marți, 7 iulie 2009

manifest pentru sanatate

Acest manifest se adreseaza urmatorilor: cei care au ceva in cap, celor pe care a inceput sa-i "doara", si celor care cred ca n-ar fi rau sa apuce si ziua de maine.
In postarea anterioara am spus ca mancarea fast-food, ca si cea din supermarketuri, "dauneaza grav sanatatii". Sunt convins ca multi nu cred asta, dar e dreptul lor sa creada ce vor, la fel cum al meu e sa-mi exprim parerea personala.

In tarile aflate mult inaintea noastra, numite si civilizate, campania impotriva alimentelor de proasta calitate a inceput in urma cu aproximativ douazeci de ani, dupa ce au observat o stransa legatura intre boala si alimentatie. Am sa va dau un exemplu: Jamie a fost facut Sir de catre Regina Angliei, pentru campania initiata de el in sustinerea mancarii sanatoase in scoli.
La noi, "fenomenul" e la inceput si cred ca va mai dura. E la inceput, pentru ca imi permit sa spun, inca suntem un popor sarac, avid dupa "ieftin". Aceasta aviditate nu vine singura, ci insotita de un alt concept, la fel de vechi -"masa imbelsugata". Un tembel care s-a crezut Dumnezeu a avut grija sa-l slefuiasca cu maiestrie in ultimele decenii de aur, transformand romanul intr-un asiduu cautator de mancare.

Mi-aduc aminte, prin '93, lucram pentru o firma specializata in import de ingrediente pentru industria alimentara, si aparatura si concentrate pentru fermele de pui. Va dau cuvantul meu ca pe vremea aceea, cu greu pricepeam de ce e nevoie sa pui in biscuiti aditivi, cand stiam ca mama acasa nu punea. Dupa ani am priceput ca biscutitii ca sa devina triscuiti au nevoie de mult mai mult decat faina, praf de copt si esenta de rom. Apoi am privit an dupa an, cum biscuitii cei buni pe care-i mancam cu lapte seara, s-au transformat intr-o afanatura parfumata si sfaramicioasa pe nume Petit Beure. Iar franzela calda si buna, in ceva cu forma de paine. Va mai aduceti aminte ce bun era salamul Victoria sau parizerul ? Dar pateul Antrefrig ? De cand n-ati mai gustat o gaina de tara ?
Prin '98 am inteleles de ce un prieten bun, plecat in Germania prin '84, atunci cand venea in tara, vroia expres sa manance cremvusti cu zgarciuri. Si spunea: "Nici prin gand nu va trece ce mancam noi acolo !". Cum, ziceam noi ? Dar in Neckerman si Quelle, ce frumos arata salamurile si dulciurie ! Si el zambea ... Da, pe cat de frumos aratau, pe atat de prosti eram atunci. Smile!

Intelectul e legat intru-catva de material, si drept consecinta, aproximativ 90% din populatie consuma fara nicio urma de indoiala marfuri de proasta calitate, dar ieftine, oferite din abundenta in supermarketuri si prezentate cu inteligenta in campanii media.
De cate ori ajung in Cora, Carrefour si alte megalitice structuri de imbuibat prostimea, am parte de un adevarat spectacol. Cu o naivitate debordanta, oameni de toate varstele se imbulzesc ca si cum ar fi venit sfartsitul lumii sa-si umple pana la refuz carucioarele. Salamuri, sapte sortimente de sunci, trei cartoane cu mici, carnati, cascaval, bax de Danone, cinci peturi cu lapte, paine, sticksuri, pufuleti, dulciuri si multe alte maruntisuri strecurate cu dibacie in mormanul cu "MANCARE". La case se aduna sute de caruturi la fel, pazite de regula de nevasta, cu cei mici imprejur. "Mami, imi iei si mie ciunga ? Da' pufuleti ai luat ?". Suna mobilul ! E sotul, trimis in incursiune dupa alte maruntisuri, uitate in marea campanie. "Sa nu uiti draga sa iei si inghetata ! De-aia mare la kil. A' si un bax de bere, ca lu' tata ii place Tuborg". Cel mic de jos: "Tati, vreau si eu Sprite !".
Cam acesta e peisajul pe care il intalnim aproape zilnic in supermarketurile de la noi. In ultimii ani Romania a devenit Mecca retailului, dupa ce in apus au ajuns in pragul falimentului. De ce ? Pentru simplul fapt ca romanul cumpara orice, atata vreme cat e ieftin.
Si ca un produs sa fie ieftin, nu e o problema pentru chimia mondiala, capabila sa transforme si un "rahat" in baton cu caramel si alune.
Si atata vreme cat exista cerere de "rahat" frumos ambalat, va fi si marfa, si producatori si afaceri prospere si bolnavi in spitale, si medicamente, si importatori, si politicieni imbuibati cu grija mai mult pentru propriul buzunar decat pentru sanatatea alegatorului.

MANIFEST

Incercati sa fiti mai selectivi. Nu va mai lasati inselati de ambalaje si aspect, pentru ca in spatele lor se ascund marfuri de proasta calitate, umflate de aditivi toxici si cu valoare nutritiva 0. Nu va ganditi ca maine nu va doare. Ganditi-va ca peste cinci sau zece ani, cand va veti face analizele, va veti trezi cu o boala incurabila. Ganditi-va ca ficatul, aceasta complexa uzina a organismului, are niste limite. Aveti grija de el, si nu-i mai dati sa proceseze toate porcariile, pentru ca daca nu reuseste, el le acumuleaza, pana in momentul in care organismul cedeaza si apar tumori.
Invatati sa va curatati organismul. Cum ? E simplu ! Faceti pauze de carne, mancaruri grele si alte prostii. Sa stiti ca nu muriti de foame daca mancati fructe si beti apa. Posturile nu sunt date degeaba. Stiati ca taranul roman manca produse din carne numai iarna, iar in restul anului legume ?
Nu va cer sa renuntati la alimentatia din magazin. In conditiile inexistentei unor alimente alternative, ar insemna sa va infometati. Va cer doar sa va indreptati atentia catre alimente cu adevarat nutritive si sa le inlocuiti treptat pe cele nenaturale. Inlocuiti branzeturile din raft cu cele facute de taranii din Obor sau Matache de exemplu. Sunt chiar mai ieftine.
In piata gasim legume din care putem pregati, practic, orice salata, atata timp cat ii pui ulei de masline si lamaie. Lingurita de zahar inlocuiti-o cu miere.
In loc sa dai 5 lei pe o sticla de Prigat, mai bine pregatiti-va un blender cu lamaie, portocale sau banane. Costa mult mai putin.
Reinvatati si faceti-va timp sa gatiti. O mancarica facuta ca la mama, asortata cu o salata de rosii si castraveti, va asigur, e de o suta de ori mai sanatoasa decat shaorma din colt. Si costa de trei ori mai putin.

Multi se plang de obezitate. Dar au incercat sa-si calculeze cate calorii consuma zilnic ? Stiati ca organismul isi ia din alimente atat cat are nevoie, iar restul iese pe partea cealalta ? Pe termen lung lipidele nearse se depun sub forma de grasime. Iar in conditiile unei mese abundente, el arunca 80% din ce-ati mancat ? Prin urmare, ce castigati, doar savoarea de a manca ?

//

Studii recente au aratat ca dietele hipercalorice, bogate in grasimi, zaharuri rafinate si sare pot modifica profilul hormonal al organismului in asa fel incat sa cresca nevoia corpului pentru astfel de alimente si sa te faca sa ceri mai mult. Cu alte cuvinte fast-foodul da un grad de dependenta. Esti legat de aceste meniuri si continui sa le consumi intr-un mod necontrolat in ciuda faptului ca sunt nesanatoase. Cu cat mananci mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa renunti si sa optezi pentru alimente sanatoase.

Situatia este mai grava in randul copiilor, care se invata cu acest mod de alimentatie de la varste din ce in ce mai mici. Obezitatea juvenila creste alarmant iar generatiile fast-food de azi vor fi adultii obezi de maine.

America este tara de unde cultura fast-food s-a raspandit pe tot globul. Obezitatea constituie o adevarata epidemie in randul americanilor iar diabetul afecteaza unul din douazeci de americani. Potrivit statisticilor, majoritatea romanilor stiu ca mancarea de tip fast food este periculoasa pentru sanatate. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani, in special tinerii, prefera sa consume un hamburger sau o shaorma in locul unor mancaruri gatite.

In 2004 a fost lansat un documentar (“Super Size Me”) ce prezinta experimentul unui american care consuma exclusiv, timp de o luna de zile, de trei ori pe zi, produsele unui celebru lant de restaurante fast-food. In cadrul experimentului este supravegheat medical iar starea de sanatate atent monitorizata. Pe parcursul experimentului starea generala devine din ce in ce mai proasta, analizele se inrautatesc la fiecare testare iar personajul este din ce in ce mai deprimat. La finalul celor 30 de zile de dieta exclusiv de tip fast-food, personajul se ingrasa cu 15kg si reuseste sa isi puna viata in pericol din cauza acestei diete. Iata un exemplu clar al efectului pe care il are alimentatia fast-food asupra organismului. Si chiar daca vei spune ca nu consumi trei meniuri pe zi, in fiecare zi, ca personajul din film, riscurile la care expui organismul sunt apropiate in conditiile in care te alimentezi regulat, pentru perioade lungi de timp cu asemenea produse.
//

Cum vom reusi sa scoatem din magazine marfa proasta ? Pur si simplu renuntand sa o cumparam. In acest mod cei care o produc vor fi nevoiti, fie sa inchida portile, fie sa ofere marfa de calitate.
La fel vom incuraja si taranii sa vina cu marfa buna. Sa produca marfa, si sa n-o mai ia de la angro-urile turcesti.
Incercati sa fiti mai destepti si nu va ganditi numai la voi.
Ganditi-va la copiii vostri, la sanatatea lor, si ce e mai important, ca au nevoie de voi si mai tarziu, sa le indrumati pasii in viata. Vreti sa-i lasati singuri la douazeci de ani ?

Si un sfat pentru cei care vor sa manance mai putin: inainte de masa, beti multa apa. In acest fel, senzatia de satietate se va declansa mai devreme. E simplu, nu ? Smile!

Fac un apel general. Cei care gandesc la fel, scrieti despre aceste adevaruri. Veniti cu date, ce stiti, ce cunoasteti sau ati vazut. Numai asa vom reusi sa schimbam ceva !
"Unde-s multi, puterea creste !".

27 comentarii:

dielda dana DINU spunea...

Fain manifest. Mereu am fost atenta ce mananc. Nu la calorii ma refer, ci la cat de sanatoasa este mancarea pe care o cumpar.
In Spania, fenomenul pe care l-ai descris este identic. Putini spanioli stiu sa manance sanatos. Costa mai scump mancarea de proasta calitate... Pentru ca este ambalata... cool !

Delf spunea...

Subscriu la partea cu "megalitice structuri de imbuibat prostimea"... :)) Fain spus...

pheideas spunea...

Va multumesc pentru comentarii ! :) Am sa fac un apel general: scrieti pe toate blogurile despre aceste adevaruri... Unde-s multi, puterea creste ! :)

Unknown spunea...

E vara , hai sa ne gandim si la sortimentele de inghetata, la prajituri.E mai buna o inghetata din comert decat una facuta in casa?
Nici pe departe, necesita un pic de munca, dar merita.
E mai buna o prajitura facuta intr-o cofetarie?
NU.Laboratoarele cofetariilor folosesc aditivi pentru aspectul lor.
Medicii pediatri ar trebui sa faca si ei educatie mamelor, dar din pacate nu mai au timp sau nu doresc sa-si faca timp pentru asta.
Am uitat de inghetata cu fructe proaspete si nuci prajite in cuptor sau savarina imbibata cu sirop de trandafiri cu miere de albine.
V-am facut pofta?
Hai sa gatim sanatos !
Felicitari, pheideas !

pheideas spunea...

Multe mame au uitat, sau n-au stiut niciodata, ca "mama in bucatarie facand prajituri", pentru un copil reprezinta zana in tara fermecata. Daca-l vei intreba peste douazaci de ani, acestea vor fi amintirile cele mai de pret.

pheideas spunea...

Pana si o clatita cu miere si nuci e mai buna ... :)

Unknown spunea...

- mmm, sau placinta cu mere si scortisoara langa o cana de lapte proaspat.
Stiati ca mai bine de 50% dintre copii nostrii sufera de constipatie din cauza alimentatiei de proasta calitate?

Anonim spunea...

Hop si eu p'aci! Hmmm! si tu ce mananci, daca combati toate produsele? ori ti-ai facut vreo fabrica si noi nu stim? Vreo reteta de slabit nu ai?

Anonim spunea...

si pe grasu ala din poza cum s-a depus grasimea daca 80% corpul arunca din ce-a mancat? sau cum i-a iesit pe partea cealalta? :)))
astept reteta!

pheideas spunea...

ha ha ha ha ! Asa e ! Grasimea se depune. Dar cred ca tu stii mai bine cum e cu grasimea. Gandeste-te putin si incearca sa faci ceva ... Am mai vorbit noi de-asta, stii bine !

Alexandru spunea...

Inghetata din comert este foarte buna daca vrei sa il omori pe cel de langa tine :)
Inghetata de astazi la fel ca napolitanele, snacksurile, etc contin ceea ce se numesc grasimi vegetale hidrogenate. Nimic problematic, doar ca daca ati vedea cum se fabrica si ce inseamna asta pentru sanatate, nu ati mai pune dram de inghetata in gura fie ea de unde o fi.
Motivul, pt ca grasimile astea vin in niste calupuri mari, patrate, care se baga in malaxoare, se mai adauga putin praf de lapte, aditivi, coloranti, etc si produsul iese mult mai ieftin si cu o garantie mult mai mare.
Poate deja stiti ca minibrezel sunt trecuti prin baie de solutie de soda caustica ca sa fie luciosi, ca snacksurile sunt prajite in baie de grasimi hidrogenate pentru a putea fi crocante.
Problema este ca aceste grasimi nu mai parasesc nicodata organismul, ele depunandu-se pe vasele de sange si ingrosandu-le.
Inghetata din comert nu mai are nimic de a face cu laptele natural pentru ca ar iesi prea scumpa si astfel firme din Oradea, Arad, Timisoara, nu dau nume, nu ar mai putea vinde inghetata in Piatra Neamt, Iasi, etc.
De unde stiu? Pentru ca am lucrat ca furnizor pentru industria alimentara si imi spuneau chiar patronii. Am avut un coleg care dupa ce a vazut cum se fac napolitanele i sa facut rau si a jurat ca nu mai mananca asa ceva.
Pheideas, am sa preiau ceea ce ai scris, e un manifest real.

Va salut,
Alex

pheideas spunea...

Alex, e foarte interesant ce spui. Te rog, daca stii mai multe, ia-o ca o leapsa. :) Cele bune, ...

Alexandru spunea...

Uite la o simpla cautare pe net dupa "grasimi vegetale hidrogenate" am ales intamplator trei articole. De principiu, articolele se pun deacord: http://www.terapii-naturiste.com/calivita/articole-despre-produse/radicali-liberi-si-antioxidanti.htm

http://www.bionaturalshop.ro/defaultarticle.php?articol_nou=20

http://stiri.rol.ro/content/view/154790/4/

Acum voi veti hotara daca maine in supermarket veti citi etichetele sa vedeti ce scrie pe ele, si daca eu am avut dreptate.

Cu stima,

Alex

Rontziki spunea...

Prea mult despre subiect nu stiu, in sensul de informatii concrete despre cum se produc minunile alimentare din supermarketuri, dar un lucru pot spune sigur: nici o branza nu se compara cu cea pe care o iau din satul in care am crescut si cu mancarea pe care o facea mamaie cu produse din gradina si din curte :) Ce pofta mi s-a facut de cascavalul afumat facut de ea si dor de mirosul din curte cand il afuma :)

Daniela spunea...

Pheideas , daca nu te superi am sa preiau si acest articol sa il pun pe blogul meu nineinteles cu specificarea sursei.
E foarte util si sunt in totalitate de acord cu cele pentru care se pledeaza in el.
Multumesc :)

pheideas spunea...

Cu cea mai mare placere ! Cu o conditie: sa il completezi cu informatii de la sursa ... Smile!

d spunea...

salut ,te-am descoperit gratie Danielei si imi place cum scrii si mai ales despre ce scri..As putea prelua manifestul pt blogul meu ?
Mersi si la cat mai multe articole .

pheideas spunea...

d, cu cea mai mare placere ! Cu o conditie: sa vii cu informatii noi din US ... Smile! Am sa te citesc cu interes. Cele bune si merci !

d spunea...

k...placerea e de partea mea :)

Paul spunea...

Imi asteptam ochelarii, au venit, l-am citit si zau daca as putea sa te contrazic cu ceva, oricat de mult as incerca s-o fac...nu pot lovi in adevarurile pe care le graiesti aici. Sunt uimit si eu cand pun mana pe bicuitii amintiti de tine, in schimb de carnurile de prin galantare ma cam feresc, imi tai anual cate un vitel si vreo doi porci, carora le adaug curcani si pasari din ograda proprie. Pe ici colo cate un vanat primit cadou, in rest...gradina este a mea!
Duminica placuta!
p.s.
Multumesc Daniela!

Mihaella Gheorghiu spunea...

bun articol.cu permisiunea ta,si fiind manifest,voi pune si eu o parte pe blogul http://iesireadinhipnoza.blogspot.com.
eu spun tuturor pacientilor mei sa manance doar produse romanesti cumparate de la taranul roman,iar acestora le sugerez sa nu mai foloseasca ingrasaminte chimice,ci naturale.interesant este ca,schimbarea se produce,lent dar cu siguranta,si din ce in ce mai multi copii refuza ei sa mai mearga in fast-food-uri.
ar trebui o miscare de educatie a familiei:1.intruirea si pregatirea femeii pentru starea de graviditate din punct de vedere al gandirii si alimentar.2.instruirea privind starea de parinte,organizarea timpului si a stilului de gandire pentru o viata sanatoasa a familiei.

Saturnianul spunea...

Acu' te întreb io pe tine: ce să mănînci. Într-o zi, m-am plictisit pur şi simplu căutînd în rafturi ceva care să nu aibă E-uri, aditivi, conservanţi etc. N-am găsit. De la cel mai scump şi făţos ambalat produs, pînă la cel mai ieftin şi jigărit ambalat, toate aveau ceva din chestiile alea în ele.

Şi sincer, nu bag mîna în foc că produsele de pe vremea lui Ceauşescu erau mai sănătoase. Poate că n-aveau conservanţi dar mă îndoiesc că erau mai hrănitoare. Ştiu pentru că le-am mîncat, nu din auzite. Zgîrciurile care le găseai atunci în produse, se găsesc şi acum doar că sunt tocate mărunt şi făcute pastă.

Repet întrebarea: nu mai mîncăm nimic? Şi nu-mi spune de produsele bio. Am încercat şi d-alea. Şi am găsit şi acolo ceva conservanţi în compoziţie. Scris mărun şi cu altă denumire. Îmi pare rău că nu mai ştiu ce era. Sunt doar o altă fiţă pe bani mai mulţi şi alea.

pheideas spunea...

Saturnianule, nu stiu ... pune-ti mintea la contribuite. Am scris in postare cateva solutii: branza, salate ...

Saturnianul spunea...

Pheideas, alea le mănînc oricum din oficiu că mi-s lacto-vegetarian de fel. Dar uneori mai simt nevoia de un mezel: parizer, caşcaval, crenvurşti.

pheideas spunea...

Pai smecherezu' e sa mentii un echilibru. Adica ce bagi, sa scoti.

sağlık portalı spunea...

Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...

pheideas spunea...

Thanks ! Pick translate mode to see the rest. :)