duminică, 15 noiembrie 2009

manipulari ...

N-am inteles niciodata de ce unora le place sa manipuleze. Cred ca unul din motive este acela ca sunt geaman, si e scris in zodie ca gemenii sunt in marea lor majoritate sinceri. Adica spun cam tot ce au in cap, fara sa-si faca probleme ca au spus mai mult sau mai putin decat trebuia, sau ca celalalt a inteles mai multe decat au vrut ei sa spuna. Da, sa stiti ca unul din motivele pentru care gemenii intra in conflict, este acela ca celalalt intelege cu totul altceva. Dar sa revin la manipulari; in mod special la cele negative.
De ce apeleaza unii la tertipuri cand vor sa obtina ceva ? Din doua motive. Unul ar fi acela ca nu pot obtine ceva, decat pentru un pret mai mare. Si al doilea, pur si simplu din obisnuinta. S-au obisnuit sa obtina gratis si nu se mai pot dezvata.
Stim bine ca lumea se invarte in jurul a doua lite motive: banul si sentimentul. Desi nu au nicio legatura unul cu altul, in socitatea in care traim ele sunt inseparabile. Multi din semenii nostri considera atat de firesca aceasta inseparabilitate, incat si-au cladit toata existenta pe mixul dintre cele doua. Ba mai mult, actiunile lor se bazeaza pe folositea uneia pentru a o obtine pe cealalta.
Am citit de multe ori prin tabloide urmatoarea stire: "Vedeta X s-a casatorit cu un prosper om de afaceri". E drept ca in ultima vreme, din cauza crizei, acest gen de anunturi s-au cam rarit. :) Daca as fi mai putin carcotas, sau as fi aterizat de curand, as vedea in aceste anunturi finalizarea unor frumoase povesti de dragoste.
Unde e manipularea ? E inutil sa va spun, pentru ca chiar m-ati considera extraterestru.:)
Cat de firesc poate fi sa conditionezi iubirea de material ? Sunt convins ca multi imi vor spune indignati: "Cum, unde ai vazut tu conditionare ? Oamenii iubesc si atat !". Intr-o oarecare masura, cred ca au dreptate. Oamenii iubesc o gramada de aspecte, dupa masura fiecaruia. Important e sa se potrivesca masurile. :)
Cele mai amuzante manipulari sunt cele din familie. Sunt amuzante pentru ca ii cunoastem pe protagonisti. Brusc, o atitudine de indiferenta in trecut, se schimba intr-una de maxim interes. "Vai draga, de cand nu ne-am vazut ... ! Ce mai faci ? Ce rau imi pare ...". Aceste schimbari de atitudine apar la o imparteala de mostenire sau cand au nevoie de vreo pila.
Un manipulator investeste timp si resurse. Si bineinteles isi fixeaza un termen; dincolo de care investitia nu mai e rentabila. In general, cu cat resursele alocate sunt mai substantiale, timpul este mai scurt. Un manipulator prost se va demasca in momentul in care, intrand in criza de timp, va plusa. Adica va forta nota, aducand in sprijinul manipularii argumente penibile si se va folosi de momente cu insemnatate emotionala puternica. Uneori isi va iesi din fire, enervat ca lucrurile nu s-au intamplat asa cum a vrut.
Manipulatorul are intotdeauna un punct slab; uneori vizibil, alteori bine ascuns. Strategia devine evidenta, in momentul in care acel punct slab incepe sa iasa la iveala. De regula este aruncat pe masa de joc in ultimul moment.
Manipulatorul apeleaza la emotii si sentimente. Studiaza atent orice i-ar putea fi de folos.

Cei manipulati comit o greseala fundamentala, si anume aceea ca sunt sinceri. Nativ, ei nu concep ca exista oameni care se pot folosi de tertipuri ca sa obtina ceva si cred in sinceritatea afisata. Asa ajung sa se detainuie si sa "planga pe umarul celuilalt", fara sa realizeze ca "isi poftesc dusmanul in casa".
De-alungul anilor, am observat un aspect interesant. In general, fiecare om isi croieste propriul drum, in care acumuleaza informatie si experienta. Rar o sa vedeti pe cineva care a muncit din greu sa construiasca ceva, bazandu-se pe propria minte si profesie, sa manipuleze. Acesta are principii, manipulatorul, nu ! Nu discut despre manipularea profesionala, specifica relatiilor de business. Ma refer numai la cea personala, bazata pe sentiment. Manipularea se invata ca orice altceva. Sa devii un bun manipulator e nevoie de ani de studiu si practica, si incepi, de regula, in frageda tinerete. Adica atunci cand iti alegi drumul greu sau usor.
Si mai e ceva, pe manipulatori ii intalnesti alaturi de personalitati puternice. Am sa fac o parabola. Pe un manipulator n-ai sa-l vezi carandu-si cu spatele sacii de cartofi. El se va aseza langa ei, si va astepta pe cineva dispus sa-i care, daca se poate gratis. Eventual sa-i dea si bani pentru onoarea de a-i fi carat. :)

Manipularea e nativa, adica inscrisa in patternul uman. Am mai spus-o, omul e o fiinta speculativa. Va cauta intotdeuna calea usoara. Cel mai elocvent exemplu sunt copiii. Desi nu stiu cum, o fac. Copiii manipuleaza aproape inconstient. Iar parintii se lasa manipulati. Fara sa realizeze, acestia daruiesc copilului o "arma" redutabila.
Copiii manipuleaza, pentru ca atunci cand sunt mici nu au posibilitatea sa obtina altfel ceea ce-si doresc. Nu ajung la raftul cu dulciuri, nu pot sa-si cumpere jucarii si altele asemeni. Nu pot ei, dar in schimb pot cei mari. Iar cei mari sunt extrem de sensibili la lacrimi sau zambete.
Anii trec, si uite-asa, intr-o zi, cei mari se trezesc cu: "Da-mi sau plec de-acasa !", sau mai rau.

Putini adulti realizeaza ca modul cel mai eficient de a preveni acest deznodamant este indiferenta disimulata. Un copil trebuie sa invete sa obtina prin puterea sa, nu a celorlalti. Iar singura putere pe care o are un copil este mintea. :)

V-ati intrebat vreodata de ce oamenii frumosi manipuleaza mai des ? Desi e evident, n-am sa ma refer doar la pitzipoancele ahtiate dupa "oameni de afaceri". In general oamenii frumosi sunt incurajati din frageda tinerete sa manipuleze. Poate nu in mod direct, dar in mod sigur, faptul ca sunt avantajati de fizic, le deschide o perspectiva interesanta in efortul de a obtine unele avantaje. Este doar o parere desprinsa din observatie, nu o regula generala. :)

4 comentarii:

Anonim spunea...

cineva imi tot zice ca se va sinucide daca nu vreau sa fiu cu el. eu nu pot sa-i raspund cu aceleasi sentimente si nu m-ar afecta gestul lui , pentru ca ar fi alegerea lui, dar... daca exista ceva cu ajutorul caruia as putea evita asta , as vrea sa incerc, mai putin sa fiu cu el. Mama lui, fiind sefa mea, simt ca ma invinovateste desi nu are motive, ar trebui sa ma inteleaga si sa se puna in locul meu. Daca nu simt nu pot face asa ceva. Cum crezi ca as putea proceda, sa evit tragedia ... si ura mamei lui, in cazul in care va face ce spune?

pheideas spunea...

@Anonim, na ca am ajuns si consilier sentimental. :)) Ce sa zic, ia-o si tu cu incetul, pana se va stinge de la sine. Deseori cand grabesti lucrurile, starnesti reactii violente. Asa, cu timpul, fiecare va pricepe ce vrea.

carmen pantea spunea...

manipularea! eu zic ca asta este cea mai veche meserie. nu l-a fraierit Eva pe Adam? manipulam in fiecare moment al vietii! ca deja manipularea la scara nationala se face pe fata asta o stim de ceva vreme. osul de ros deja e atat de ...ros incat ma tot intreb la ce Dumnezeu o mai fac!? e bine ca deschidem ochii si e cu atat mai bine ca suntem din ce in ce mai multi.
manipularea are multe sinonime: a orienta, a calauzi, a educa, a dirija...etc.

Bine te-am gasit!

pheideas spunea...

@carmen, sunt manipulari pozitive si negative.