sâmbătă, 3 octombrie 2009

portia mea de sanatate


Sunt mare amator de salate.
Azi va prezint salata de patrunjel cu ... de toate. :))
Reteta:

2 leg de patrunjel;
1 rosie;
1/2 gogosar;
1 castravete;
ulei de masline;
putina lamaie;
un strop de balsam sau otet simplu;
sare dupa gust.

Se papa cu branza si paine dupa preferinte.

Sa aveti pofta !

Patrunjelul, unul din miracolele naturii, din pacate subestimat de bucataria traditionala romaneasca.
Am extras de pe net cateva proprietati ale Patrunjelului.

Patrunjelul este de patru ori mai bogat in vitamina C decat o portocala, astfel ca 100 de grame de patrunjel contin aproximativ 240 mg de vitamina C. De asemenea, verdeata contine mai mult fier decat spanacul.
Vitamina B12 continuta de patrunjel, intr-o cantitate considerabila, ajuta la dezvoltare normala a celulelor si este foarte importanta pentru sarcina, pentru fertilitate, potenta sau pentru prevenirea unor boli degenerative (cancerul, Parkinson sau alte boli cerebrale). Din pacate, actiunea vitamine B12 din alte alimente este blocata de antibiotice, pastile contraceptive, substante toxice etc, insa patrunjelul lupta cu succes impotriva acestor dezechilibrari.
Planta are, de asemenea, rolul de a echilibra si stimula energia organelor datorita substantelor nutritive esentiale.
Este un complex foarte puternic de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila.
Calciul din patrunjel ne ofera oase si dinti mai puternici, magneziul ajuta la fixarea calciului, iodul ajuta glanda tiroidiana sa functioneze asa cum trebuie, iar aminoacidul impiedica dezvoltarea tumorilor .
Totodata este un formidabil curatitor de colon, datorita fibrelor vegetale. Inutil sa mai specific ca previne cancerul de colon.

Apigenina este principalul antioxidant din patrunjel. Studiile au demonstrat ca acest antioxidant contribuie la intarirea imunitatii si la reglarea nivelului glucozei in sange. Se vorbeste de asemenea despre efectele potential antimutagene si anticancerigene ale apigeninei. Deocamdata, aceste proprietati au fost demonstrate doar pe animale de laborator.

Luteina si betacarotenul se gasesc in cantitati apreciabile in patrunjel. Luteina si betacarotenul fac parte din familia carotenoizilor, substante care stimuleaza imunitarea si protejeaza acuitatea vizuala. Studiul „The biosyntesis and nutritional uses of carotenoids", efectuat la Universitatea Londra, a aratat ca patrunjelul se claseaza pe locul al treilea in ceea ce priveste continutul de carotenoizi, imediat dupa untisor si morcovi.

Intareste sistemul imunitar

Patrunjelul are proprietati antialergice, intareste sistemul imunitar si distruge radicalii liberi. Acesta stimuleaza sistemul nervos, regleaza menstruatia si indeparteaza durerile provocate de aceasta, este un bun antiseptic al tubului digestiv, al sangelui si al cailor urinare.

Lupta impotriva impotentei si a sterilitatii masculine

Specialistii in medicina naturista sunt de parere ca un tratament de 40 de zile, de patru o zi pe zi, cate jumatate de lingurita de pulbere de seminte de patrunjel, poate sa ii scape pe barbati de problemele sexuale.

Lupta impotriva tumorilor

Specialistii au descoperit de curand ca frunzele de patrujel au proprietati antitumorale. Astfel, consumat crud in supe, salate sau ciorbe, patrunjelul ofera protectie cailor respiratorii si plamanilor, ficatului, rinichilor si impiedica aparitia tumorilor canceroase. De asemenea, s-a observat ca persoanele care sufereau de tumori cerebrale si consumau patrunjel si-au imbunatatit vizibil starea de sanatate.

Purifica trupul
Patrunjelul imbunatateste digestia, elimina toxinele si intretine organismul. Tot acesta regleaza nivelul esterogenului si lupta impotriva sindromului premenstrual. Astfel, depresia, iritabilitatea, starile de nervozitate pot fi indepartate cu ajutorul consumului de patrunjel.

6 comentarii:

pheideas spunea...

Mai vin si alte retete .. :))

DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...

arata foarte bine! si cunoscand proprietatile hranitoare si terapeutice ale patrunjelului nu ramane decat sa ne asezam frumos in bucatarie si sa ne punem pe treba.
Recunosc ca mi-ai facut pofta de o salata si chiar acum merg sa-mi pregatesc una.

Tivadar Emanuel spunea...

Mi-ai facut pofta si mie! :P

marcu spunea...

Si mie! Maine am sa incerc si eu reteta.

fly2sky spunea...

Delicios!! I-a placut si baiatului meu...mai asteapta retete de la tine ;)

pheideas spunea...

Va multumesc tuturor pentru aprecieri !
Am incercat sa pun si seminte de floare decojite, exact ca in tabule-ul arabesc, insa mi-a cazut greu la ficat.