pot uita cu usurinta bunele maniere. Cand ai bani, te poti usor autoconvinge ca poti cumpara orice, inclusiv dragoste. Banul e ca un drog, atat pentru cei care il au, cat si pentru cei care si-l doresc.

Si dramele sunt destule. Istoria e plina de ele, de la opere literare, pana la paginile tabloidelor.


11 comentarii:

Rontziki spunea...

De cand lumea si pamantul femeile au fost atrase de putere, dar a nu se intelege prin putere, bani. Puterea care atrage femeile este de alta natura si parerea mea este ca vorbim de puterea de caracter, adica, evident, femeile cauta un barbat pe care sa nu-l bata vantul...sa nu-si schimbe parerile precum sosetele, sa te poti baza pe el, nu financiar, ci ca si seriozitate, ca si suport moral, ca si implicare si initiativa in rezolvarea problemelor.
Am expus parerea unei femei :), nu stiu daca e cazul s-o generalizam :)

pheideas spunea...

Pai n-ai spus altceva. Pentru unii oameni puterea se masoara inclusiv in bani.

pheideas spunea...

De fapt fenomenul de putere, e un fenomen sociologic. Daca observi la popoare, puterea e strict legata de a avea ceva ce lipseste. In mentalul unui popor sarac, a avea casa si masina, reperezinta idealul de frumusete, de putere. La un popor bogat, idealurile patrund dincolo de forma.

Rontziki spunea...

Suntem programati genetic, femeile sa caute protectie si barbatii sa ofere, dar am impresia ca s-au mai schimbat lucrurile : femeile nu mai cauta protectie si colaborare pentru a construi imrpreuna, iar barbatii...nu mi-e f clar ce mai cauta si ce-si mai doresc sa ofere :)))

Mi-a atras atentia fraza "Au fost si femei puternice care cautau altceva" si sunt curioasa ce intelegi prin femei puternice si ce altceva cauta acestea, dupa parerea ta.

pheideas spunea...

George Sand era o femeie puternica. :)

Rontziki spunea...

da, de-acord, aurore dupin a fost o femeie puternica :) si, in mod straniu, aceasta femeie puternica avea, dupa parerea mea, o gandire structurata mai degraba androgin :)

Dar nu mi-ai spus ce reprezinta acel "altceva" pe care-l cauta femeile puternice, in postarea ta.

pheideas spunea...

o femeie puternica cauta, dupa parerea mea, ceva la fel de puternic. Ceva pe masura ei. Nu ma refer al ce a cautat Mihaela Radulescu la Dani. Aici e can-can si prostitutie. Uite, de exemplu, o femeie de afaceri, a nu se intelege ca e si foarte inteligenta, in ochii tuturor simbolizeaza puterea. Ea isi va cauta un partener pe masura, alaturi de care sa faca bani. Amandoi iubesc banul si implicit se iubesc pe ei. Pentru o femeie culta, puterea sta in cultura si informatie. Deci va fi atrasa de un partener la fel de erudit. Asta am vrut sa spun in postarea mea, referitor la "altceva". O femeie obisnuita va cauta intotdeuna pe cineva ma puternic. Dar sa stii ca n-as spune ca numai femeia cauta putere. Fenomenul e prezent la ambele sexe deopotriva. Orgoliul masculin il impiedica de multe ori pe barbat sa-si accepte slabiciunea in fata femeii, si va cauta puterea in alte parti: la prieteni, parteneri de business etc.

Rontziki spunea...

Cum spuneam de altfel : femeile nu mai cauta neaparat protectie, nu mai asteapta ca cineva sa construiasca pentru ele, ci pe cineva cu care sa colaboreze pentru a construi impreuna :)
Dar sa nu generalizam...recunosc ca nu cunosc indeaproape femeile care asteapta sa le pice totul pe tava de la un barbat, dar stiu ca exista si cunosc de la distanta si astfel de femei...

pheideas spunea...

ronttziki, ceea ce descrii tu e portretul unei femei puternice. Ca orice lucru scump si obtinut cu truda mintii, e destul de rar pe pamant. :)

Rontziki spunea...

Cand o sa am dispozitia de "a da din mine", o sa scriu pe blog viziunea mea subiectiva, bazata in principal pe experiente proprii, despre femeile puternice si despre barbati puternici, neajunsurile acceptiunii diferite cu privire la "putere"...Profilul blogului meu este in principal bazat pe chestiuni exterioare (filme, carti etc), dar poate am sa mai fac si exceptii din cand in cand :) ca m-au incitat postarile tale in acest sens :) (considera-te autor moral, cand se va intampla :)

pheideas spunea...

rontziki, multumesc pentru aprecieri ! Gandeste-te ca nu o faci pentru tine, ci poate, candva, vei schimba un destin.