sâmbătă, 24 aprilie 2010

Q & A

M-am uitat in seara aceasta pe A3 la emisiunea Alexandrei Stoicescu si Florianei Jucan, Q&A, despre cazul solistei Teatrului de Opereta, aflata in coma la Spitalul Universitar, vis-a-vis de sistemul medical romanesc.
BTW, habar nu am de ce or fi pus-o pe F.J. acolo, ca oricum, in afara de trei fraze, si alea "fonfaite" si fara substanta, nu spune nimic altceva. Cred ca e de decor, pentru cine stie ce "aranjament de pat cu inflorituri violet".:))
Un coleg al fetei, Razvan Dinca, a spus ceva interesant: "In loc sa dam vina pe X sau Y, mai bine ne-am asuma-o. Cu totii suntem vinovati de starea actuala, pentru ca am tacut si tacem in continuare".
Si are perfecta dreptate ! In loc sa fi luat atitudine, am preferat sa tacem, sa "rezolvam" pe usa din dos, cu strecurat discret plicul. N-am vazut neam mai nenorocit ca neamul nostru. Nu ma refer la cei cativa care iau atitudine, vorbesc, scriu sau se lupta cu "morile de vant", ci la marea masa de oameni care ... "prefera sa se pieptene cand tara arde", nu fac nimic si se complac in a trai in aceasta "cocina". Ii intalnim pretutindeni, de la scaunele ministerelor, politicieni corupti, directori si medici care si-au tras spagi grase din operatii, achizitii si plimbari la congrese, pana la cei care tocesc treptele spitalelor si strecoara in buzunare teancuri de euro. Si nu in ultimul rand pe cei care, desi au pierdut pe cineva drag in urma unor acte de malpraxis, au preferat sa taca si sa spuna: "Asa a fost voia lui Dumnezeu", in loc sa puna mana pe par.
Nici mass media nu e mai prejos. Aproape toate subiectele de "prima pagina" trebuie sa aiba avizul redactorilor sefi cu grade pe umar, dupa ce acestia au sunat in prealabil pe X de la: presedentie, minister, parlament, politie, SRI, si alte structuri mafiote.

Dincolo de ce se intampla in afara spitalelor, prin fonduri deturnate an de an, desi CAS-ul este platit regulat de catre toti contribuabilii si nimeni nu sufla o vorbulita, nici medicii nu sunt mai prejos. Lipsa de profesionalism se simte la orice nivel. In spitale este o cloaca de nedescris, incepand cu infirmiera si terminand cu directorul. Se tolereaza orice, mai cu seama spaga. Si se fura orice, incepand cu campuri sterile, hrana bolnavilor si terminand cu instrumentar si dezinfectant. Prostitutia este la ea acasa. Spitalele sunt adevarate bordeluri si orice promovare este insotita de "cine s-a culcat cu cine". Toata lumea si-o trage cu toata lumea, ca in Melroce Place. :)) Iar cand se ridica cineva, este sapat sistematic pana isi da demisia si pleaca in strainatate.
Multi meidici, mai cu seama cei stagiari, habar nu au de interventiile de baza, sa nu mai vorbesc ca folosesc instrumentar cazut pe jos sau infectat si administreaza tratamente gresite. Ceea ce s-a intamplat si in cazurile ziaristului Mile Carpenisan, Toni Tecuceanu si multi altii de care nu stim. Dar nu se sufla o vorba despre asta. De ce ?
Asistentele dorm in garzi si am vazut cu ochii mei cum bolnavii urla de durere si nimeni nu le da atentie, pentru ca ... nu au dat plicul.
Se da vina pe lispsa de instrumentar, dezinfectant, bani si orice altceva, si mai putin, cum spuneam, pe lipsa de profesionalism. Ma intreb, oare in anii '70 - '80 nu se facea tot medicina ? Atunci nu existau etuve si clor ? Cu ce de spala instrumentarul si se dezinfectau salile de operatii ? Nu ai cu ce, improvizeaza ! Pune-ti mintea la contributie. Dar pentru asa ceva trebuie vointa si mai ales pricepere. Ehei, cand spaga merge, de ce sa-ti bati capul ?
Ma intreb, ca om, cand stii ca felul in care iti faci meseria poate conditiona viata unui om, sa zici: "Da-i in ..., si asa sunt platit prost !". Asta e crima cu premeditare... Nu-ti convine, pleaca !

Dupa parerea mea, personalul medical care se face vinovat de omor, ar trebui condamnat la ani grei de temnita, si nu la ... retinerea de 10% din salariu, sau suspendarea pe termen de un an. Parca am fi la fotbal. Mda, e usor sa te joci cu viata oamenilor. Mai ales cand pacientii nu ridica pretentii si iti pupa mana, mai abitir decat preotului.
N-au facut bine tiganii, cand cu ani in urma l-au alergat pe stadion pe un medic de la Floreasca ? Ii dadusera spaga grasa si a murit pacientul. "Te tai, sa moara mama !". :))
Oricum, balul e la inceput, si vom asista din ce in ce mai des la astfel de episoade. Si normal, romanul, precum ii e firea, nu va lua atitudine, ci se va ruga la Dumnezeu sa-l fereasca ... Atat si nimic mai mult ! Pana cand ? Numai Dumnezeu si istoria stiu.
Sa fim sanatosi !

2 comentarii:

MARIA spunea...

Ma intereseaza un schimb de kink cu acest blog. Ce zici?
adresa blogurilor mele Lumina eului interior http://www.eulinterior.blogspot.com si Energia noua http://www.energianoua.blogspot.comdACA ESTI DE ACORD TE TREC IN AMABELE BLOGURI. dA-MI UN SEMN LA MAIL MARIANAGHEORGHEM@YAHOO.COM

pheideas spunea...

@maria, ai niste bloguri cam ... ezoterice si pasionante. :)) Mai vedem ...