miercuri, 30 septembrie 2009

am o dilema !


Am o dilema !
Mi s-a intamplat, mai demult, sa asist la o discutie pe tema unei mosteniri. Cel care povestea, cu destula vehementa, sustinea ca a fost inselat de catre neamuri. Pe scurt, o matusa, in ultimii ani de viata a fost ajutata cu mai mult zel de catre unul din nepoti. Precizez ca actiunea s-a desfasurat la tara, iar nepotul cu pricina isi avea casa langa. Copiii respectivei matusi locuiau la oras si nu puteau sa vina atat de des.
Dupa ce matusa a incetat din viata, s-a pus pe masa subiectul mostenirii. Din punct de vedere legal e absurd, insa in spatele scenei s-a desfasurat o lupta aprinsa. Cel care a ingrijit-o, povestitorul, a avut pretentia, din punctul lui de vedere justificata, sa ceara o parte mai mare din mostenire. Nu mai stiu ce a facut, a adus martori, a incercat sa deschida proces etc. Nu cred ca a reusit ceva pana la urma.
Dar nu acesta e dilema, ci as vrea sa va intreb, credeti ca pretentia lui a fost intemeiata ?

Mi-am adus aminte de alta, de data asta o confesiune a unei amice. Aceasta fusese maritata. Intamplator ii cunosteam povestea. Pe scurt, s-a maritat cu un tip bogat, cu mai multi ani in urma, si in cele din urma au ajuns la divort. Au impartit averea pe dindoua, desi ea nu contribuise cu nimic. I-am spus: "Mai, ti se pare normal sa nu vi cu nimic si sa pleci cu jumatate ?". Replica ei m-a pus pe ganduri. "Da, mi se pare normal, pentru ca am fost alaturi de el atatia ani. Mi-am sacrificat cei mai frumosi ani din viata !". Cand am spus ca ea nu a participat cu nimic, chiar este adevarat. Pur si simplu nu a adus niciun aport material relatiei lor, multumindu-se cu sublimul rol de casnica. In schimb au un copil sanatos si destept.

Ce parere aveti, a fost corect ?


Mut dezbaterea pe Duelul Mintilor

11 comentarii:

Anonim spunea...

Oare ce-şi dorea bătrâna?
Care erau relaţiile dintre ea şi copii?
Dar între ea şi vecin?
Cred că trebuia să se ţină cont de testamentul femeii, dar există o lege prin care testamentul poate fi contestat şi câştigat de urmaşi.
Dacă decedata şi-ar fi dorit sa lase averea vecinului, putea face un contract de vanzare-cumărare cu specificatia de uzufruct. Ar fi fost singurul mod in care putea trece in posesie fără să fie atacat în instanţă.


Dacă cei doi nu aveau copil, eu nu cred că soţul ei bogat i-ar fi dat jumate din avere.
A facut-o ca să-i asigure copilului tot confortul.
În privinţa ei, nu mi se pare corect să ceri jumate din ceva ce nu-i al tău, chiar dacă ţi-ai "irosit" ani din viaţă. Au fost amintiri frumoase- mă gândesc- l-a iubit şi au un copil.
Ea se foloseşte de copil, ca să-l şantajeze.
Eu i-aş da, dar nu jumate, eventual aş trece jumate din avere pe numele copilului şi aş plăti pensia alimentară lunară.
De ce să profite actualul sau viitorul iubit al soţiei de banii mei?

pheideas spunea...

@Floare de colt, in primul caz, ma gandeam doar la sentiment. Daca ajuti pe cineva, nu astepti recompensa, ci o faci pentru tine.

In cazul doi, ai perfecta dreptate. Asa s-a intamplat in realitate.

pheideas spunea...

@Floare de colt, de ce sa nu profite viitorul iubit ? Pai tu ii dai ei banii. Ce te mai intereseaza dupa ? Bineinteles, sa nu neglijeze cresterea si educatia copilului. Dar cred ca nicio mama n-ar neglija asta.

Anonim spunea...

Tu chiar crezi ca face cineva acte de caritate?
Daca vecinul a ingrijit o pe matusa, sa fii sigur ca a facut o pentru mostenire.

Adica cum? Tu i dai bani si ea ii cheltuie cu amantul?
Pai e corect?
Exemplu: Mihaela Radulescu si Elan.
El baiat destept, nu i a dat nici o casa. Ea invatata cu luxul, pana la urma a renuntat la pustiul acela, nu mai stiu cum il cheama.

pheideas spunea...

@Floare de colt, am glumit. Normal ca nu e corect. Cel mai sigur e sa faci acte de provenienta. Nu la fiecare cratita ... :)) Dar e penibil, iti dai seama ? Stii draga, te iubesc, dar n-am incredere. Tu cum ai rezolva ?

Anonim spunea...

Habar n-am, dar dacă aş fi în locul ei, i-aş spune că nu am nevoie de nimic de la el, chiar l-aş ruga să facă acel act.
Dar eu că am renunţat la afacerea pe care o aveam împreună cu fostul soţ!
I-am mai dat şi bani pe deasupra, numai ca să se termine odată circul. Nu-i aşa că-s fraieră?
Dar lucrurile s-au echilibrat în timp şi fiecare a primit ce a meritat.

pheideas spunea...

Si eu am facut la fel. Am considerat ca linistea e mai importanta. Am lasat in urma casa si am plecat cu doi saci. :)

DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...

1.Cand ajuti pe cineva, normal ar fi, sa o faci dezinteresat.In acest caz, bine cel putin ca au avut rabdare sa "moara mortul"-de vazut ZORBA GRECU`
2.De ce barbatii considera ca meseria de casnica, daca mai exista si unul-doi copii, este "sublima"?Poate pentru ca nu stiu ce inseamna sa incalzesti biberoane ,sa schimbi pamersii, sa faci mancare, teme cu cel mare, piata, sa dai cu aspiratorul...si toate in acelasi timp!!!
Este adevarat ca si eu mi-am luat boceluta si nimic mai mult, numai sa plec.Linistea mea chiar valoreaza mai mult decat orice .
O seara faina iti doresc!

pheideas spunea...

@miki, cu meseria de casnica am glumit. Evident ca m-am referit la acele femei facute sa fie casnice. Vaneaza pe unul cu bani si apoi plang ca nu le iubeste. :)
Tot respectul pentru femeile puternice, care au avut curajul sa-si ia viata in maini. Nu cred ca poate exista o putere si o tarie de caracter mai mare. Sincer ! Am o amica care a plecat cu doua fetite, singura, fara ajutor. S-a mutat intr-o garsoniera cu chirie si de trei ani se descurca cum poate. Ea spera sa-si refaca viata, insa cu timpul liber sta mai prost. O respect mult.

DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...

Mi-am dat seama ca ai glumit, dar se intampla sa aud destul de des comentarii de acest gen din partea barbatilor si nu mi se pare corect.
Femeia care accepta sa stea acasa si sa toace banii barbatului are dreptate sa se planga de lipsa de dragoste a barbatului.Pana la urma, daca ar iubi-o foarte tare , ar incuraja-o sa faca ceva cu viata ei.Iar ea ar trebui sa aiba putina minte si sa se gandeasca la faptul ca dragostea asta care are banii la temelie este efemera.

Anonim spunea...

Masa succesorala a unei mosteniri este compusa din doua parti : partea activa (valoarea in bani) si partea pasiva (aici intra ingrijirea acordata de unul dintre nepoti defunctei).Acel nepot poate sa ceara in instanta despagubirea pentru partea pasiva la care a contribuit.
Cred ca pretentia lui a fost intemeiata.