sâmbătă, 28 noiembrie 2009

jocul la offside


Cel mai mult ma fascineaza jocul la offside. Nu e vorba de fotbal, ci despre oameni si felul lor de a fi. Sunt oameni carora le place sa joace la offside. Ii vezi intr-o permanenta stare de agitatie, de stres continuu, placandu-le sa "joace totul pe ultima carte". Nu neaparat din pasiune, pentru ca nu ma refer la bungee-jumping sau la alpinism. Desi la prima vedere sunt sporturi extreme, cei care le practica sunt extrem de precauti. Ci la faptul ca asa s-au obisnuit; o stare "mai asezata" parandu-li-se nefireasca.
E bine sau rau ? Daca stii sa joci si nu te stresezi peste masura, e bine. Daca nu stii, si cu timpul, vezi ca incepe corazonul sa dea rateuri, nu prea e bine.
Cred ca trebuie sa va explic fenomenul mai in detaliu. Imaginati-va ca aveti o afacere mai maricica, cu productie si distributie. Si ca in orice moment, nu ca e criza sau altceva, v-ati vaita ca nu aveti bani. Bine, la unii e si o strategie, dar nu vorbim despre asta. In realitate, sa fiti tot timpul la limita. Adica aveti marfa in piata si nu stiti daca se va vinde. Aveti bilete la ordin si cecuri, pe care nu stiti daca le veti achita la scadenta. Aveti credite la banci si camatari si nu stiti daca la termenul stabilit veti putea sa le platiti. Aveti cheltuieli de zeci de milioane pe luna si nu stiti daca veti avea bani. A, sa nu uit, antamati contracte bazandu-va pe banii pe care "sigur o sa-i incasati peste trei luni". Sau daca vedeti in magazin un lucru foarte scump, cu primii bani pe care ii incasati, fugiti si-l cumparati. Si apoi va laudati la toti prietenii, carora, culmea, le datorati bani. Va mai spun ? Chestia asta cu "nu stiu daca" mi se pare ca jocul la offside. Dar se pare ca unora le place, pentru ca de ani de zile o tin tot asa, la limita. Pana cand, e o alta problema. :)

Secretul jocului la offside - sa stii sa joci la offside. Si mai sunt trei variante: daca iei tot timpul cartonase sau esti fluierat, si nu marchezi nici un gol, insemna ca esti un jucator prost si iesi din teren; Daca nu esti fluierat niciodata si inscrii gol dupa gol, esti un fenomen. Varianta de mijloc, dupa parerea mea, se termina la spital, mai devreme sau mai tarziu. Sau in faliment. :)

Un alt joc la offside, pe care sunt convins ca l-ati vazut mult mai des, e jocul omului sarac depasit de situatie. Toate cheltuielile lui ar trebui sa fie in limita salariului. Adica pe romaneste, sa se intinda cat ii e plapuma. Dar credeti ca a auzit vreodata de vorba asta sfanta ? As, nici pe departe ! Fudul, a dat fuga la banca, s-a imprumutat cu buletinul, dupa care si-a cumparat tot ce i-a placut sufletelului sau. Apoi a facut un alt credit, ca sa-l plateasca pe primul. Pe urma s-a imprumutat la camatari, dar nu sa achite creditele restante, ci ca sa-si cumpere ultimul model de plasma sau sa-si faca concediul mai la sud. Se spune ca fudulia si prostia sunt surori. :)

Nu vi se pare ca guvernantii nostri joaca la offside ? Nu au o strategie, cu etape si buget alocat. Muta banii dintr-un cont in altul, in general unde se tipa mai tare. Baga un impozit si apoi in functie de reactia din piata il elimina sau ajusteaza. Arunca bani pe proiecte tampite si fara studiu de fezabilitate si apoi se vaita ca nu mai au. Iau credite de la banci ca sa plateasca salarii, dar nu stiu daca vor putea sa le ramburseze peste un an. Si altele asemeni.

Cam asa e cu jocul la offside. Va place ? :))

1 comentarii:

Dan Trofin spunea...

interesanta paralela cu off-side-ul din afaceri, pana in politica !
atat timp cat noi venim pe stadion si ne platim biletul, jocul acesta va continua ! nu spun ca trebuie sa stam acasa, mereu am indemnat la vot ! doar ca ar trebui sa le fluturam, mai des, batistele albe si sa ridicam banere si steaguri ! in nici un caz, invadarea terenului, nu e solutia potrivita !