miercuri, 16 septembrie 2009

nodul din papura


Ce fain suna: "A cauta nod in papura". Stim ca papura nu are noduri. Iar inteleapta vorba se refera la acela care cauta noduri acolo unde nu sunt. Asa e si cu omul dintotdeauna si de pretutindeni. Are prostul obicei de a cauta nod in papura.
Sunt convins ca ati trecut prin astfel de situatii de nenumarate ori. Si mie mi s-a intamplat. Cunostem un om si ne apucam sa-l masuram. Apoi descoperim ca ... parca nu e totul in ordine. Ceva din natura, firea, lui nu "zboara" in ton cu "mustele" din capul nostru. In acel moment tot comportamentul se canalizeaza pe a-i cauta defectele, care nu au nicio legatura cu motivul principal. Acesta trece undeva in spatele scenei. Iar "piesa de teatru" pe care o vom interpereta in continuare se numeste "cautarea nodului din papura".
Stiti ce e interesant ? Ca piesa se joaca fara actorul principal, adica adevaratul motiv pentru care se cauta noduri.

Sa va spun despre motive. Unele sunt constientizate, altele, nu. Pe cei care nu constientizeaza, nu ai cum sa te superi. E in firea omului sa se dumireasca mai greu. Nici pe cei care isi cunosc motivul, dar nu vor sa-l spuna pe fata, nu ai cum sa te superi, desi in momentul in care ai cu respectivul o legatura mai stransa, situatia devine jenanta. Iti vine sa-i zici in fata: "Zi mai frate, ce ai cu mine ! Ce nu-ti convine ? Nu ma mai plimba atat !". Apoi daca stai o tar si cugeti, iti dai seama ca omul nu are nimic cu tine, ci cu "mustele din capul lui", cate tot bazaie si nu vor sa se aseze. Iar faptul ca nu-ti spune ce are pe suflet, e doar o atitudine de politete. De politete, pentru ca in sinea lui, e constient ca motivul e de multe ori penibil, daca nu hilar. Dar asta e, mustele sunt muste, iar ratiunea e cu totul altceva.
Papura mai are niste "noduri" interesante. Unul este acela in care "cautatorul de noduri" vrea sa scape de celalat, dar neindraznind sa-i spuna pe fata, apeleaza la fel si fel de tertipuri, menite sa-i transmita urmatorul mesaj: "Ce pricepi asa greu ca nu mai vreau sa am de a face cu tine ?". Ei bine, aici e aici. Uneori mesajul e subtil si celalalt nu se prinde. Alteori se face ca nu intelege si "cautatorul de noduri" se trezeste cu o lipitore pe cap, de care cu greu mai scapa. E chestie si de bun simtm dar si de respect de sine. Cei care le au, constientizeaza penibilul si se retrag discret.
Un alt "nod" interesant apare cand "cautatorul de noduri" e de fire mai zglobiu. Nici nu vrea sa scape, dar nici sa-l apropie pe celalat. Pur si simplu se foloseste de el. In acest caz, depinde de celalalt daca accepta sa joace piesa pana la capat.

Cam asa e cu nodurile si cu firea oamenilor. Astept pareri.

11 comentarii:

marcu spunea...

Mare dreptate ai!

pheideas spunea...

Daca ai sti cati cautatori de noduri sunt ... :)

Vocea-de-departe spunea...

Căutătorii de noduri sunt cei plini de noduri de fapt, care nu suportă să fie singuri, prin urmare caută disperaţi să găsească şi la alţii. Iar când nu le găsesc, le inventează.

pheideas spunea...

@Voce, si eu am cautat noduri altora, si altii mi-au cautat mie. A caura noduri e in firea omului. Stii ce e mai curios ? Mi se pare firesc sa cauti noduri cand deja sunt multe. Dar sa cauti, cand ele aproape lipsesc, zic, e chestiune de maturitate. :) Dar toti trecem prin asta.
Se pare ca suntem atatia cautatori si inventatori de noduri, ... ca pana la urma, cum ziceai si tu sfarsim in singuratate.
Iar ingrat mi se pare, ca dupa ani sa descoperi ca nodurile pe care le-ai cautat cuiva, nu erau decat in capul tau. :))

fly2sky spunea...

Cu nodurile astea cred ca tine si de experienta anterioara a fiecaruia. Daca ai gasit pana acum noduri, presupui ca mai exista si cauti si unde nu e. Pacat pentru ca poti sa pierzi din vedere alte aspecte frumoase, fiind prea preocupat de cautatul nodurilor. Eu prefer sa pornesc de la prezumptia ca papura nu are noduri, cu riscul de a da si peste cioturi in loc de papura.

pheideas spunea...

Ca tot veni vorba de noduri ... :)) Eu stiu sigur ce nod as trece cu vederea, si anume nodul inteligentei. Il apreciez, pentru ca nu l-am gasit prea des.
Voi ce noduri cautati ?

fly2sky spunea...

Eu nu as trece cu vederea nodul prefacatoriei, al ingamfarii si al rautatii.

Vocea-de-departe spunea...

Corect.Inteligenţa, surprinzătoarea şi inventiva capacitate de a face conexiuni, cea care n-are nici în clin, nici în mânecă, cu calitatea de a fi deştept sau informat, e foarte rară. Atât de rară, încât când cei ce n-o înţeleg sau o invidiază o tratează ca pe nodul gordian...

pheideas spunea...

Cum am spus, cautarea noruilor nu e ceva voit, intentionat. Doar se intampla. Si mie mi s-a intamplat sa caut noduri, si probabil ca voi cauta si de-acum inainte. Ce pot sa spun cert, e ca le voi cauta cu mai multa atentie si responsabilitate. :)

If music be the food of love, play on... spunea...

Depinde de raportul de cauzalitate dintre ceea ce urmaresti si efectul pe care doresti sa il obtii, eventual asupra papurei...de cum te pozitionezi fata de papura....poti cauta nodurile pentru a le deznoda, ori le gasesti pentru a le reliefa...

pheideas spunea...

Flori, de deznodat, numai in mintea ta le poti deznoda. Eu am stat 11 ani alaturi de cineva, care a adunat un sac de noduri. De fiecare data cand deserta sacul, chipurile sa-l curete, lua fiecare nod si il stergea de praf, apoi il punea la loc. :) Am avut si eu un sac cu noduri, dar cred ca am scapat de ele pe traseu, ca nu-mi amintesc sa mai fi gasit ceva la absolvire.