luni, 29 noiembrie 2010

manipularea sufletelor

Am mai scris, cu ceva vreme in urma, despre manipulari si placerea unora de a manipula. De ce ? Pentru ca asa s-au obisnuit de mici copii, cand mamica ii punea sa spele vase, sa paseze operatiunea fratiorilor mai mici.:))
Sunt doua feluri de manipulari - pozitve si negative. La cele pozitve, rezultatul este benefic "victimei". La cele negative, este invers.
Sunt unii oameni carora le place sa manipuleze suflete. Le place intre glimimele, pentru o fac incostient. Mai mult este vorba despre refularea unor emotii vechi, nelamurite, tranformate in "fel de a fi".
Manipularea sufletelor mi se pare o chestiune foarte delicata. Uneori mai delicata decat pirueta unui elefant intr-un magazin de portelanuri. :) Sunt unii pragmatici, care accepta jocul de la bun inceput, si trateaza sentimentul ca pe o marfa. Oameni care, pana la urma, tragic pentru ei, descopera ca nu totul se cumpara.

Iubirea nu o poti cumpara. Daca iubirea s-ar cumpara, ar disparea tot ce e bun in noi.

Cand incerci sa patrunzi in sufletul cuiva ar trebui s-o faci cu "manusi chirurgicale", deschis, sincer, exact ca un cowboy cand se apropie neanuntat de ranchul unui fermier texan. :) Este bine sa avertizezi inainte si in niciun caz sa incerci sa manipulezi pozitiv sau negativ. Pentru ca, celalalt ar putea sa interpreteze chiar si o buna intentie, ca pe o agresiune. Si nu e pacat sa pierzi, poate, o sansa unica ?
Manipularea o gasim pretutindeni, incepand cu floarea care miroase frumos si catelul care ne cere o bucatica de paine, pana la ziare si finante. Cand admiram un trup frumos sau o minte pe masura, inseamna ca suntem manipulati. Manipularea este reactia mintii la senzatii si emotii. Inseamna frumusete, bunatate, mult, putin etc. Manipularea inseamna dorinte. Cand ne imaginam, ne automanipulam. Insa nu intotdeauna "ne iese" si aruncam vina pe cineva. De cate ori nu am auzit: "Sa-ti fie rusine, m-ai amagit, pacalit, mintit ... !". Oare nu ne-am amagit, pacalit, mintit, singuri ? :)
Sunt oameni si oameni .... Eu, de exemplu, prefer abordarile directe. Altii in schimb, prefera jocul de-a v-ati ascunselea. Le plac introducerile lungi, ambalate in strategii elaborate. A nu se confunda cu preludiul. Acesta ii musai sa fie lung in orice pozitie, cu tot cu manipulari. :))

Ceva stiu sigur: cand incerci sa manipulezi sentimente, pierzi intotdeauna.

4 comentarii:

DOAR NOI spunea...

:) frumos scris sau corect exprimat!

Vocea-de-departe spunea...

Despre manipulatori am încercat să sintetizez un răspuns aici http://vocea-de-departe.blogspot.com/2010/11/manipulatorii-de-printre-noi.html.
Bineînţeles, după un caz de manipulare. Te stoarce aşa ceva...

Light spunea...

Realista postarea, ai scanat bine acest "cancer al sufletelor vandute" atat de larg raspandit.

Mi-a placut si:

"Manipularea sufletelor mi se pare o chestiune foarte delicata. Uneori mai delicata decat pirueta unui elefant intr-un magazin de portelanuri."

pheideas spunea...

Thanks everyone !