Comunismul a luat sfarsit azi. Probabil ca vezi zambi amar citind aceasta afirmatie. Comunismul nu s-a terminat acum douazeci de ani, cum mai cred unii. Ca sa ma explic am sa fac o parabola. Impresia mea e ca acum douazeci de ani am fost in postura unor amarati scapati din lagar, si carora li s-a pus pe masa toate bunatatile. Acum bunatatile s-au terminat, lautarii au plecat, iar vantul bate prin farfuriile goale. A' era sa-l uit pe chelner. Acesta sta undeva in spatele nostru cu nota de plata in mana. Iar noi ridicam din umeri, dezmeticindu-ne treptat din betia libertatii.
Abia acum incepem sa ne trezim, sa simtim briza rece prin camasa subtire. Acum descoperim ca in cei patruzeci de ani in care am fost inchisi, am uitat cum sa ne castigam existenta in libertate. Ba mai mult, burma de monetar pe care am agonisit-o a disparut in buzunarele celor care ne-au inbuibat cu bucate alese. Cel putin asa am avut impresia, ca sunt alese; in realitate nefiind decat ciurucuri ieftine vandute la suprapret. E firesc, cand zeci de ani am umblat in tenesi de Dragasani, Adidasii sa ni se para sanadalele lui Hermes.
Pana acum romanul a tot chefuit pe banii luati cu imprumut. De acum inainte va chefui pe banii lui. Sau se va gandi de doua ori inainte sa arunce cu banii "fara numar ..." pe case, masini, toale si distractie. Cat costau, conta mai putin, atata vreme cat vecinul il privea cu admiratie. Deh, prostul daca nu e fudul, nu e prost destul. Ei bine, acum toate acestea vor avea un alt pret. Din fericire, din ce in ce mai corect.
Mi s-a parut hilara situatia unor "amarati", din Hunedoara parca, cand li s-a luat un interviu in direct. Era o familie "asezata" pe o canapea de piele in sufrageria vilei pe care tocmai si-au ridicat-o. Se plangeau ca au o gramada de cheltuieli si nu mai fac fata. Ca au facut credite la banci, ca nu le mai ajung banii pentru mancare, pentru caldura, pentru copil la scoala, haine si alte amanunte. Saracii, de unde sa fi stiut ei ca peste cateva luni va veni criza ?
Care criza ? Sa ne fie bine inteles, criza noastra nu semana cu criza altora. Desi suntem in UE, fiecare tara isi gestioneaza criza cum poate mai bine, prin liderii sai.
Noi tot speram intr-o minune. Acum imi dau seama de ce notiunea de "minune" are o insemnatate atat de mare in mentalul colectiv. Pentru ca n-am avut lideri in care sa credem. :) Privesc in istorie si realizez ca minunea de cele mai multe ori a purtat numele lui Dumnezeu sau cine stie ce moaste de sfant. Totusi, mi se pare absurd sa tot dam vina pe altii, iar cand trebuie sa luam atitudine, ne dam la o parte. Nu credeti ca a venit momentul sa nu ne mai ascundem ?
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum o lună
3 comentarii:
Pai se apropie termenul de 20 de ani profeţit de Brucan.
"iar cand trebuie sa luam atitudine, ne dam la o parte"
Oare nu asta ne învaţă istoria. Toată lumea îl regretă pe Ţepeş dar să nu uităm că modul de a lupta al acestui Voievod era fuga şi atacul mişelesc pe timpul nopţii. Şi nu asta fac românii şi acum? Bârfesc, acuză în toate părţile dar când li se cere să se implice fug ca potârnichiile. Inclusiv absenţa de la vot e tot o formă a fugii de responsbilitate.
..utic, nu-l caracteriza pe Tepes dupa un atac. Lasii nu castiga batalii.
Viva Democratia! :-)
Trimiteți un comentariu