Am gasit pe
Descopera.ro o ipoteza interesanta:
Credinta ajuta la blocarea anxietatii si la minimizarea stresului, conform studiului unor cercetatori din cadrul Universitatii Toronto, care a dezvaluit diferentele creierului la credinciosi si necredinciosi.
Participantii au trecut prin testul controlului cognitiv Stroop, care presupune atasarea de cap a unor electrozi, in vederea masurarii activitatii creierului. In comparatie cu necredinciosii, cei care au credinta au aratat o activitate mai mica in zona cortexului anterior (ACC), o portiune a creierului care induce modificarea comportamentului, prin semnalizarea momentelor in care atentia si controlul sunt necesare. Acest fenomen are loc de obicei ca urmare a unor evenimente care produc anxietate, cum ar fi de exemplu atunci cand gresim. Cu cat este mai mare fervoarea religioasa, cu atat ACC-ul este mai mic, iar erorile mai putine. Studiul arata ca religia are un efect de calmare asupra credinciosilor, ceea ce ii face sa fie mai putin stresati in ceea ce priveste infruntarea necunoscutului sau a greselilor.
Tot acolo gasiti si:
5 comentarii:
Nu te-ai gandit ca cei ce se declara credinciosi gresesc fara stress stiind ca vor fi "iertati" prin rugaciune? Calmul lor este echivalentul activitatii neuronale reduse tradusa de electrozi prin traseu plat.
Ateii sunt responsabili si se gandesc la consecintele faptelor( gandirea presupune activitate neuronala inregisrata de catre electrozi sub forma unor unde).Ateii nu pot arunca povara greselilor catre Dumnezeu.
Ba da, exact asa se intampla. Am spus mai demult: credinta reprezinta un fel de transfer de responsabilitate.
Imi permit sa nu fiu chiar de acord cu voi: un om responsabil este si ramane responsabil indiferent de credinta, la fel cum un om iresponsabil va transfera responsabilitatea in orice forma.
Nu cred ca credinta are vreo influenta reala asupra responsabilitatii...exista o multime de oameni iresponsabili care nu cred in nimic si se considera abolviti prin pasare de resposabilitate si prin cauze externe care nu au nici o legatura cu vreo divinitate, asa cum exista o multime de oameni care cred in Dumnezeu si sunt responsabili.
Mai mult, credinta, prin vinovatia indusa uneori, poate avea chiar rol responsabilizator.
Sa nu generalizam cautand efecte colaterale si care nu exista decat poate in aparenta, ca pretext, nefiind de fapt niste dezavantaje reale aduse de credinta.
Ce avantaje ? Spune-le intr-o postare, te rog ...
@pheideas: ziceam acolo doar ca transferul de responsabilitate e doar o impresie, nu un dezavantaj real...
Ma intrebi care sunt avantajele credintei??? Nu vorbim de cumpararea unui yacht sau a eu stiu carui obiect mai mult sau mai putin util, ca sa putem vorbi de avantaje...E ca si cum m-ai intreba ce avantaje sau dezavantaje vad in "a iubi" sau in "a zambi" si lista ar putea continua...
N-am de gand sa ma las provocata sa scriu despre "avantajele credintei" (nici nu pot crede ca folosesc sintagma asta), poate am sa scriu insa la un moment dat despre "chestii" (a se citi: sentimente, concepte, convingeri etc) raportat la care cuvantul "avantaj" nu isi are sensul...
Trimiteți un comentariu