miercuri, 4 martie 2009

de ce barbatii sunt nemernici ? - V

Aud de multe ori o expresie: "S-a schimbat ! La inceput nu era asa ..."
Gresit ! E doar o impresie. Impresie datorata necunoasterii, sau cunoasterii insuficiente a partenerului. In general, ontotologic, fenomenologic, amplitudinea unui fenomen este direct proportionala cu durata lui. Un barbat format, educat 20 de ani intr-un anumit mediu, nu se poate schimba in 2 ani. A, ca multe din trasaturi nu ies la iveala, ca intr-o relatie apar situatii in care el isi dezvaluie adevaratul caracter, da, este perfect adevarat.

De ce multe realtii ajung in impas ? De ce femeile rostesc prea des: "Ce nemernic e !" ? Cum poate un barbat care a iubit, capabil sa-si dea viata pentru femeia visurilor lui (sa nu radeti, ca n-am inventat eu Povestile Nemuritoare), sa devina insuportabil, nemernic ? Ce se intampla ? Nu vi se pare ciudat ca unui om caruia ieri i-ai pus eticheta de "cel mai bun", azi o schimbi in "cel mai rau" ? Cum se face ca de multe ori ne este mai usor sa privim in gradina celuilalt, in timp ce intr-a noastra buruienile sunt cat casa ?
Si-apoi, din cate stiu eu, a iubi inseamna a proteja, a ajuta, a nu face rau. Cum poate un barbat care pretinde ca iubeste, sa accepte ca, prin comportamentul sau, isi face iubita sa sufere ? Este sau nu iubire ? Si daca nu, ce este ? Si ce ar trebui sa faca pentru a remedia situatia ?
O gramada de intrebari, la care am sa raspund in postarile ulterioare.

In postarea anterioara am spus ca omul are doua vieti: inainte si dupa ...vezi aici Am sa ma refer in continuare la barbat. La femeie, am s-o fac cu alta ocazie.
Barbatul vine din familie cu un bagaj de cunostinte, compus din: experiente, informatii citite sau vazute si prejudecati.

De la tata el invata fie prin viu grai, fie prin exemplu, ca femeia e proasta, ca e buna de cratita, ca datoria ei e sa ..., ca barbatul e stapanul si trebuie tolerat si niciodata contrazis. Aveti idee cati "tati", desi evoluati financiar si intelectual, la capitolul "relatia cu femeia" sunt la nivel de clasa primara ?
Am asistat de multe ori la intruniri, mai mult sau mai putin protocolare, sedinte desfasurate in birouri cu multa sticla, care in final, dupa ce plecau femeile (in cazul fericit), se destindeau in discutii de genul: "Ce-ti mai face ba' nevasta ? O mai fu.. ? Ai vazut-o pe Florica ce tate are ? Ai fu..-o, nu ? Ce buna de p... e ! Ce faci ba' diseara ? Vii la un sprit, sau te duci la amanta ?", apoi vin sfaturile de la colgii mai batrani si cu experienta: "Asculta ba' la mine: femeia tre' s-o fu.. bine, altfel pleaca. A mea, dupa ce mi-a zis ca pleaca la ma-sa, i-am fu... doua peste ochi, si si-a bagat mintile in cap. ". Apoi discutiile se incheie in hohote de ras, cu multe subintelesuri si aluzii la secretara care tocmai adusese cafelele ... "Auzi ba' Ioane, o vrei ? E buna de pu... ! Am fu...-o eu. Ti-o dau si tie !"
De cele mai multe ori asemenea discutii au ca scop initierea celor tineri cu mai putina experienta si minte in tainele vietii conjugale. Iar acestia, sa nu ramana mai prejos, sa se alinieze si ei "adevaratilor" barbati, isi iau cu sarguinta notite. Acest ritual e vechi de cand lumea, de la taranul de pe tractor, la ministrul din Piata Victoriei. La unii se limiteaza la vorbe, dar din pacate cei mai multi il aplica. Mi-aduc aminte de un amic, patron la o companie cu multe zerouri in Euro, care tocmai aflase ca nevasta-sa e insarcinata. Zambind mi-a spus: "Pe femeie tre' s-o fu.. si sa-i dai o ocupatie, altfel pune intrebari "...
O sa zambiti, dar stiti cate femei considera acest gen de comportament absolut normal ? Multe, foarte multe. Apoi intr-o zi, vad ca "se intampla" si striga: "Au !".... Si se mira apoi de ce sunt tratate ca niste curve. Ele permit asta, incurajand asemenea atitudine. O fac poate pentru ca le place sa li se dea atentie.
Stiati ca barbatul manierat, cu viziuni mai elegante, este izolat de colectiv si catalogat drept "fraier" ?

Dar sa revin la copil, la baiatul care vede in parinte idolul sau. V-ati intrebat vreodata cati "tati" isi iau baietii deoparte si ii invata ca femeia este sensibila si trebuie ocrotita, ca datoria ei nu este sa spele toata viata chiloti, ca trebuie sa te porti frumos si sa n-o jignesti, sa ii faci cadouri nu numai in zile festive, ca trebuie ajutata cu treburile casnice, de la curatenie, la facut piata, ca trebuie s-o sprijini sa evolueze profesional, ca pentru a fi in stare sa-ti ofere clipe de tandrete, trebuie sa ii lasi timp sa se ocupe de ea si nu s-o lasi sa se ocupe ea de tot si altele asemeni. Adica intr-un cuvant, s-o iubesti, si nu s-o tratezi ca pe un obiect producator de palcere. Daca reusiti sa aflati vreunul, sa-mi spuneti si mie. Smile! Glumesc ! Sunt convins ca sunt si barbati adevarati, asa cum scrie la carte, si care merita iubiti. De ei am sa amintesc in finalul eseului.
Insa cei mai multi barbati prefera sa nu se implice deloc in educatia copiilor si sub diferite pretexte cronofage, lasa femeii aceasta sarcina. Si cum baietii se ataseaza mai mult de tati, ajung sa se piarda pe drumul cunoasterii si sa-si caute reperele in alte parti: scoala, strada, anturaj, de cele mai multe nu cele mai bune. Sau cum am ilustrat in exemplele anterioare, ajung la maturitate fara sa cunoasca mai nimic despre femeie. Nimeresc in colective ca cel descris si incep sa "invete".
Daca privim in urma, acesti "tati", la randul lor, au fost privati de aceleasi repere parentale. Ei nu se comporta altfel, decat asa cum nu au fost invatati, sau au invatat de la altii. Un defect perpetuu.

M-a impresionat mai demult, ceva vazut la televizor. Era un documentar despre productia unui film porno. In scenariu era vorba de El, macho, super-muschi si flegmatic, cum o surprinde pe Ea, super-gingasa, finuta si vulnerabila. O apuca, o dezbraca si aproape o violeaza. Apoi satisfacut, ejaculeaza pe fata ei, dupa care pleaca, lasand-o in balta dezamagirii. Ha ha ha ! Superb scenariu, nu ?
In background era cu totul altceva. M-a uimit grija actorului fata de ea, actrita. O menaja continuu, astepta ca ea sa fie pregatita, si apoi la sfarsit o saruta. In interviu, el a recunoscut ca iubeste femeile si ii place sa le ocroteasca. Ca e permanent atent, si nu intra daca ea nu se dilata, sau nu e suficient lubrifiata. Un adevarat barbat.
Pacat ca multi nu vad dect filmul. Smile!


revin ...

5 comentarii:

delia spunea...

stiu eu... de ce sunt (unii) barbati nemernici. :)
din acelasi motiv pentru care (unii) copii sunt obraznici.
si motivul este unul sigur: educatia.
teorii mai noi spun ca, de fapt, nu exista copii obraznici ( doar parinti care nu stiu sa-si educe copilul) si ar trebui sa renuntam complet la alaturarea cuvantului "obraznic" de cuvantul "copil".
oare putem face analogia si pentru
"nemernic" si "barbat" ?
smile!

Vocea-de-departe spunea...

Descrieţi aici bărbatul român. Sau majoritatea bărbaţilor români. Cu educaţia primitivă gen diviziunea sexuală a muncii, femeia egal menajera şi anexa-obiect-al-plăcerii. Prietenii noştri germani şi englezi nu-şi tratează soţiile astfel. Nici toţi prietenii noştri francezi de pe aici. Nimeni nu consideră înjositor să-şi asiste femeia (prietenă sau soţie) în bucătărie sau la schimbatul scutecelor. Unii chiar au monopolizat bucătăria, spunând că nu e doar privilegiul femeii. Discuţiile dintre ei (când sunt singuri sau se cred singuri) cuprind apropouri şi glume sexuale, dar niciodată între cei căsătoriţi. Se glumeşte mult despre cei care nu sunt în relaţii de cuplu, dar mai mult se discută despre fotbal şi politică decât despre sex. Prin urmare, cred că nemernicia macho depinde mai mult de educaţie decât de altceva.

pheideas spunea...

Voce de departe, numai la barbatul roman m-am referit, si e asa cum spui- tine de educatie si un anumit pattern arhaic, specific spatiului est-european, pana in Siberia. I-am spus civilizatie rurala.

WomanWithW spunea...

...o femeie inteligenta stie de la inceput in ce relatie intra...stie exact cat sa dea si cat sa primeasca intr-o relatie pe care o pune de la inceput pe lista ,,ex,,...Dar va sta o vreme in relatie pentru ca el e,,play boy-ul,, orasului...sau poate sexul e bestial(citata dintr-un ,,clasic in viata,,) Cand e timpul sa paraseasca relatia respectiva...o va parasi doar cu un usor regret...

Pe de alta parte o femeie mai putin inteligenta va intra in relatie cu ,,nemernicul de mai tarziu,,...stiind ca o sa fie ranita ...dar mai bine ranita decat singura...se va afisa cu el peste tot pentru ca e bine sa fii vazuta cu el ,nu-i asa...il va lauda desi ea stie exact ca nu prea are ce lauda...in fine....
Iar o femeie romantioasa care e si inteligenta si ne...in acelasi timp ...va fi fermecata de statutul de baiat rau...de felul lui vulgar si sexy ...de barbat care stie ce face in pat...dar habar nu are si nici nu-l intereseaza ce-i face de fapt femeii de langa el...
Si in cele din urma vine femeia de zi cu zi care are un pic din toate plus o doza de speranta ca dupa ce ne casatorim o sa se schimbe....se marita cu junele...il iubeste cu durere mai tot tinpul ...el n-o sa se schimbe niciodata si uite asa din ...il iubesc...ajungi la ...as vrea sa-i pun otrava in ciorba...
Am cunoscut odata un cuplu...Odata el a fost atat de nebun ca a infipt cutitul in usa de la dormitor...usa dupa care ea se ascundea ingrozita...si a putut vedea si mai ingrozita varful cutitului prin lemnul subtire...Si copii erau in casa...Asta s-a intamplat prin 90-91...Can am plecat din tara in 98 ei erau inca impreuna....
Ce fel de femeie a fost ea?A crezut ca n-o sa se mai marite...l-a luat stiind cine este...sperand ..sarmana naiva ...ca el o sa se schimbe odata ce apar copii...
....................................Asta e un blog atat de vechi ...probabil ca ai si uitat de el ...dar pentru mine e nou si l-am gasit fascinant.Esti un om deosebit,P.

pheideas spunea...

@Ochiverzi, "toate-s vechi si toate noua". Parca e un cerc etern. Baietii destepti si cuminti le viseaza pe fetele frumoase si destepte. Insa ele ii viseaza pe baietii rai si smecheri. Am zis odata o chestie - Daca frumusetea mintii ar fi pe masura trupului, nu ne-am mai insela de fiecare data.
Si am mai scris o postare, in care aratam de ce frumusetea si inteligenta nu prea fac casa buna. Pentru ca oamenii frumosi au totul pe tava, fara sa-si oboseasca mintea. Bine, nuantele sunt destule si sunt oameni care au cate putin din toate.:)