marți, 8 septembrie 2009

a fi neconventional

Probabil ca ati intalnit mai des sau mai putin, o expresie: a fi neconventional. Ce insemna neconventional ? Pai sa vedem ...
DEX-ul spune ca a fi conventional, insemna: care corespunde unei convenții sociale învechite; în conformitate cu o convenție perimată. Prin opozitie, neconventionalul insemna ceva ce nu respecta un aspect general acceptat. In tehnica conventionalul este sinonim cu generalul.

Conventionalul face apel la statistica.
Cineva ma acuza in gluma ca "in capul meu sunt numai statistici" si ca am obiceiul de a clasifica oamenii, in loc sa privesc fiecare individ ca pe ceva unic.
Va dau cuvantul ca in realitate, cand privesc un om, il privesc ca pe ceva unic si fara nicio intentie de a-l clasifica. Clasificarea este un act cerebral spontan si involuntar, specific fiecarui individ, animal sau biped. Caprioara, cand o alearga pentru prima oara lupul, il clasifica automat la capitolul "rau", pentru ca data viitoare cand il vede, sa stie daca mai sta pe ganduri sau o rupe la fuga.
Sunt perfect de acord cu un alt aspect, acela de a considera clasificarea ca ceva perimat. Dar una este consideratia, si alta abstractia.
Clasificarea reprezinta forma de protectie a oricarui organism cerebral la supra-incalzire (overheating). Mai precis, orice informatie este sortata, comparata, clasificata si optimizata, tocmai pentru a putea fi accesata usor cu minim de energie. Inteligenta se bazeaza pe clasificare, in concordanta cu definita ei - accesarea informatiei intr-un timp cat mai scurt. Ori fara o informatie clasificata, ar fi imposibil sa fim inteligenti. Cibernetica se bazeaza pe clasificare si optimizarea ei continua.
Evolutia urmeaza acelasi tipar. Fiecare celula, entitate biologica din univers, evolueaza clasificand informatia. Creierul nostru se debaraseaza continuu de informatia "rea" si evolueaza utilizand informatia "buna".

Dar sa revin la conventional. Prima oara cand am inteles termenul, a fost in inginerie; unde conventional este definit ca un proces care respecta un tipar invechit, des utilizat. In antagonism, neconventionalul se refera la ceva rar, de avantgarda, mai putin folosit. Implicit, stabilirea conventionalului se bazeaza pe cunoastere, comparare, clasificare si ce e mai important, raportarea continua la majoritate si minoritate. Si nu este nimic peiorativ in a face asta. De fapt, cei mai putin obisnuiti cu tehnica, au tendinta, dealtfel fireasca, de a personaliza. Adica de a stabili o relatie directa intre el si fenomen, fara a tine seama de context. Am observat aceeasi tendinta si la tratrea fenomenelor biologice, prin considerarea unui organism ca entitate separata. Dar aceasta este o alta tema, pe care o voi trata cu o alta ocazie.

Am arata ca ... conventionalul reprezinta o consecinta a clasificarii in functie de frecventa. Extrapoland la uman, conventionalul exprima o raportare a individului sau a unui grup la colectiv.
Conventionalul este o notiune relativa.
Relativitatea sa consta tocmai in criteriile de evaluare si clasificare.
Sa va dau cateva exemple. Un bautor de vin, intr-un sat de bautori de tuica, va fi clasificat de catre cei din urma drept neconventional. Insa daca satul se afla intr-o regiune viticola, in care toti beau vin, cei din satul respectiv vor fi priviti ca neconventionali. La fel, un alt exemplu este acela in care un "ganditor", nevoit sa traiasca intr-un mediu de "copiatori", se va privi pe sine ca neconventional. Este modul sau de rportare la grup, la majoritate. Daca intr-o buna zi ganditorul va intalni un grup mai mare de alti ganditori, in acel moment, involuntar se va raporta la acestia si va deveni conventional.

Un grup de nudisti, raportat la pudici, va fi privit ca neconventional. Homosexualii sunt neconventionali. Conflictele apar cand minoritatea incearca sa impuna majoritatii conventionalul lor.

Mi s-a intamplat, in urma cu 26 de ani, sa ma mut cu familia din Ardeal la Bucuresti. La scoala unde am invatat eram la un nivel mediu, pentru ca nivelul la care se facea carte era unul foarte ridicat. Raportat la acel mediu, eram un tip conventional, pentru ca faceam parte dintrun grup mediu extins, care se raporta la un alt grup, de elite, restrans. In momentul in care m-am mutat in Bucuresti, am ajuns intr-o clasa unde nivelul de cunostinte al elitelor era acelasi cu al meu. In acel moment s-a schimbat sistemul de referita si am devenit, clasificat de majoritate ca neconventional.
Prin urmare, conventionalul si neconventionalul sunt notiuni relative si depind de raportarea la un sistem de referita.

6 comentarii:

Rontziki spunea...

Sa stabilesti ce inseamna conventional si neconventional devine intr-adevar destul de greu si poate parea mult prea abstract, pentru ca depinde de sistemul de referinta si de oaresce subiectivism...
Mai relevanta ar fi o abrodare practica de genul: De ce ne dorim sa fim neconventionali? Cat este de important sa devenim neconventionali? In ce laturi, domenii este recomandat neconventionalismul?
Putem trage concluzia ca suntem conventionali sau nu in functie de n criterii, cand in realitate exista n la puterea n criterii, si facand statistica doar dupa n criterii, este mai mult decat probabil ca incadrarea sa fie gresita?
Poate am sa dezvolt intr-o postare ideea ca goana dupa neconventional a devenit de fapt ceva prea conventional...oamenii isi doresc prea mult sa iasa in evidenta, sa fie neconventionali, asa incat sa fii conventional devine adevarat provocare :)

pheideas spunea...

Am inteles punctul tau de vedere si sunt perfect de acord cu el.
Eu de exemplu, ma simt conventional pentru ca nu suport etichetele la haine, masinile scumpe, si creditele la banca. :)))) Sau sunt neconventonal ? Intr-o lume cu susul in jos, habar nu am unde ma mai raportez. Daca ma raportez la universal, occidental, probabil ca sunt conventional.
Un lucru stiu sigur, acela ca vreau sa ma consider neconventional prin mental. Acum nu stiu daca sa ma bucur ca 90% din cei care imi citesc blogul ma considera ciudat ... pardon, neconventional. :)))))

pheideas spunea...

In realitate nici nu ma intereseaza incadrarea intr-un sistem estetic. Ce consider demn de luat in seama este nivelul de informatie. Aici nu te poti raporta decat la mult sau putin si oameni care au si unii care nu au. E simplu ! :) Si e imposibil sa nu simti atractie fata de oamenii care iti sunt asemeni, sau in multitudinea lor sunt cat se poate de conventionali. :))

fly2sky spunea...

Cred ca e mai putin important daca esti conventional sau neconventional, important e sa ai curajul sa fii ceea ce esti, sa nu te lasi influentat de opinia majoritatii, sa faci anumite lucruri pentru ca asa crezi si simti tu ca trebuie sa faci, nu pentru ca asa se face sau asa cred altii. Conventionalul se raporteaza la opinia majoritatii grupului din care faci parte, noi ar trebui sa ne raportam la un sistem de valori propriu, din pacate pentru unii sistemul de valori il reprezinta exact opinia majoritatii. Persoanele creative sunt neconventionale :) ;)

pheideas spunea...

fly2sky, Q.E.D. Perfect de acord ! Conventionalul se refera la raportarea la opinia majoritatii. iar cine se considera conventional, insemna ca se raporteaza la majoritate; nu intotdeuna cea mai buna solutie, cum observam daca ne uitam pe fereastra.

Daca insa te raportezi la valori, e o alta poveste. In context istoric, opinia se refera la moment. Valorile se decanteaza in timp. Pot fi valori conjuncturale, altele universale.

Mike Johnson spunea...

Vă sfătuiesc să vă publicați videoclipul pe tiktok și să cumpărați like-uri de pe acest site https://viplikes.ro/tiktok/tiktok-likes/