sâmbătă, 2 mai 2009

homo hirudo medicinalis

Nu suport oamenii lipitori! Poate ca e o expresie cam dura, avand in vedere asocierea cu dezgustatoarea fiinta, insa uneori in viata ajungi sa intalnesti asemenea oameni si comparatia nu ti se mai pare atat de dezgustatoare.
Dupa cum stiti din scoala generala, lipitoarea este un organism nevertebrat care paraziteaza organismele superioare. Din pacate, fenomenul de parazitare nu se opreste la natura, ci este prezent pe toate scarile evolutive, sub cele mai nastrusnice forme. Cuvier cand a clasificat pentru prima oara vertebratele, probabil ca a uitat sa imparta omul in Homo Sapiens si Homo Hirudo Medicinalis. Adica omul ganditor si omul lipitoare. Smile!
Stiati ca lipitorile nu traiesc numai in apa, ci sunt si lipitori de uscat ? Ele traiesc in Thailanda si au obiceiul sa urce pe arbori si frunze, sa se fixeze cu partea anterioara si pe urma asteapta ca un animal sa treca pe acolo. Il detecteaza prin emisia de dioxid de carbon. Apoi cad ca o ploaie asupra lui si il sug de sange. Dar sa lasam zoologia si sa evoluam la antropologie.

Cum arata omul lipitoare ? De regula e destul de amestecat in masa de oameni ai muncii, nu pentru ca asa ii e firea, ci pentru ca face parte din strategia sa de a se camufla. Il deosebesti numai atunci cand te lovesti de el. Adica in loc sa "puna umarul", il vezi ca se fofileaza elegant, sau iti da de inteles ca de el depinde sa .... Din punctul lui de vedere, e justificat, pentru ca, saracul, s-a straduit din greu sa devina lipitoare. Iar efortul depus pentru a gasi fraieri de care sa se ataseze este destul de mare, ca sa mai fie atras de activitati mirositoare.
Sa stiti ca nu oricine poate deveni lipitoare. Nu, daca ai fost educat sa muncesti, sa gandesti totul de la A la Z, fara se depinzi in mare masura de altii, a fi lipitoare ti se pare injositor. Lipitoarea se educa din frageda pruncie si in mare parte, provine tot din familii de lipitori. De aceea, lipitorile cu traditie nu le descoperi decat foarte greu, ascunse in vilute pe Kiselef, fara firma la poarta.

Un alt gen de lipitoare este cea casnica. Incepand din frageda pruncie lipitoarea casnica se antreneaza sa "puna mana" pe unul sau una cu bani. Tot ce are, e la vedere, investit in amanunte care pot impresiona: sex, masini, toale, fitness, cosmetica, diplome luate la FF cu dosul, texte, orice poate da pe spate fraierul cu bani. Daca toate sunt de fatada, un aspect este aprofundat: ele stiu sa cantareasca foarte bine viitoarea victima. De ce, pentru ca timpul este extrem de pretios. Lipitoarea trebuie sa se ancoreze repede de gazda, eventual cu act, casa si copil. Cand gazda da semne de slabiciune, se desprinde. Dar nu inainte de a-si gasi urmatoarea victima. Nu-si poate permite pauze financiare.

Pe omul lipitoare il gasesti de regula in locurile cheie, acolo unde isi poate detecta usor viitoarea gazda. Lipitorile sunt si ele imparite dupa studii, in lipitori borfase si lipitori universitare. Pe primele le gasesti pretutindeni, pe strada, in piata, furand benzina, pe post de pitzipoanca in ultimul racnet de BMW, la Bamboo si altele asemeni.
Pe cele universitare le gasesti in varfurile ierarhiei, de la ghiseu, la functii de director. In general functiile respective nu sunt de decizie, ci de "aprobare pentru a merge mai departe". Pe lipitoare n-ai s-o vezi niciodata mergand de una singura, ducand greul unui business sau orice altceva. Nu, ea trebuie sa se ataseze de cineva puternic, care sa faca, iar ea sa culeaga roadele intr-un procent cat mai mare.
Daca ne uitam in sus, e plin de agentii guvernamentale, ministere, asociatii, fundatii, directii, administratii, parlament, senat, secretariate, armata, politie, academii, SRI, adica craci pe care stau ciorchine sute de mii de lipitori. Majoritata lor sug de la buget sau de la miile de firme si firmulite care incearca sa supravietuiasca in jungla parazitata de lipitori.
Stiati ca aproximativ 80% din bugetul statului se duce pe lipitori ? Adica pe salarii si pe contracte cu firmele altor lipitori, lipite si ele de cracile guvernamentale ? Peste tot se striga sus si tare ca nu sunt bani pentru dotarile spitalelor, invatamant, agricultura si altele. Nu sunt, pentru ca banii se duc in buzunarele lipitorilor.

Acum a inceput vanzoleala intre lipitori, pentru ca nu prea mai sunt bani de supt. Au inceput sa se bata pe pozitii cat mai avantajoase, sa inventeze strategii de atragere sau constrangere a potentialelor surse de venit; lipitorile de pe cracile de jos fiind cele mai defavorizate. Un lucru va fi clar: vor supravietui lipitorile destepte, adica acelea care se vor adapta la un mod de hranire vegetarian. Abia astept sa apara si lipitoarea agricola. Smile!

Concluzie:
A fi lipitoare este un mod de existenta extrem de labil, pentru ca depinzi in permanenta de cineva.
Am insa un respect deosebit pentru cei care s-au atasat la inceput de cineva, si apoi au devenit unul singur in cuget si simtiri. Au construit, au strans si s-au bucurat impreuna.
Am spus mai devreme ca prefer lipitorile destepte pentru ca ele se multumesc cu putin. Stiu sa ia, dar sa si dea. Nu prea mult, pentru ca altfel nu s-ar mai numi lipitori. Smile!

6 comentarii:

Paul spunea...

Cat adevar graiesti, suntem inconjurati de astfel de"lipitori", de la nastere si pana la apusul vietii, ne pandesc cum bine spui, incercand sa ne suga frumusetea eului nostru.
Duminica cu multa speranta de viata curata, pura!

pheideas spunea...

Multumesc asemeni ! Doamne'ajuta ! Si ochii mari la lipitori. Ha ha ha !

Anonim spunea...

Buna, te-am mai citit de cateva ori si cred ca ai un blog care merita promovat mai bine.

Asa ca inainte sa te intreb, te-am propus pentru o retea de sprijinit bloguri mici si interesante, la
http://polimedia.us/trilema/2009/adserverpolimediaus/

Ce zici, te bagi?

pheideas spunea...

Ti-am citit explicatiunea de pe blog. Marturisesc ca am inteles doar pe jumatate, dar ideea e buna. Adica eu bag un script la mine cu link catre tine, sau catre altul, accesat aleator din baza ta ? Exista o baza de bloguri la tine ? Sau scriptul genereaza automat ultima adresa ?...
Ce sa zic, daca treaba mere, nu ma doare nimic.
Orcum mutzam fain de aprecieri. Pai, da scriptu' incoa.
Si shmenul tau care e ? Smile!

LZ spunea...

Lipitorile se lipesc cu lipici de alte lipitori nelipite inca. Le azvarl in mocirla, unde sa se multumeasca cu mult. Ca eu le dau prea putin! Fara smile!

pheideas spunea...

Am retinut odata un proverb: "Fereste-te de oamenii mici, pentru ca ei te vor trage in jos. Numai cei mari te vor ridica !". Lipitorile se folosesc de acelasi principiu, insa ele nu se mai desprind decat dupa ce victima e secatuita.