Unul din serialele mele preferate este "Grand Designs". Il stiti cu siguranta, pentru ca a fost reluat de cateva ori, mai intai pe Travel & Living si acum pe Discovery.
De cand ma stiu m-a pasionat designul, incepand cu cel arhitectural, de interior si terminand cu cel ambiental si desigur cel grafic. Designul reprezinta transpunerea in notiuni si reguli, universal acceptate si consacrate, a tot ce ne-a inconjurat si incantat simturile, si folosirea acestor reguli pentru a crea forme si stiluri. Uneori o forma simpla sau o pata de culoare aruncata pe o panza, poate capta atentia si disipa tot ce e negativ, incarcat si anost, din jur. Alteori pot aparea noi stiluri, fie din combinatii, fie din fantezia si geniul unui singur om. In design nu exista reguli, atata vreme cat nu sfideaza normele de baza ale perceptiei senzoriale, cum ar fi echilibrul, spatialitatea, lumina, textura, combinatia cromatica si senzatiile subliminale.
Am sa incep cu o idee interesanta. Ce-ati zice de o casa in padure ?
Celor cu prejudecati li se poate parea o idee traznita. Un vizionar a avut ambitia sa-si construiasca singur o casa, numai din materiale naturale: lemn, paie si lut. O casa care sa nu fie racordata la nicio sursa conventionala de energie. Si-a montat panouri solare si turbine eoliene, iar apele reziduale le dreneaza intr-un iaz de decantare. Iata ce-a iesit:
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum o lună
11 comentarii:
eco-designul este un efect "la moda". poate fi mai costisitor uneori decat cel obisnuit, nu stiu cat de fiabil, insa cu siguranta interesant.
consider ca putem imprumuta idei, dar fara sa exageram...
p.s. am rugamintea de a-mi permite sa pun blogul tau in lista mea de bloguri preferate. multumesc!
@Ela, exact la eco-design m-am referit si am sa ma refer si-n alte postari. In vest exista o tendinta puternica de intoarcere la natura. Cu avantaje multiple pentru sanatate.
...
In ce priveste fiabilitatea unor astfel de contructii, cauta in ruralul romanesc.
Cu placere si poti sa pui linkul.
Idee super teoretic si, partial, practic. De ce partial practic? Casa are si lemn in alcaturire si destul de mult, dupa cite vad. Imagineaza-ti ce s-ar intimpla cu padurile daca s-ar trece la constructia in masa a astfel de locuinte. Ca sa nu mai zic de mobilier, care tot din lemn ar fi. Astfel, partea ecologica devine o problema cu doua taisuri.
Oricum, cel putin in contextul actual, ar fi mai degraba o chestie de fita, pentru ca e accesibila doar celor cu venituri destul de consistente.
@saturnianu, cauta aici
Casa se incadreaza intr-un buget pana in 20.000 euro. Lemnul e din padure si nu de calitatea I, deci e ieftin. Paiele sunt ieftine si ele, lutul, la fel. Mana de lucru - grup de prieteni, carora le asiguri masa si transportul.
Inca o surpriza placuta pe blogul tau, imi place si mie tot ce e legat de design. Minunata casuta..imi place ca lemnul isi pastreaza destul de mult forma naturala, fara a fi tot prelucrat, drept. E o idee pt. cei cu fite de a-si face o cabana, poate fi o solutie pentru cei care vor o casa si n-au suficiente venituri..insa nu o prea vad sa se integreze in peisajul urban. Tendinta si ideile sunt insa binevenite.
@fly2sky, recunosc, ideea e cumva extrema, mai mult catre hyppie. Ma bucur ca vrei sa afli mai multe. Si poate fi un motiv pentru a contiuna postarile pe tema asta. Aveam si am insa o retinere. Stiu ca multi au prejudecati si oricat as spune ca occidentul este inaintea noastra cu 50 de ani cel putin, in materie de design, nu le pot scoate din cap betonul si BCA-ul.
In occident, de 15 ani, exista un curent catre eco-houses si minimizarea pe cat posibil a utilizarii betonului din doua motive. 1. este puternic energofag; 2. elimina monoxid de carbon. Au trecut pe structuri usoare, cu fundatie redusa.
Sunt multe materiale ecologice si tehnologii.
Am citit. M-am lămurit cu preţul. Dar nu şi cu lemnul. Dacă construirea acestor case devine industrie, va fi dezastru cu pădurile. Din punctul ăsta de vedere nu sunt ecologice deloc, orice ar spune cineva. S-ar decima efectivul forestier al planetei.
Mult mai ecologic ar fi împrumutarea ideii celor care proiectează construirea viitoarelor baze lunare folosind materia primă de acolo. Mai exact praful lunar din care ar urma să-l prelucreze şi să facă nişte cărămizi. Ceva de genul ăsta s-ar putea face şi aici folosind pămîntul sau alte tipuri de sol.
@saturnianule, e adevarat, lemnul este o solutie alternativa. Dar nu uita ca silvicultura cu asta se ocupa. Padurea daca este exploatata corect, poate fi o resursa inepuizabila. Gandeste-te ca un om utilizeaza la o casa de genul asta 10 copaci, iar casa dureaza 50 de ani, adica cat ia copacilor sa creasca. Nu uita ca lemnul nu are pondere mai mare de 30%. Restul e lut, chirpici, paie ... rumegus amestecat cu altele ... si variante sunt o gramada.
Intoarcere la natura? Nu e nevoie sa privim la ideile altora din vest...casele bunicilor nostri. din pamant. chirpici , cum vreti sa ii spuneti erau durabile si sanatoase!!
Si nu stiu de ce unii considera fitze ideea de a avea o astfel de casa!? E inca ieftina si o prefer total unui apartament de bloc intr-un oras supraaglomerat. Si chiar daca ar fi construita 70% pamant si doar ceva lemn e si mai ieftina ...si sanatoasa!
Fitele sunt cele in care incepi sa construiesti un "palat" pe care nu il mai termini in veci si in final, cand este terminat descoperi (sau nu) ca este o oroare....
@Daniela, "Domnia si prostia se platesc !". Doamne, cat vom mai plati ... Deja am platit timp de douazeci de ani. De-acum incolo vom plati de doua ori.
...
O casa este un organism viu. Respira, transpira, imbatraneste odata cu proprietarul. O casa nu trebuie sa ne izoleze, ci sa ne integreze in mediu. La noi inca se construieste dupa solutii vechi de 50 de ani. Si din pacate aceste solutii sunt intiparite in mentalul colectiv, ca "eficiente". Am fost la un amic in Mogosoaia. Are un viloi cu doua etaje si subsol tip bunker. Beton la greu. E rece, cavou. O asemenea casa, in loc sa "te inveleasca", te imbolnaveste.
Trimiteți un comentariu