vineri, 1 mai 2009

microcipul





In miez de noapte m-am uitat la o emisiune pe TV1, intitulata "Semne". Era vorba de noile metode de identificare personala, incepand cu pasapoartele biometrice, si terminand cu mirocipul.
Am vazut cum inalti prelati s-au perindat din parlament pana la Academie, rostind cuvantari peste cuvantari impotriva adoptarii noilor metode de indexare. Nu le contest intentiile, insa m-a amuzat modul lor de a aborda problema.

Nu contest ca in lume sunt unii care se cred Dumnezeu si sub stindardul democratiei isi urzesc afacerile fara vreun scrupul. Puterea si banul fac din om neom. Metodele sunt si ele diverse, de la cele mai ieftine, la cele mai scumpe, dar foarte rar aplicate direct.
As vrea sa insist asupra unui alt aspect. Daca ne uitam in istorie, constatam cu interes ca omului aproape niciodata nu i s-a impus ceva. El a fost lasat sa aleaga. Intotdeauna i s-au oferit vaiante si el a ales-o pe cea care i-a convenit. Prin urmare, si cu cipul va fi la fel. Contrar parerilor sfintilor parinti, sa nu ne imaginam ca cetateanul va fi prins si legat pe o masa de tortura si apoi doctorul Mengele i-l va implanta cu o siringa imensa. Dimpotriva ! Cetateanul se va duce singur, pun pariu ca va sta si la coada sau va da bani sa si se implanteze microcipul. Vi se pare absurd ? Smile!
Pai sa va povestesc cum:
Metoda si fraierii sunt vechi de mii de ani.
Mai intai se inoculeaza cetateanului nevoia, dorinta, adica sa saliveze dupa avantajele oferite. Apoi odata bulgarele pornit, el va creste in timp, iar cei care se vor opune cu orice pret, vor fi considerati outsideri si marginalizati de societate.
Priviti in jur; exemple sunt destule. Totul se reduce la bani si ce faci sa obtii mai multi, cu cat mai putin efort.

Calculatorul, telefonul mobil si orice mediu informatic, sunt elemente de identificare pentru oricine stie cum s-o faca. Sunt softurile de tracking. SRI-ul dispune de programe extrem de performante, prin care pot urmari orice calculator, terminal mobil sau fix. Bine, sunt si softuri care impiedica acest lucru, dar e o alta poveste. Smile!
Mi-amintesc ca un prieten care lucreaza la ilustra organizatie, mi-a spus prin 2005 ca in 2009 va iesi cu plugusor. Ma intreb, de unde au stiut ei asta ? Ei bine, stiu ! Ei stiu tot ce facem, ce gandim, ce mancam, unde ne ducem, pe cine injuram, ce citim, absolut orice. Sunt date care apoi sunt analizate si interpretate de cei mai buni psihologi si sociologi. Iar prostul se uita la toti papagalii de la tv, incepand cu purtatorul de cuvant al preseditelui si terminand cu marea anal-ista Oana Dobre.

Si putin SF. Imgainati-va cate avantaje vom avea daca ne vom implanta ultimul model de cip Nokia XXX. Nici nu mai folosesti tastele, doar te gandesti la cineva si vei comunica cu el. Apoi va dati seama ce cool ar fi sa-ti straluceasca ochii noaptea, iar prietenii sa te strige Robocop !? Ha ha ha ha !

Ajungi pe un aeroport si vezi o coada imensa. Toti sunt dezbracati la piele, controlati si rascontrolati. Nervi si injuraturi. Daca o faci odata la 5 ani, nu e mare lucru, insa daca faci saptamanal naveta cu avionul, chiar ca ti se urca la cap. Apoi stand la coada, iti pica ochii pe un afis cu urmatorul mesaj: "Vrei sa ajungi mai repede la destinatie, vrei sa nu mai fi controlat, vrei sa nu mai pierzi timpul cu plata biletului, atunci ai o singura solutie: The microcip !". Ti se ofera posibilitatea sa alegi. Simplu, nu ?

Prin urmare, daca vrem sa ne opunem fenomenului, este practic inutil s-o facem in mod direct, povestind academicienilor despre Anticrist si numere fermecatoare. Smile!
Singurul mod in care o putem face este sa oferim variante. Adica exact ce spuneam mai devreme: sa oferim omului posibilitatea de a alege.

0 comentarii: