joi, 26 noiembrie 2009

identitatea poporului roman

Are romanul identitate ? In primul rand, ar trebui sa definim identitatea si la ce foloseste. Suntem constienti ca aproape toate notiunile - vezi patriotismul, daca nu aduc un plus de prosperitate omului nevoias, ele sunt lipsite de valoare. Poporul este format in majoritate din oameni simpli, fara cultura, si cu giji imediate. Acest aspect este specific tuturor popoarelor. Numai ca unele popoare au avut ragaz sa-si cultive valorile, spiritualitatea, in timp ce altele traiesc, de cand se stiu, de azi pe maine. Acest ragaz se cheama istorie. Pentru primele istoria inseamna respect, pentru ultimele, nu insemana nimic.
Cum se cultiva respectul pentru valori ? In primul rand prin educatie, incepand cu cea din povestile bunicilor, si terminand cu cursurile academice. Cand lipseste, apare o stare de indiferenta cu gand spre valorificare. Totul este justificat. Si respectul se poate cuantifica in valori palpabile, materiale, si nu numai de incantare a ochiului si spiritului. De exemplu, monumentele sunt carti de piatra. Ele ne spun ce trebuie sa facem si ce e mai important, ne spun unde au gresit altii. Ne spun ca cineva inaintea noastra a urmat o cale si noi trebuie sa-i urmam exemplul. Un novice ar spune: "Ei si, ce-mi pasa mie, fac cum vreau eu !". Si face cum vrea el, numai ca peste o vreme, vede ca ceea ce a cladit cu tuda trebuie luat de la capat. Apoi nefericitul se aseaza si cugeta. Daca ar fi tinut seama de scriptele vechi, n-ar fi muncit in van. Cel mai rau este cand nefericitul este lasat de colectiv sa "arunce bolovanul in lac". Iar dupa aceea, o suta de destepti se aseaza pe mal si se gandesc cum sa-l scoata.:)
Uneori tainele cele vechi sunt atat de ascunse si cu urmari nestiute peste vreme, incat pentru o minte de om simplu sunt greu de patruns. Pentru asta avem minti luminate !

Ce este identitatea unui popor ? Sunt valorile scrise si nescrise adunate din stramosi, si care ajuta un popor sa evolueze, sa supravietuiasca. Sunt acele taine (spuse cu atata har de Dan Puric in seminarul tinut la Sibiu in 2008), norme, datini si obiceiuri, ferecate in constientul colectiv. Un popor fara identitate este, fie condamnat la pieire, fie la o stare de inapoiere perpetua.

Priviti cu atentie la mai toate tarile aflate la rascruci de drumuri strategice. Sa luam Afganistanul, Armenia, Egiptul si altele. Cum este posibil, ca in era calatoriilor spatiale, locuitorii acestor tari sa traiasca la nivel de Ev mediu ? Interesele geostrategice au facut ca marile puteri sa mentina in aceste zone o permanenta stare de conflict. Si la noi a fost la fel.

Observam intiparit in mentalul colectiv conceptul de "acum". Romanul nu traieste pentru maine; el nu construieste durabil pentru generatiile urmatoare.
Cred ca identitatea recunoscuta a poporului roman este cea de "hot". As completa, de"hot prost".
Ce parere aveti ?

4 comentarii:

claudia spunea...

unora dintre popoare li s-a impus sa aiba o identitate pozitiva de catre cei care i-au condus de-a lungul timpului.aceste popoare au fost intr-un fel obligate sa o ia pe drumul cel bun,prin respectarea unor reguli.ca sa respecte reguli au fost educati cum sa o faca si mai ales de ce sa o faca.

fly2sky spunea...

Identitatea asta de "hot" este un efect al comunismului cred. Atunci oamenii au invatat sa se descurce furand cat se poate de la stat. Si greu ne debarasam de ea...doar cu trecerea generatiilor...reminescentele comunismului raman si in educatie.

Cristian spunea...

Sad but true !

pheideas spunea...

Fenomenul este atat de subtil, incat este foarte greu de delimitat un proces. Nu poti spune: atunci s-a intamlat aia, sau am devenit intr-un fel. Cred ca e ceva natural, o adaptare la loc, o selectie naturala al unui anumit tip de individ, care sa reziste unui stres sporit.
...
Pai cate castele avem noi, in comparatie cu engelzii, sa nu mai zic de francezi ? Aia au un castel la 1000 kmp. Noi avem unul la 10000, deci de 10 ori mai putine. Castelul reprezinta simbolul statorniciei. In general e o investitie pe termen lung. Nimeni nu e tampit sa bage banu in asa ceva, daca stie ca la anul trebuie sa plece. Daca urmarim acest aspect, observam ca tinuturile, cum ar fi nordul Moldovei, au mai multe cetati. A, desigur, mai observam si diferenta dintre castel si cetate. Noi avem cetati de aparare. In Transilvania, densitatea se apropie de varf, pentru ca dominatia austro-ungara a facut sa fie stabilitate. Si unde a fost stabilitate, s-au dezvoltat breslele, artele, s-au cultivat valorile.