duminică, 30 august 2009

manifest


Un alt manifest pentru schimbare.
Il gasiti si pe Facebook - Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!. Initiativa mi se pare interesanta. Va avea rezultate daca va fi facuta cu cap. Altfel, ma indoiesc ca va fi mai mult decat un "car tras de o mie de boi" in o mie de directii.
Citind mesajele de pe Facebook, nu mi-a fost greu sa deosebesc o gramada de doritori de afirmare, bagatori de seama, diletanti si alti oportunisti. Am vazut insa si oameni cu bun simt, care vor si stiu cum sa faca ceva, insa carora le lipsete curajul si organizatia care sa-i promoveze.
Prin urmare, uitati cum vad eu dezvoltarea unei asemenea actiuni.
1. Crearea unui nucleu de "creiere". Atentie, nu de lideri ! O triete extrem de riguroasa a celor care vor face parte din acest nucleu. Cum ? Blogul ofera o oportunitate in acest sens. Este nevoie de oameni coerenti, cu solide cunostinte juridice, economice, de sociologie, cultura, comunicare si alte domenii. In general tehnocrati.
Am observa ca tendinta autoarei este sa "adune cat mai multi ...". Intentia e salutara, insa se pot crea premisele aparitiei unor "Gica Contra". S-a mai intamplat acest lucru in 1990, cand o gramada de "revolutionari" au intrat in parlament - vezi Dan Iosif, Dumitru Dinca, Doina Cornea etc. Iar sedintele semanau cu cu piata Obor.
2. Odata constituit nucleul, se trece la elaborarea statutului si programului.
3. Se organizeaza prima adunare a "ganditorilor", la care vor fi invitati personalitati consacrate si recunoscute - in general tehnocrati.
4. Se aleg liderii si se elaboreaza mesajul media.

Pe urma, totul vine de la sine.

DOUA ROMANII!

Suntem blocati, inerti, paralizati privind la doua Romanii: Romania LOR – hotii, coruptii, agramatii, tupeistii si Romania NOASTRA- a oamenilor cinstiti, muncitori, pregatiti, integri, capabili, tineri si destepti. Suntem dezamagiti, obositi, paralizati in plan politic, mentinuti in aceasta stare de inertie, in mod premeditat, de clasa politica, multumita de faptul ca noi am incetat sa mai reactionam si nu facem decat sa ne vedem de treaba noastra si sa ne platim cuminti taxele, multumindu-ne sa ne plangem si sa injuram. Nimeni nu mai vrea sa riste, am devenit spectatori la ceea ce ni se intampla.

NU SE MAI POATE ASA!

Petre Tutea nu a luptat o viata pentru ca d-ra din Bamboo si un cioban sa fie alesi sa ne reprezinte in Parlamentul European. Probabil se rasuceste in mormant cand vede un popor cultivat ascultandu-si conducatorii schimonosind cuvantul Google. Toti cei care au murit la Revolutie nu au facut-o pentru ca noi sa ajungem sa fim batjocoriti si sfidati de doamne cu tupeu ce beneficiaza de bugete de milioane din banii nostri. Avem o responsabilitate fata de cei de dinaintea noastra care au crezut in noi, fata de noi insine si fata de copiii nostri, sa actionam. Ni s-a inoculcat ideea ca nu putem face nimic, ca orice tentativa este sortita esecului, ca nu ne putem uni, ca suntem un popor de incapabili! Nu suntem! Trebuie spart acest tipar care le convine de minune analfabetilor si hotilor care ne conduc.

SUNTEM MILIOANE DE ROMANI DESTEPTI!!!

Suntem milioane de romani educati- ne-am tocit coatele pe bancile scolilor, am trecut prin emotiile examenelor, prin stresul sesiunilor, multi am facut Master, Doctorate, in Romania si in strainatate, am visat sa schimbam lumea… ca sa ne conduca niste analfabeti acum?

Suntem milioane de romani muncitori, corecti, integri, cu initiativa- intre 8 si 16 ore pe zi ne straduim sa adaugam valoare, in businessul nostru sau in businessul altcuiva, ne luptam cu taskuri, deadline-uri, traininguri, clienti dificili, bugete de mii de euro sau de milioane, previziuni, team buildinguri, PowerPointuri, sedinte, stress- ca sa ne conduca si sfideze niste hoti si niste parveniti?

Sunt milioane de romani care au plecat scarbiti din tara, cladesc economia altor tari, cu sufletul sfasiat de dorul de tara lor si tanjind dupa acel concept de Acasa, pierdut in mocirla cotidianului romanesc. S-ar intoarce fara ezitare in Romania, dar cum ar putea suporta haosul de aici, mai ales dupa ce au trait intr-o tara civilizata?

Atatea milioane de oameni destepti, integri si cu bun-simt …suntem paralizati! Ne platim mecanic taxele si ne dam cuminti la o parte cand in masinile cu girofar trece un agramat, un hot sau o papusa blonda cu tupeu si cu un singur talent, platit mult prea scump, din banii nostri.

ENOUGH IS ENOUGH! NE INTOARCEM ACASA!!!

Nu se mai poate asa! Enough is enough! Facem apel catre toate persoanele integre, capabile, educate, care au cladit ceva prin munca lor, fara sa fure, sa ia atitudine pentru a stopa prostia ce ne afecteaza pe toti. Trebuie sa facem o schimbare, este nevoie de o Miscare a romanilor cu balls si cu coloana vertebrala! O Miscare de Intoarcere Acasa, atat a romanilor plecati slugi in alte tari, cat si a celor care, desi am ales sa ramanem aici, suntem absenti, pasivi, indiferenti si suportam ce ni se intampla doar visand la urmatoarea iesire din tara.

E nevoie de o miscare in care leaderii sa fie testati , asa cum se intampla cand esti angajat intr-o companie multinationala, fara sa fie acceptati daca nu li se dovedeste integritatea si eficienta. O miscare a oamenilor care nu au mai fost implicati in viata politica, neintinati, ne-spalati pe creier, ne-jigoditi. O miscare fara traseisti politici sau scursuri de la alte partide. Este nevoie de o miscare a oamenilor destepti, tineri, cu atitudine, experti in domeniul lor.

BUCURESTIUL NU ESTE TEHERAN SAU CHISINAU!!

Avem un plan de organizare, avem un plan de finantare, avem usi deschise catre marile centre politice si financiare care cauta in Romania un interlocutor nou. – este nevoie doar de oameni integri si capabili, dornici sa ia initiativa.Singura solutie viabila pentru Romania de acum este sa se uneasca toti oamenii capabili pe care ii avem in toate domeniile. Creierele vanate de toate companiile multinationale, oamenii care gestioneaza bugete de miliarde, conduc sute de mii de angajati, sunt cosmopoliti, stiu sa negocieze /sa munceasca / sa comunice intr-un mediu international, intr-o piata globala- nu au doar viziune limitata de speculant din Pipera Tunari. Contabili, avocati, oameni din banci, din agentii de publicitate, din agentii imobiliare,din agentii de turism, din comert, din presa, intreprinzatori private, artisti, medici, scriitori ….chiar nu exista alternativa la Vanghelie si Becali????

Dar cei mai mari dusmani pe care ii avem suntem noi insine, nu sistemul contra caruia dorim sa actionam. Caci daca noi am avea curaj, cum ar putea niste analfabeti limitati sa ne opreasca? Mai ales ca Bucurestiul nu este Teheran, sau Chisinau(….si totusi ei au avut mai mult curaj decat noi!)

PENTRU O ROMANIE DE VULTURI, NU DE STRUTI!

Aici si acum e momentul ca generatia noastra sa preia initiativa. Avem sufletul curat, demnitate, track record, si visul unei Romanii demne de istoria sa si de potentialul poporului – sa aratam ca ne pasa, ca suntem gata sa ne asumam raspunderi si atit poporul cit si marile capitale ale lumii ne vor sustine…masinatiile clanurilor politice sint descreditate atit in Romania cit si la Washington, Brusells si pina si la Moscova.
Trebuie sa gasim si sa sustinem oameni de care sa fim mandri ca ne reprezinta. Sa identificam valorile si sa le convingem sa se implice. Trebuie sa luptam pentru o Romanie condusa de oameni destepti si integri. Pentru o Romanie care sa fie un player international, nu curva de centura a Europei. Pentru o Romanie bogata, cu batrani bine ingrijiti, cu tineri carora sa li se ofere perspective, cu strazi fara gropi, cu hoti bagati dupa gratii, cu milionari pe merit nu din furat. Pentru un viitor mai bun pentru noi si pentru copiii nostri, in tara noastra, nu printre straini. Pentru o Romanie de vulturi, nu de struti ( am ajuns niste struti, cu capul in nisip si posteriorul la dispozitia tuturor analfabetilor – sper sa nu va simtiti jigniti de exprimarea plastica, este doar realitatea!….suntem vulturi doar in businessul nostru, in zona noastra de comfort sau cand iesim din tara, asta daca nu ne trateaza vreun strain de sus ca avem pasaportul pe care il avem!) Ajunge. Haideti sa ne trezim! Haideti sa luptam pentru o Romanie cu balls!

TE VREM!!

Vrem nume de persoane carora tu le poti incredinta viitorul tau.
Nu vrem critici, nu vrem sa ne plangem- toti stim care este realitatea, nu mai este nevoie de inca un catalog de plangeri. Vrem solutii, iar solutiile nu sunt posibile fara oameni capabili. Vrem nume. Nume de oameni integri, loiali, cu bun-simt, mandri ca sunt romani, pregatiti, care stiu ce inseamna un task, un deadline, o echipa. Poti fi chiar tu! Sau poate fi cineva care iti este apropiat. Sau o persoana pe care o admiri.

Chiar daca multi nu ne dau nici o sansa, o vom face. Sta numai in mainile nostre sa ne schimbam viitorul- trebuie doar sa gasim oamenii carora sa il incredintam.

Unii spun ca nu putem….BA DA, PUTEM!

Pentru Copiii Nostri, Pentru Redobindirea Demnitatii de Roman- Treziti-va!

COPYRIGHT Alexandra Svet
Drepturile de autor ii apartin Alexandrei Svet
Contact Info
Email: alexandra.svet@gmail.com
Location: Bucharest, Romania
Postare din 03.09.2009

Am ramas uimit cum dintr-odata, o fata simpla si nestiutoare a devenit invitata speciala la aproape toate talk-showurile de maxima audienta pe principalele posturi tv. Ati ghicit, e vorba de Alexandra Svet.
Cine este Alexandra ? Conduce de aproape 6 ani o companie de relocari rezidenti straini. Ce insemna relocari ? Angajatii straini care vor sa se stabileasca in Romania pentru o perioada mai lunga, apeleaza la serviciile ei si se muta cu catel, purcel si familie. Ea se ocupa de forme legale, cazare, gradinita, scoala, transport, si tot ce e nevoie sa nu-l doara pe client capul - vezi PHOENIX RELOCATION. Sincer, n-am auzit pana acum de asa ceva. Insa traind in Romania, si stind cum se fac afacerile, am oarecari dubii ca poti reloca familia cuiva, fara recomandari foarte solide. Banuiti ca recomandarle nu vin de la tanti Maria din Voluntai. Nu insist, e jobul ei, o intereseaza ce "clienti" a avut inainte.

Ieri la 6 Vine Presa, pe B1TV,
i-a avut ca parteneri de dialog pe R.Morar si F.Calinescu. Dupa referirile discrete la aspect si tinerete, Calinescu si-a dat drumul si a intrebat-o ce studii are, daca are experienta politica, si de unde e de neam. Incurcata, Alexandra a spus ca momentan studiile sunt mai putin importante, iar de neam e din Sacele - Brasov. Stiati ca SVET in ucraineana insemna lumina ? A mai specificat, destul de nuantat, ca in "spatele" ei nu se afla nimeni. Destul de dubioasa afirmatie, avand in vedere ca in ultimul an au fost o gramada de scriitori de manifeste pentru desteptarea poporului roman, si pe ei nu i-a bagat nimeni in seama. Probabil ca nu au scris pe Facebook si nu sunt prieteni cu Florina Jucan. Uf, daca stiam cat de important e sa fii prieten cu Flori ... :)) Cred ca folosesc acelasi BOTOX. Ce-mi plac buzele lor semanand a ventuze pe geam. :))
Aproape mi-a fost mila cum a bagat-o Calinescu in corzi, pomenindu-i de cloaca politica de azi si ca gestul ei e sortit esecului din start. Stim ca aproape toate remarcile lui Florin sunt nuantate, subliminale. Alexandra n-a intrat in joc si s-a suparat. A luat-o ca pe ceva personal. Nu i-am inteles orgoliul nejustificat.
Calinescu a mai spus ceva interesant - Romanul nu e facut sa fie martir. Adica n-o sa vedem in veci un roman curajos, gata sa puna inainte binele colectiv. A, din gura, pe dupa colt sau pe net, sunt o gramada.

Am studiat-o cu atentie si am ramas dezamagit. Sa va spun de ce. In primul rand, bag mana in foc ca nu a scris articolul singura (daca nu ma insel, mai aparea o fatuca in josul lui). Cum mi-am dat seama, exista o mare discrepanta intre proba orala - adica ce-a vorbit la TV, si cea scrisa. Nu contest faptul ca pot aparea emotii; insa, totusi, oricat de emotionat poti sa fii, tot lasi o impresie interesanta. Ma asteptam sa vina cu idei suplimentare, sa disting o gandire, o strategie ... de business cum zice ea; nu am vazut nimic din toate astea. Pur si simplu a recitat manifestul, cuvant cu cuvant. Din cand in cand isi mai nota ceva - mai mult de impresie artistica.
Imi pare rau pentru ea, dar sincer, n-o vad in postura de Ana Ipatescu. N-are substanta. Calinescu i-a sugerat sa incerce sa iasa in strada, sa vorbeasca oamenilor, altfel pe net nu va reusi mare lucru. Raspunsul ei a fost simplu: "Nu cred ca ma va baga cineva in seama.". Poate nu doreste sa fie bagata in seama pe strada ...
Din cuvintele ei am retinut ca nu se astepta ca mesajul sa stranga atatea adeziuni (sincer, cred ca jumatate din adeziuni sunt datorate pozei), iar acum este cam depasita de situatie si nu stie cum va proceda. A mai aruncat si o "perla", cum ca a adunat deja o gramada de ganditori, la care in momentul urmator, Calinescu a zambit, si-a pus mainile pe piept si nu a mai scos un cuvant. Uitasem, inainte a intrebat-o cum i-a triat pe acei ganditori ? S-a balbait.

Cam aceasta este Alexandra Svet. Nu are pregatire academica - se vede din vocabular, ii place sa pozeze, "se pierde pe drum", nu are stiinta si putere sa duca mai departe mesajul, si cred ca nici nu doreste acest lucru.
Cred ca mai degraba doreste sa fie remarcata de un staff politic si sa ia liftul, in loc sa urce pe scari. Calinescu a comparat-o cu Lavina Sandru. Interesanta comparatie. :) Cred ca mai mult a vrut s-o flateze. Imi place in schimb de ea ca e sincera ! Nu ca s-ar stradui, ci pentru ca nu stie sa se ascunda.

Am si eu o intrebare de final. A vazut cineva, ceva scris de manuta ei (nu in colaborare), un blog, ceva ganduri ? Stie sa scrie ? Te pomenesti ca e vreun geniu scanteietor, care a dat lumii un mesaj ... si atat, in care a pus toata durerea neamului. ... Uf, si eu "ma dau peste cap" sa scriu in fiecare zi cate ceva interesant. :))

9 comentarii:

Ioan spunea...

Salut!
Urmaresc blogul tau de cateva zile. Acum am gasit un subiect interesant si vreau sa-mi exprim si eu parerea.

In primul rand salut initiativa Alexandrei; a ilustrat exact situatia sociala, economica si politica din Romania. La solutii insa, e destul de greu de gasit varianta optima. Modul cum vezi tu dezvoltarea actiunii mi se pare realist si realizabil.
Insa nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca efectul nu are cum sa se vada la scara nationala decat peste ani buni. Asta in cel mai fericit caz. Deoarece, ca in atatea alte cazuri, bunele initiative au fost din start sortite esecului.

Sper sa nu fie si cazul acestui demers, care este un inceput de normalitate, un inceput de drum spre adevarata fata a Romaniei.

pheideas spunea...

Ioan, ma bucur ca ai gasit in sfarsit un subiect interesant. :)) In ce priveste initiativa Alexandrei, stiu ca a demarat-o in primavara. Nu stiu ce-a mai facut ? In afara de adeziuni ...
Sau i-o fi soptit cineva sa stea cuminte in banca ei ? :)

Ioan spunea...

:)) N-am vrut sa spun ca nu am gasit ceva interesant pana acum; poate m-am exprimat putin gresit:D

Am observat ca initiativa Alexandrei a fost demarata in primavara, insa eu de-abia cum am aflat de ea, de la tine. Cat despre posibila "soapta", parerea mea este ca nu m-ar surprinde lucrul acesta.

O zi frumoasa!

Giovanni il romeno spunea...

Te invit in "Miscarea Virtuala DAC" !
Pentru primele informatii: http:/www.romenoinitalia.eu

x spunea...

I-am dat mail d-soarei Alexandra asa cum chiar dumneaiei cerea la un moment dat sperand astfel ca voi afla in ce stadiu a ajuns. Din pacate este mult timp de atunci si niciun raspuns. Cred ca poate a fost ocupata sau ceva, dar avand in vedere ca dorinta dumneaei era de a face ceva pana in alegeri, sincer imi lasa impresia ca a incercat doar marea cu degetul.
Acum, poate vi se va parea mai interesant sa aflati ca mai sunt oameni care incearca. Si care de altfel au reusit sa inceapa ceva. Putin, mult, ramane sa decideti voi, dar macar au facut.
In speta ma refer la Andrei, cu al sau http://www.andreidumitrica.ro/ si la toti ceilalti care fac parte din echipa si printre care ma numar si eu.
Nu vrem sa devenim lideri, niciunul dintre noi nu vrea sa fie mai in fata decat celalalt. Vrem doar sa strangem oameni cu care sa incepem sa facem ceva concret.
Voi decideti care initiativa este cea mai buna. Poate sunt amandoua, nu zic ca nu, dar la un moment dat trebuie sa se vada si ceva concret.
Va astept sa discutam pe http://atitudinipunctro.blogspot.com/2009/08/asociatia-care-va-sa-vina.html. Sa vedem ce este de facut.

Alexandru

Liliana spunea...

Sustin si eu initiativa Pheideas, voi promova si eu pe blog mesajul Alexandrei si poate ne vom aduna mai multi, iar din mai multe minti va iesi ceva demn de atentie si pentru cei care nu catadicsesc sa ne sufoce...

Rodica spunea...

M-am hotarat sa scriu la tine,sa n-o mai obosesc pe Rontziki....
Daca presupui ca cei ce-ti viziteaza blogul(si mai au si idei)sunt si ganditori,sa presupun ca la tine e"locul de intalnire"al intelighentiei romane?
"Strigarea" ganditorilor nu e o chemare la oaste...se naste in fiecare revolta,fara sa-i cheme cineva.Dar cum spune si cuvantul,"ganditorii"sunt oamenii spiritului si mai putin ai faptei(de genul manifestului);ei vor continua sa fie retrasi si sa reziste prostiei lumii acesteia prin intelepciune.
Eu,fiind spectator la un tetru cu piese diferite(si bune si proaste),imi rezerv dreptul sa nu ma cred"ganditor"...
Asa ca te-ai mai ales cu un vizitator,eu...
Dar cum nu stau mult,dar vin des;cum nu cer de mancare si nici macar atentie,cred ca nici n-o sa deranjez prea tare...
Bafta!

pheideas spunea...

Rodica, nu e nicio problema. Cu rontziki sunt amic si avem subiecte comune.
Da, la mine e unul din locurile de intalnire a intelighentei. Speram sa fie mai aglomerat. :))
Ganditorii sunt oameni ai spiritului, dar si ai faptei. Stii cum se zice .. daca nu iese ceva din mana ta, poate sa te cheme si Einstein. Dar e adevarat, in general, fapta apartine celor cu gand mai putin.
Am convingerea ca prin scrisul meu voi influenta multe vieti. Am primit si multumiri din partea unora care au gasit in scrisurile mele raspunsuri. M-am bucurat nespus. Asta imi da convingerea ca trebuie sa scriu mult si de calitate.
In ce te priveste, am impresia ca iti place sa fii spectator. Si de crezut gangitor, pot sa te crezi, ca nu superi pe nimeni. :)
Te mai astept pe-aici.

Rodica spunea...

Impresia nu e neaparat o certitudine,asa ca ma mai linistesc un pic...
Sunt f.noua prin blogosfera,asa ca asteapta un pic sa-ti citesc gandurile,apoi sa vezi razbel!(glumeam....