sâmbătă, 8 august 2009

ce ne asteapta

In primul rand as dori sa-mi cer scuze ca postarea mea iese putin din aspectul general al blogului, acela de ... pentru suflet si lectura, si atinge aspecte pur economice si finaciare, mai putin intelese de majoritatea cititorilor. Multe nu le inteleg nici eu, pentru ca de formatie sunt inginer, nu economist. Insa macroeconomia m-a pasionat din tinereti, asa ca, voi incerca sa fac unele previziuni privind criza din Romania, deduse din urmarirea cu asiduitate a fenomenului in mediile de specialitate interne si externe.

Criza mondiala - schimbarea structurii economiei globale.
Economia globala a intrat in colaps datorita vanzarii de credite pe termen lung, la valori speculative.
Dezechilibrul a ajuns atat de accentuat, incat a colapsat. Ajutat intr-o oarecare masura si de decizia marilor fonduri private de a nu relua ciclul financiar, pana in momentul in care deficitul nu va intra in parametri normali. Acesta este motivul pentru care, desi pe piete exista o mare nevoie de bani, Banca Mondiala si FMI dispun de lichiditati imense, si sunt dispuse sa le ofere. Adica se incearca o corectie a economiei mondiale pe alte cai decat cele firesti, ciclice. Exceptand razboiul, desigur. Nu s-a recurs la conflagratie mondiala, ca in alte dati, pentru ca este mai putin rentabila. Nu zambiti, razboiul nu rezolva foarte mult din actualul deficit. De data aceasta s-a ales o rezolvare economica.

Criza este un fenomen ciclic, care se produce o data la 150 de ani – spunea Guvernatorul Bancii Angliei.
In urmatorii ani (5 - 10) vom asista la restructurarea in proportie de 60%, atat a economiei mondiale, cat mai ales a mijloacelor de finantare. Adica se vor finanta preponderent activitati generatoare de profit imediat. Iar cele cu termen lung (cumpararea de proprietati si investitii) vor fi numai cu garantii guvernamentale.
Exista un excedent de productie, blocat la momentul actual, de lipsa de lichiditate. Daca in timpul marilor depresiuni si crize - 1920, excesul de marfuri a fost blocat de lipsa de lichiditate reala, acum el este blocat de cea virtuala, speculativa. Adica inainte marfa ramanea in depozitul producatorului, acum ea e la beneficiar, consumata, dar e neplatita. Si s-a produs in exces, pe credit, timp de 30 de ani.

Economia mondiala este in scadere. Si se va mentine in trendul acesta pana in 2011 – 2012.

Cum spunea Dorin Ghidiu, trendul descendent este format dintr-o sumedenie de trenduri secundare si tertiare. Un exemplu de trend secundar, este dat de stirea ca economia US a inceput sa creasca. Gresit ! Baza acestei informatii este cresterea profitului Bancilor, determinat in mare masura din activitati de trading pe piata bursiera – vezi cresterea pretului barilului de petrol. In acest moment in economia americana valoarea activelor neperfomante este enorma. Prin urmare, pana la echilibrare, trendul descendent va continua. El va fi controlat numai prin masuri guvernamentale de stimulare a economiei si tiparirea de bani.

Bancile nu vor fi lasate sa cada, spunea Economistul sef al BM. Sunt perfect de acord ! Ele vor fi sustinute pana la extrem, pentru ca sunt singurele care pot finanta economia mondiala.

Criza din Romania


Daca ne uitam in ultimii zece ani, cresterea economiei Romaniei s-a bazat in proportie de 90% pe real estate, banking si comert. Aceste activitati au accentuat deficitul de cont curent si au creat o economie nesustenabila. Avem o economie negeneratoare de capital. Adica mai mult cheltuim decat producem. Pana acum bancile au sustinut financiar acest deficit prin credite. Ei bine, acum s-a inchis robinetul. Nu vreau sa intru in amanunte, privind faptul ca in ultimii douazeci de ani bancile au introdus in piata un capital speculativ, pe care apoi l-au retras inzecit prin activitatea de comert – import - export. Cert este ca acum bancile sunt in stand-by si asa vor ramane o perioada. Daca nu se schimba nimic, desigur.

Cine isi imagineaza ca bancile vor finanta firmele, se inseala amarnic. Bancile nu vor pompa bani in mediul privat. Atata timp cat mediul privat, in mod firesc generator de profit, nu se va restructura si va oferi garantii pe termen lung, bancile nu vor da credite. Si nu numai bancile, ci orice investitor privat sau fond de investitii privat.
Mediul privat romanesc nu este unul sanatos ! El se bazeaza mai mult pe comert, imobiliare si servicii conexe, influentate major de lipsa de lichiditate in piata. Singurii care ofera garantii bancilor sunt firmele care produc si vand la export si statul.

De retinut ! Numai firmele care produc pentru export vor primi finantare.

In rest, bancile vor finata trezoreria. Atat ! E singura varianta care le ofera dobanzi avantajoase si garantii pe termen lung. Si normal, din trading pe pietele externe.
Restul activitatilor din Romania nu vor reusi sa supravietuiasca decat in doua moduri. Unul direct, depinzand de contracte cu statul, si unul indirect, beneficiind de masurile economice. Masuri care, din pacate, se vor lasa mult asteptate. Din incompetenta, bineinteles.
Directorul Erste Bank atragea atentia in urma cu doua saptamani - daca guvernul nu va restructura economia, se va confrunta pana la sfarsitul anului cu o alta problema majora: bancile isi vor retrage capitalul din Romania. Avertizarea este perfect logica. Bancile mama vor retrage capitalurile si le vor directiona pe pietele care dau semnale de revigorare. Asa ca ne putem trezi ca banii nostri vor finanta economia Estoniei spre ex.

Jos palaria pentru Mugur Isarescu.
BNR este singura institutie care a dat dovada, pana acum, de competenta si verticalitate. A reusit sa mentina Leul in parametri, prevenind devalorizarea lui excesiva in urma atacurilor speculative. Daca acestea ar fi reusit, sentimentul de incertitudine ar fi impins Euro in 4,7. Cum a reusit ? Prin controlul rezervelor minime, politica de dobanda si vanzarea de Euro.
BNR mai are o strategie pe termen lung, si anume consolidarea rezervelor valutare. Isarescu anticipeaza retragerea capitalurilor private din Romania si vrea sa ne ofere un colac de salvare pentru perioada 2010 – 2011. Bravo lui ! I-as ridica statuie de pe-acum ! Pacat ca de cealalta vasla trag niste tampiti.

La noi, in perioada urmatoare, va veni al doilea mare crack, generat in mare masura de lipsa de lichiditate. Il estimez prin octombrie. Se va produce deflatie. Preturile vor scadea mult, iar firmele vor face sacrificii imense sa atraga bani din piata. Ma astept ca valoarea activelor sa scada. S-au facut multe investiti in capital si pasive, care in momentul de fata sunt blocate si ce cer urgent valorificate la valori ce vor deveni din ce in ce mai mici. Pe langa preturi, va creste somajul si va fi penurie de marfuri.
Sentimentul de incertitudine va fi accentuat de lipsa unui program guvernamental concret, de restructurare economica. Semnalul este destinat in primul rand bancilor, pentru a debloca finantarea.
Ma astept ca guvernul, daca isi mentine aceeasi lipsa de maturitate, sa majoreze TVA, impozitele + accize, incepand cu ianuarie 2010. Are nevoie disperata de finantare. Nu pentru proiecte, ci pentru bugetari. Si va fi constans indirect de catre FMI si banci sa implementeze masuri economice. Sunt absolut convins ca nu va reusi, pentru ca nu dispune de capital intelectual pentru aceasta. Din pacate, resursele nu sunt numai financiare. Smile !

Pe de alta parte, am o banuiala. Asa cum "marii ganditori ai lumii" l-au dat jos pe Ceausescu, pentru ca a facut prostii si nu a deschis piata "investitorilor", tot asa si tampitii nostri au zilele numarate. Desi ne place sa credem ca suntem "buricul pamantului", nu suntem decat o piesa pe masa de joc a celor mari. Sa fim optimisti.

Economia romaniei trebuie sa se restructureze imediat si fundamental !

Nu mai avem ce sa vindem ! Trebuie sa producem si sa integram cat mai mult. Si apoi sa vindem la export.
Visul lui Ceausescu ne va fi deziderat. Ce-am blamat cat am construit socialismul, acum ni-l vom dori si mai mult. Asta e, daca nu invatam din istorie ...
Afaceri ca: consultanta, publicitatea, trainingul si alte domenii mai putin implicate direct in procesul productiv, vor disparea pentru o lunga perioada. Vor merge cele direct productive, cu target pe piata interna, mai saraca si in principal pe cea externa.
Pe cea externa vom avea un concurent major. China a cumparat si cumpara multe din firmele mari din US si Europa. Imaginati-va ca nu o face degeaba. Dar nu vreau sa dezamagesc si mai mult. :)

Mizez pe mancare. Este singura solutie !

Mai tineti minte cand Basescu a vandut cea mai mare flota de pescuit ? "Nicio masa fara peste" scria pe stadionul Giulesti candva.

Asta e, desi postarea este intr-o nota pesimista, inclin sa cred ca incertitudinea este mult mai rea decat certitudinea. Prin urmare, este bine sa stim la ce sa ne asteptam.

“Sa traiti bine !" .. si sa-l votati in iarna.

14 comentarii:

astharte spunea...

Sper ca ai glumit cu votatul...in iarna!
Nici eu nu sunt specialista in economie dar ma intereseaza cum evolueaza piata din lume si din Romania.
Din pacate stricaciunile au inceput demult, dupa '89, cand s-au vandut in anumite sectoare, pe nimic, firme care ar fi trebuit restructurate doar, ori ,daca nu mai erau viabile, sa se fi cerut "pretul corect" pentru ele iar banii luati sa fi fost investiti in altceva, si nu bagati in buzunarele unora...
Ei,dar cum se poate produce daca nu va exista finantare? Cine se va risca?
Guvernantii ar trebuia sa ia masurile necesare, mai ales ca piata fortei de munca a crescut prin intoarcerea celor care munceau inainte in strainatate. Dar, vorba ta, care capete sa gandeasca cand n-ai de unde?
Trist! Parerea mea e ,ca daca dupa "89 s-ar fi facut ceea ce trebuia, nu am fi fost azi intr-un asa mare...

astharte spunea...

ar trebui*, scuze...

pheideas spunea...

Normal ca am glumit ! :)

Anonim spunea...

Criza a fost declanşată de evreii cei mari, care, ştim cu toţii că conduc lumea, şi, spun (din surse sigure), că în acest moment, evreii cei mici se îmbuibă din Italia şi Spania, cumpărând firme, pe nimic- ca la supermarket în perioada reducerilor de sezon.
Încă mai au de făcut cumpărături, aşa că, n-au nici un interes să redreseze economia.

Şi eu spun: "jos pălăria pentru Mugur Isărescu". Dar degeaba că n-are cu cine.
Îţi mai aduci aminte, când a fost întrebat Isărescu, pe nu ştiu ce post TV, unde s-au dus banii de la FMI?
El a răspuns: "Pe alegeri", iar, imediat după aceea, "să trăiţi bine", l-a taxat, câteva zile mai târziu, criticândul în faţa naţiunii?

Despre importurile din ultimii ar trebui să vorbim,pentru că nu este normal să importăm carne şi legume, dar, deh, au fost interese.

Despre alegeri, înclin să cred că nu românii vor decide cine să-i conducă, ci tot acei care ne vor obliga să purtăm un cip sub piele, ca să ne poată controla.
Eu sper să nu izbucnească un nou război mondial. Dar asta nu vor hotărî, nici măcar marii şefi de state, ci tot evreii, care ne manipulează ca la teatrul de păpuşi.

Dar, de gripa asta porcină, care a fost fabricată în laborator, ce zici?

pheideas spunea...

Floare de Colt, suntem prea mici pentru o lume atat de mare. Ce putem face, in afara de a merge la vot. Dar si asa, legea e facuta sa iasa tot ei. N-ai vazut cum au trimis-o pe proasta aia al Bruselles ?
Se pare ca romanul intra in rol cand ajunge cutitul la os. Dar si atunci, indemnat din spate de alte jocuri. Marioneta.

Anonim spunea...

Esti de acord cu mine ca, daca noi mergeam la vot, ea nu ne mai reprezenta, sa ne faca de ras prin Europa?
Dar, nu pot sa spun in ce masura, Mircea Badea, a influentat numarul votantilor, dar a facut-o, spunand mereu ca el nu merge la vot, pentru ca n-are cu cine vota.
Ca n-avem cu cine vota...aici are dreptate, cei care candideaza, nu ne reprezinta, noi nu suntem ca ei.
Romanii de calitate, cu coloana vertebrala dreapta, nu candideaza pentru ca nu vor accepta niciodata compromisurile din politica.
Trebuie sa mergem la vot, chiar daca stim ca nici unul dintre ei nu ne seamana.
Asta e...ajuns sa fiu...Gigica-Contra.
Poate copiii nostri o vor duce mai bine, sau,...poate pe lumea cealalata, ca acolo nu-i cu spaga sau pile.

pheideas spunea...

Floare de Colt, eu tot nu m-am prins cum e cu votul. Daca esti cu buletinul de vot in fata, ai doua, sau trei optiuni ? Adica votezi pe X, pe Y sau NU ? Conteaza daca pui NU pe buletin ?

Anonim spunea...

Mă iertaţi, trebuie să spun tot ce mă doare, cine nu este de acord cu mine, să mă contrazică.
Dacă, un stat est-european, şi-ar "deporta" un cetăţean, în România, sunt conviinsă că ar muri de foame.
Noi a trebuit sa ne mlăduim ca trestia, de-a lungul timpului, in faţa altor popoare, ca să putem supravieţui şi am invăţat să ne descurcăm in orice situaţie.

Ştiţi ce m-a uimit la ultimele alegeri?
Nici un politician nu a spus că este îngrijorat, de procentul foarte mic de alegători, care au fost la vot.
S-au "bătut", toţi, ca şacalii pe stârvul de voturi.
Unde-am ajuns, Doamne...

Dacă ne conduc nişte incapabili, este tot vina noastră, pentru că, anul trecut n-am fost la vot.(eu am fost).
Aşa că, cine nu votează, nu are dreptul să-i critice şi să se plângă.

Ştim cu toţii, ca de la revoluţie încoace, ţărişoara asta a fost "vandalizată" de toate partidele care au trecut pe la Casa Poporului.
Pleacă ai noştri, vin ai noştri.
Cu cine naiba să mai votezi, dacă toţi se înscriu în partide pentru că vor doar influenţă, să ciordească şi iubesc puterea?
Sunt de acord că cine umblă la borcanul cu miere, se linge pe degete, dar faceţi "fraţilor" ceva şi pentru ţara asta.
"Clădiţi" ceva după voi, pentru posteritate ,nu numai pentru copiii voştri.
Politicienilor, înscrieţi-vă cu mândrie- ca un personaj pozitiv, în cartea de istorie a României, să fim mândri că suntem români.
Dacă sunteţi în stare, dacă nu...vă lipseşte măreţia.
Asta e! Noi, românii, trebuie să ne ducem crucea grea, moştenită de la străbunii noştri.
Ocroteşte-i Doamne pe români!

Anonim spunea...

Gigica-contra?
Nu prea am cu cine vota, toţi o apă şi-un pământ.
Dar, din mai multe "rele", îl aleg pe cel mai puţin "rău".
Cel mai rău, pentru mine, este X, aşa că, îmi dau votul, altui contracandidat.
Vot care, va contrabalansa voturile primite de X, de la coaliţii lui.
Problema este, care dracu, contracandidat să aleg, că nu-i nici unul mai bun.
Mă mai gândesc.

pheideas spunea...

Lili, ce spui tu e foarte adevarat ! Numai ca acum s-au ingramadit toti la butoiul glol. Ha ha ha ! Or sa se bata ca ulii intre ei, or sa-si scoata ochii. Iar eu ma voi amuza de spectacol.
...
Partea proasta e ca isi vor trage toate fondurile UE cu grantie guvernamentala. E bataie crancena pe ele. Nu ca ar face ceva productiv, nici vorba, pentru ca in afara de cheltuit pe pitzipoance, nu stiu altceva.
Pe mina ma intriga un alt aspect. UE,BM si FMI, i-au sponsorizat si inca ii sponsorizeaza. De ce o fac ? Smile!

Anonim spunea...

Îi sponsorizează pentru că, ai noştri şi-au vandut sufletele, "diavolului"pentru bani de campanie electorală, dar asta nu înseamnă că nu şi-ar vinde-o şi pe mă-sa.

astharte spunea...

Eiii, se pare ca unora le convine sa mentina prostii la putere intr-o tara ca Romania, pentru ca daca s-ar alege bobul de grau de cel de neghina, si ar fi niste oameni politici cu cap si vointa de mai bine in tara asta, s-ar putea face lucruri frumoase si bune, i-ar merge si romanului mai bine ,poate, nu neaparat acum, dar in cativa ani, cu munca si legi serioase si pentru toti,nu doar pentru dulai! Dar ce interese straine ar putea exista sa doreasca trezirea romanilor cand e mai simplu sa conduci un popor adormit/ amortit si care asteapta sa gandeasca altii pentru el iar el, poporul, doar sa stea sa intinda mana la cersit chiar daca asta se asociaza cu furt pe fata,mai mult sau mai putin?

pheideas spunea...

astharte, iti dau un indiciu: la sfarsitul anului vom aniversa 20 de ani cu plugusor pe strazi. :))

astharte spunea...

Cat cinism,domnule,cat cinism!:-P