miercuri, 8 aprilie 2009

manipularea

Aproape tot ce se intampla in jurul nostru se bazeaza pe manipulare. Prajitura pe care o savuram, copilul care ne cere o ciocolata, prietenul care ne invita la gratar, fratele care vrea sa puna mana pe mostenire, televiziunile in cautarea senzationalului, reclama, precupetul care ne rotunjeste pretul la rosii, seful care ne joaca cum vrea el, iubita care isi face planuri de viitor, revolutia din '89, floarea care ademenste albina, catelul care se gudura etc.

Manipularea este de doua feluri: pozitiva si negativa. Ea presupune doua parti si o relatie intre ele - spirituala, afectiva sau materiala.

A manipula insemna a determina (influenta) un eveniment, prin mijloace mai mult sau mai putin evidente. Sensul in care evenimentul este influentat face deosebirea intre manipularea pozitiva si cea negativa. Manipularea se bazeaza aproape intotdeauna pe punctele slabe ale celui manipulat.

Manipularea pozitiva insemna ca ambele parti au de castigat, in mod echitabil. Iar in cea negativa, castiga numai o parte.

Manipulare pozitiva = a oferi; manipularea negativa = a fura.

Spunem ca manipularea este individuala, cand schimbul de informatii are loc intre doi indivizi sau intre mediu si individ. Si colectiva, cand un individ sau o organizatie, transmite informatie unui grup extins (media / serviciile secrete).

De ce se recurge la manipulare ?

In cazul manipularii negative, manipulatorul stie precis ca cel manipulat nu doreste sa-i ofere ceea ce are el nevoie. Sau il ofera, dar la un pret mult prea mare.

In cazul celei pozitive, manipulatorul transmite informatia in mod altruist, sau ofera benevol un pret mai mare decat cel cerut.

Exista si cazul in care serviciile serete sunt implicate in manipulari colective pozitive, pentru a determina un anumit curs al evenimentelor. Vezi Egiptul recent.

Deznodamantul manipularii poate fi acceptarea sau refuzul. Acceptarea apare cand cel manipulat accepta jocul, constient - sperand ca "ii iese si lui ceva de aici". Sau inconstient - si atunci manipulare este reusita. In cazul grupurilor si maselor sociale, refuzul poate degenera in manifestatii de strada.

Manipularea se poate servi de o alta manipulare. Uneori, serviciile secrete apeleaza la strategii de manipulare multiple, bazandu-se pe incapacitatea subiectului de a cuprinde intregul spectru al evenimentelor. Sau chiar daca reuseste, timpul de reactie este suficent de mare, pentru a mai putea influenta evenimentul.

Cum actioneaza un manipulator ? In doua faze: prima: aduna informatii, cauta brese in personalitatea individului; a doua: construieste si dezvolta strategia prin care isi atinge scopul.

Automanipularea. Plimbati-va pe aleile unui parc intr-o dimineata de primavara, sau savurati o prajitura.

Cum anihilezi un manipulator ? Simplu, ii rezisti cat poti de mult. In cele din urma va ceda, se va demasca sau isi va pierde interesul. Una din cele mai subtile metode este sa-i accepti jocul, sa-i dai impresia ca esti slab. Atunci va comite greseli. Apoi intorci manipularea, si din manipulator devine manipulat.

Cand greseste un manipulator ?

Un manipulator greseste atunci cand nu-si evalueaza corect subiectul. Unii din cei mai prosti manipulatori pe care i-am intalnit, nu tin aproape deloc seama de subiect si il subevalueaza. Am intalnit si manipulatori extraordinari. Ei actioneaza mai ales afectiv si cu greu, dupa mult timp, reusesti sa descoperi adevaratul scop. Sau scopul este suficent de lax. Se tradeaza atunci cand "apasa pe pedala de acceleratie".

Unul din aspectele interesante ale manipularii este "timpul". Timpul joaca un rol extrem de important. In functie de el se aloca resurse, se gandesc strategii, incepand cu "cat de repede vreau sa obtin" si terminand cu: "subiectul e prea valoros sa ma pripesc".

De multe ori, manipularea poate fi interpretata gresit. Stim bine ca doi oameni nu sunt egali, mai ales intelectual, receptiv, aperceptiv. Evident, unul din ei nu receptioneaza semnalele, verbale sau vizuale, transmise de celalalt. Sau daca le receptioneaza, le interpreteaza eronat.

Ei bine, se intampla ca cineva cu bune intentii, realizand ca un mod de comunicare direct poate fi respins, abordeaza o strategie evaziva, adica de manipulare. Uneori reuseste, alteori manipulatul isi da seama si reactioneaza in mod violent, intorcandu-se impotriva manipulatorului.

Din experienta, am observat ca cele mai multe manipulari se intorc, mai devreme sau mai tarziu, impotriva manipulatorului. Am un fost "prieten", care a tot manipulat, pana l-au parasit toti prietenii. Din ce cauza se intampla ? Cei care manipuleaza doresc sa obtina totul, adica profit 100 %.

Un sfat, daca vreti sa obtineti o manipulare de succes, incercati sa va multumiti cu un profit mic. Si mai ales, nu va subestimati adversarul.

“Nimeni nu-mi poate face rau, fara sa-i dau voie” Mahatma Gandhi

Exemple de manipulare:

O poezie, un cantec. Autorul incerca sa transmita un mesaj. Uneori scopul poate fi altruist, cum e cazul poetilor universali - o revolta impotriva degradarii sau un manifest la adresa valorilor universale.

Iubirea este o manipulare emotionala pozitiva, pentru ca ambii parteneri au de castigat. Problemele apar cand in spatele iubirii se ascunde un alt gen de manipulare, de cele mai multe ori un interes material.

Un copil poate manipula. De ce ? Pentru ca mijloacele si cunostintele lui sunt limitate si nu poate “cere” de la egal la egal.

Cel mai des, manipularea se intalneste in afaceri, scopul fiind cel financiar. Pe acest taram se dau batalii crancene, pornind cu spionajul, construirea de strategii, pana la clauze contractuale, abil strecurate.

Manipularea este ca jocul la offside din fotbal. Poti marca gol sau lua cartonas.

Subiectul este extrem de amplu si am sa-l dezvolt cu alta ocazie.

Intre timp, succes !

1 comentarii:

dielda dana DINU spunea...

Link de dat cu capul:
http://dielda.blogspot.com/2009/04/sri-se-face-ca-se-impiedica-si-ca-l.html