Prin esenta suntem un popor pasnic si ne place sa fim lasati "sa ne vedem de treburile noastre". N-am iesit niciodata inainte si n-am dat cu parul decat cand n-am mai putut.
Din pacate, acest fel de a fi, a fost folosit de o gramada de "paduchi", care ni s-au urcat in cap prin frauda electorala, morala sau impusa. "Somnul natiunii naste monstri !".
Oare vom ajunge vreodata sa ne "desteptam" ? Si sa devenim "Pui de lei" ? Personal, nu cred !
Romanul are frica de autoritate. Pentru el, autoritatea reprezinta ceva intangibil, suprem si dezirabil. Cred ca vine din istorie. El nu va lupta niciodata fatis. N-o sa vedeti niciodata o revolutie spontana. Cel care se va ridica, va ramane singur, parasit de cei ce i-au fost alaturi. Comunismul si securitatea au speculat din plin aceasta teama. De ce n-am vazut si la noi miscari sindicale gen "Solidaritatea" lui Walesa, ori de genul dizidentei intelectule din Cehoslovacia ? Pentru ca securitatea si-a creat un mit al invincibilitatii, popularizand si perpetuand frica.
Romanul a preferat sa lupte pe ascuns, temandu-se mai mult de tradare, decat de opresiune. Cum ? Creandu-si relatii si aderand la sistem, pe principiul: "Daca nu te poti opune, adera !".
O alta particularitate a romanului este apartenenta la organizatii secrete.
In mintea lui, tot ce e ascuns, e puternic. Pentru el, puterea nu este reprezentata de stanca ce tine piept suvoiului, ci de apa care se strecoara pe ascuns si macina stanca. Cu umor constat ca "securitatea" are acum mai multi membri decat pe vremea gloriei ei. Nu mai vorbesc ca majoritatea fostilor au ramas in noile structuri (Daca ati sti cati fosti securisti iau pensii de sute de milioare, v-ati cruci). Cineva spunea ranzand: "De securitate nu scapi decat pe lumea cealalta !". Tot cu umor, il intrebam candva pe Ciutacu, care se jura ca nu a fost colaborator al securitatii, daca se refera la perioada dinainte, sau dupa ... ?
Pun pariu ca daca SRI sau orice strucrura mai mult sau mai putin informativa, ar pune sub nasul celui mai indiferent sau vehement combatant un contract de colaborare, acesta n-ar sta pe gnduri o clipa. Iar dupa ce-l va semna, acesta va fi cuprins de un puternic sentiment implinire, la gandul portilor deschise spre afirmare si avantaje. Moral, imoral ? Cand e vorba de bani, totul e justificat.
Activez de o gramada de ani pe piata marketingului privat. Sa va spun ce insemna marketing in Romania ? Pana in urma cu zece ani, pana s-a dumirit patronul roman ce e cu marketingul, contractele se castigau pe oferta. Nu toate desigur, ca vorba: "Am un nepot ..." e veche pe la noi. Apoi, dupa ce a trecut euforia panourilor pe Otopeni si a "pixelor" la tona, usile s-au inchis. Contractele s-au dat numai anumitor firme si personaje, in general plecate din pepinierele partidelor sau puilor de fosti securisti. Nu vreau sa intru in detalii mai putin interesante.
"Sistemul"
Romanul iubeste "sistemul" si isi doreste cu ardoare sa faca parte din el. Ha, mi-am adus amine, am o prietena buna, o fata simpla si isteata, plecata de jos, caruia intr-o zi, i-a pus norocul mana in cap si a reusit sa intre in "sistem". Din acel moment s-a schimbat. Nu mult; suficient cat sa se vada. Cand se refera la cineva special spune: "E de la noi, din sistem !". In acel moment mi se da de inteles ca pesoana conteaza enorm in ecuatie. Cunosc o alta persoana, caruia securitatea i-a sters cu buretele 20 de ani din viata. Acum lucreaza tot in "sistem". Smile!
Si sistemul isi are intinse tentaculele pretutindeni. Tot ce misca in tara este controlat de "sistem". Esti in sistem, existi ! Nu esti, poti sa-ti iei vacanta prelungita ! Nu inainte de a-ti plati darile, normal.
O teama perpetua
De mai multi ani ma intreb, cand vad o gramada de patroni ai unor firme grele cum se plang de sistemul fiscal, de ce nu fac o greva fiscala ? Isi pot permite si totusi nu o fac. De ce ? Pentru ca fac parte din "sistem". Si atunci prefera sa dea cateva telefoane, sa cotizeze unde trebuie si apoi sa astepte sa se deschida poarta fermecata. Daca s-ar opune fatis, "sistemul" i-ar forta sa aleaga intre calea "corecta", "legala", sau sa-si ia adio de la anumite contracte. Am pus legala intre ghilimele, pentru ca la noi legea e facuta in asa fel incat sa favorizeze anumite structuri, intr-un cuvant, "sistemul". Zilele trecute, un suras mi-a trecut pe fata cand am auzit un realizator de emisiune pe A3, cum a costatat cu stupoare ca la noi legea este facuta impotriva firmelor corecte. Acum a observat ?! Smile!
Asta n-ar fi nimic, insa in spatele legii se ascund acei "paduchi" de care pomeneam la inceput. Daca incalci legea, si nu esti din "sistem", acei "paduchi" te executa silit instantaneu. Ajungi sa te intrebi daca mai e valabil ce te-a invatat tovarasa la gradinita, si anume ca legea e sus de tot, si noi sub ea. De aici pana la la a afirma ca in Romania nu mai poti supravietui decat daca incalci legea, e doar un pas minor. "Sistemul" e deasupra legii.
Acesti "paduchi" stiu ca romanul este paralizat de teama de stat, de lege. Si profita !
Sistemul si criza
Sunt curios, asistand de pe margine, unde se va rupe "sistemul". Va fi rupt din interior sau din exterior ? De retinut ca sistemul a fost sustinut si incurajat de fondurile monetare internationale (private), din '90 incoace. Motivul: atribuirea preferentiala a multora din contractele guvernamentale, privatizari in masa, inclusiv a sistemului bancar, anihilarea unor piete externe traditionale - armament si CM, piata imobiliara etc. Acum fondurile s-au retras, lasandu-i pe protejati fara suport financiar. Acestia din urma sunt disperati sa faca rost de bani pentu clientela si vor face tot posibilul sa-i obtina de undeva. Ghiciti de unde ? Pentru asta vor inventa nenumarate inginerii financiare si fiscale. Vor merge pe principiul: "Nu vrei de bunavoie, te silesc !". Pana unde vor intinde coarda ? Mi-e teama ca pentru roman coarda e destul de elastica.
El va face ce-a facut intotdeuna: se va ascunde. Va lucra la negru, va supravietui si se va feri de zapciu.
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum o lună
15 comentarii:
¨Sistemul¨ va fi rupt din exterior. O sa scriu (in cateva zile) un articol ce si cum.
Foarte bun articolul !
Felicitări pentru articol!Deşi chiar în imnul nostru se face un îndemn de revenire la normalitate, de "deşteptare" e greu de spus când se va produce acest lucru şi de unde... Mămăliga va exploda sau vom avea nevoie de ajutor din afară? Posteritarea va rezolva enigma sau noi??? Ce e comic e că şi eu am avut astăzi boală pe sistem, la alt nivel şi... aştept impresii.
Pheideas, stii foarte bine ca ai dreptate. Romanii au fost atat de indobitociti incat nu mai realizeaza ca sunt furati pe fata de sistem. Chiar daca realizeaza nu fac nimic, refuleaza pe moment, si dupa aceea gata, uita. Suntem un popor de cretini si idioti si ne meritam soarta. Imi cer scuze ca sunt atat de drastic dar asta este adevarul.
Exact cum am zis si pe blog "Democratia, inseamna ca un popor sa fie condus de conducatorii pe care ii merita". Noi pe astia ii meritam.
Si ca o idee, nu castig foarte mult, dar cand impozitul pe care il platesc lunar reprezinta un salar bun in zona mea, pai cam imi doresc sa se lase cu sange.
Cu stima,
Alex
Va multumesc la toti ! :)
Teama de autoritate?! Nu prea vad asta la romani, cu atat mai mult cu cat, asa cum spui tu in finalul articolului, romanul se ascunde, se fereste de obligatii, fie ca sunt fata de stat, mai mult sau mai putin indreptatite, fie ca sunt fata de altcineva (clienti, angajator etc). Dupa parerea mea, teama de autoritate ar insemna inclusiv teama de a recurge la subterfugii.
Este adevarat, din pacate, ca supravietuirea romanului se bazeaza printre altele pe "capul plecat sabia nu-l taie" si ca aderarea la "sistem" este o dorinta ardenta, iar sistemul este muuult prea "cuprinzator" pentru a se schimba ceva.
Celor care sunt in sistem le este foarte bine, iar majoritatea celor care nu sunt gasesc forme de supravietuire, de cele mai multe ori incorecte si bazate pe un soi de furt. Furtul asta are asa de multe forme incat a patruns cam peste tot, pentru ca eu una consider furt si atunci cand oamenii nu fac lucrurile asa cum trebuie, cand sunt platiti dar muncesc prost, incomplet sau deloc…iar munca de mantuiala este mod de viata la noi.
Cum s-ar rezolva ceva?! Habar nu am si imi pare lunga pana acolo pentru ca, pe langa ruperea sistemului, e necesara si o schimbare de mentalitate...te-ai fi asteptat ca, odata cu economia de piata, sa se faca ordine in sensul asta, dar nu, datorita sistemului, nepotismelor si talentului romanului de a se sustrage de la ceva - orice (sustragerea devine deja o mandrie), au facut ca incompetenta si lucrul facut "oricum, ca merge si asa" sa ia amploare...
rontziki, n-am stiut cum sa definesc altfel teama de a lua atitudine, de face greve spontane, de a se opune unui sistem opresiv. Tema subiectului meu vine din cei 15 ani in care am vazut frica de sistem manifestandu-se in cele mai diverse forme. Se pare ca in mentalul romanului obisnuit "a te pune cu sistemul" genereaza o teama. Poate fi si o teama de neputinta ... Fa un experiment. Intr-o anumita conjuntura - poate sa fie si job, in care trebuie luata o decizie rapid, sa vezi cati se eschiveaza ... De ce crezi c-o fac ? :)
Vin la Tv o gramada de personalitati, mai ales politicieni. La un moment dat, reporterul le cre o parere, o atitudine care nu era in graficul cu raspunsuri. Se blocheaza. Ii vezi ca fac pauza, tradand o activitate cerebrara intensa. Credeti ca proceseaza rasunsul ? As ! Raspunsul il au, nu asta e problema lor, ci daca prin raspunsul lor pot supara pe sefu'. :))
Si rontziki, daca mergi in savana, vezi un leu, ce faci ? Daca il ocolesti, insemna ca ti-e teama de el, nu ? :))
Am inteles ce vrei tu sa spui, dar eu as zice ca e vorba de o teama in general pe care toti oamenii o au de a nu pierde ceva sau de a nu se pune in vreun pericol, indiferent de natura lui. Si asta se poate constata raportat la orice, nu doar la sistem...foarte multe atitudini si reactii sunt determinate de teama.
In ce priveste sistemul si luarea de atitudine tine si de o comoditate, zic eu...
Astept si alte pareri ... :)
De ce ? Nu sunt suficiente astea ? Mi se par edificatoare.
Am o teama de Sistem sa mai scriu 2randuri.
Rontziki, nu te contrazic in totalitate dar in afara de tine, de mine sau altii ca noi poate care, poate avem cat de cat curajul sa ii luam de gat pe cei din sistem fara sa rezolvam insa nimic, la restul le este frica de sistem. Uitate la toti care se duc sa ceara chiar si o simpla adeverinta de la o institutie de stat si ai sa vezi ca se ploconeste de zece ori pentru ca ii este frica ca daca se pune in gura nu o mai primeste. Si stii ce? Asa este pentru ca am avut cazuri de prieteni care mi-au spus ca daca vine cineva si il enerveaza, il amana cu zilele. Si stii de ce se intampla asta? Pentru ca se poate. Pentru ca toata lumea stie ca daca faci un pas in fata toti vor face unul in spate si te vor lasa singur sa te bata vantu' in cur. Asta e adevarul crud. Suntem lasi si preferam sa avem o coaja de paine uscata decat sa luptam pentru mai mult. Dar stii ce? Va fi si mai rau. Si e dureros pentru noi astia care inca mai simtim.
Cu stima,
Alexandru
Alexandru, normal ca va fi rau. Dar noi am vrut sa fie asa. Sa ne intre bine in cap asta ! Noi - si ma refer la majoritate - am vrut sa fie asa. De ce ne plangem ?
Dana, si eu am o frica sa scriu ... :))). Da' oricum scriu degeba, pentru ca fac parte din "pulime". :)))
Macar atunci cand vom ajunge la 80 de ani, care vei ajunge ca eu am speranta de viata 50 :), si ne vom intreba ce am facut in viata asta vom putea sa spunem ceva.
Eu zic, SA MURIM DRACU CU EI DE GAT.
Imi rup ei oasele da' le scot si eu doi dinti.
Sunt dus cu pluta cine mai vine?
Si inca ceva, cititi aici http://www.andreidumitrica.ro/ va rog si daca puteti eu zic ca este o alta idee buna de sustinut, eu nu am firma dar daca am sa pot sa fac ceva, ma bag.
:) Alexandru
Sa va dau un exemplu f apropiat de cum functioneaza sistemul: sotul meu si-a aparat drepturile in legatura cu un contract de munca in strainatate pe care cei din filiala romaneasca a unei multinationale vroiau sa-l incalce, cu vorbe mieroase care au dat ulterior in amenintari mai mult sua mai putin subtile din partea angajatorilor romani. Rezultatul: postul pe care-l avea in filiala din tara s-a "restructurat", dandu-se vina pe ...criza.
Trimiteți un comentariu