vineri, 4 septembrie 2009

luminita din televizor

Am ramas uimit cum dintr-odata, o fata simpla si nestiutoare a devenit invitata speciala la aproape toate talk-showurile de maxima audienta pe principalele posturi tv. Ati ghicit, e vorba de Alexandra Svet.
Cine este Alexandra ? Conduce de aproape 6 ani o companie de relocari rezidenti straini. Ce insemna relocari ? Angajatii straini care vor sa se stabileasca in Romania pentru o perioada mai lunga, apeleaza la serviciile ei si se muta cu catel, purcel si familie. Ea se ocupa de forme legale, cazare, gradinita, scoala, transport, si tot ce e nevoie sa nu-l doara pe client capul - vezi PHOENIX RELOCATION. Sincer, n-am auzit pana acum de asa ceva. Insa traind in Romania, si stind cum se fac afacerile, am oarecari dubii ca poti reloca familia cuiva, fara recomandari foarte solide. Banuiti ca recomandarle nu vin de la tanti Maria din Voluntai. Nu insist, e jobul ei, o intereseaza ce "clienti" a avut inainte.

Ieri la 6 Vine Presa, pe B1TV,
i-a avut ca parteneri de dialog pe R.Morar si F.Calinescu. Dupa referirile discrete la aspect si tinerete, Calinescu si-a dat drumul si a intrebat-o ce studii are, daca are experienta politica, si de unde e de neam. Incurcata, Alexandra a spus ca momentan studiile sunt mai putin importante, iar de neam e din Sacele - Brasov. Stiati ca SVET in ucraineana insemna lumina ? A mai specificat, destul de nuantat, ca in "spatele" ei nu se afla nimeni. Destul de dubioasa afirmatie, avand in vedere ca in ultimul an au fost o gramada de scriitori de manifeste pentru desteptarea poporului roman, si pe ei nu i-a bagat nimeni in seama.
Aproape mi-a fost mila cum a bagat-o Calinescu in corzi, pomenindu-i de cloaca politica de azi si ca gestul ei e sortit esecului din start. Stim ca aproape toate remarcile lui Florin sunt nuantate, subliminale. Alexandra n-a intrat in joc si s-a suparat. A luat-o ca pe ceva personal. Nu i-am inteles orgoliul nejustificat.
Calinescu a mai spus ceva interesant - Romanul nu e facut sa fie martir. Adica n-o sa vedem in veci un roman curajos, gata sa puna inainte binele colectiv. A, din gura, pe dupa colt sau pe net, sunt o gramada.

Am studiat-o cu atentie si am ramas dezamagit. Sa va spun de ce. In primul rand, bag mana in foc ca nu a scris articolul singura (daca nu ma insel, mai aparea o fatuca in josul lui). Cum mi-am dat seama, exista o mare discrepanta intre proba orala - adica ce-a vorbit la TV, si cea scrisa. Nu contest faptul ca pot aparea emotii; insa, totusi, oricat de emotionat poti sa fii, tot lasi o impresie interesanta. Ma asteptam sa vina cu idei suplimentare, sa disting o gandire, o strategie ... de business cum zice ea; nu am vazut nimic din toate astea. Pur si simplu a recitat manifestul, cuvant cu cuvant. Din cand in cand isi mai nota ceva - mai mult de impresie artistica.
Imi pare rau pentru ea, dar sincer, n-o vad in postura de Ana Ipatescu. N-are substanta. Calinescu i-a sugerat sa incerce sa iasa in strada, sa vorbeasca oamenilor, altfel pe net nu va reusi mare lucru. Raspunsul ei a fost simplu: "Nu cred ca ma va baga cineva in seama.". Poate nu doreste sa fie bagata in seama pe strada ...
Din cuvintele ei am retinut ca nu se astepta ca mesajul sa stranga atatea adeziuni (sincer, cred ca jumatate din adeziuni sunt datorate pozei), iar acum este cam depasita de situatie si nu stie cum va proceda. A mai aruncat si o "perla", cum ca a adunat deja o gramada de ganditori, la care in momentul urmator, Calinescu a zambit, si-a pus mainile pe piept si nu a mai scos un cuvant. Uitasem, inainte a intrebat-o cum i-a triat pe acei ganditori ? S-a balbait.

Cam aceasta este Alexandra Svet. Nu are pregatire academica - se vede din vocabular, ii place sa pozeze, "se pierde pe drum", nu are stiinta si putere sa duca mai departe mesajul, si cred ca nici nu doreste acest lucru.
Cred ca mai degraba doreste sa fie remarcata de un staff politic si sa ia liftul, in loc sa urce pe scari. Calinescu a comparat-o cu Lavina Sandru. Interesanta comparatie. :) Cred ca mai mult a vrut s-o flateze. Imi place in schimb de ea ca e sincera ! Nu ca s-ar stradui, ci pentru ca nu stie sa se ascunda.

Am si eu o intrebare de final. A vazut cineva, ceva scris de manuta ei (nu in colaborare), un blog, ceva ganduri ? Stie sa scrie ? Te pomenesti ca e vreun geniu scanteietor, care a dat lumii un mesaj ... si atat, in care a pus toata durerea neamului. ... Uf, si eu "ma dau peste cap" sa scriu in fiecare zi cate ceva interesant. :))

16 comentarii:

Anonim spunea...

Am urmarit emisiunea si... :))) Imi pare rau pentru Alexandra Svet , pe mine una nu m-a convins. Ori e naiva ( are 7000 de sustinatori pe care ii crede ,, nesantajabili'', mai sa fie!!!) ori se ascunde cu totul altceva in spatele acestei povesti.
Foarte tare Florin Calinescu , inclin sa ii dau dreptate.Astept si eu sa aflu ce se va alege de aceasta Alexandra Svet (luminita tarisoarei noastre).

Rontziki spunea...

Ce este evident in urma acestor emisiuni este ca nu reprezinta ea motorul si ca este cineva in spate...Acum ca ar fi vorba de o intentie reala si ca s-ar urmari intr-adevar constituirea uui nucleu de creiere sau ca este vorba doar de a se face niste valuri intr-un an electoral pentru a crea confuzie in randul populatiei, pentru a aduce in fata niste idei usor de discreditat si niste oameni fara substanta, la fel de usor de combatut atunci cand se va dori...n-as putea sa spun...Dar incep sa cred ca e doar furtuna intr-un pahar cu apa si ca de fapt nu se doreste o continuare concreta, in practica, a ideilor din manifest, pe care le consider in continuare interesante...

pheideas spunea...

Mel, mai degraba e naiva.
Uite, iainte de alegeri am cunoscut-o pe Alina Gorghiu. E desteapta si frumusica. Pare ea cam robotel, dar am vazut ca e bataioasa. Ma rog, urmeaza linia "organica" a partidului. :)) Lavinia Sandru s-a maritat si a iesit de pe linia de start. .. Stii ce i-a mai zis Calinescu ? Ca pana in iarna va gasi un Columbeanu.

pheideas spunea...

Rontziki, incep sa ma indoiesc ca e cineva in spatele ei. Nu ca n-ar fi posibil, dar daca as fi in locul aceluia, as alege pe cineva cu un "ball" mai mare. Si eventual plin cu ceva. :))

Rontziki spunea...

N-ai inteles :)) N-am zis ca in spatele ei e musai cineva care are intentii serioase cu privire la ideile din manifest...ziceam ca poate ca e cineva care vrea doar valuri si atunci era musai sa aleaga o imagine atragatoare, dar fara substanta, ca altfel nu mai reusea sa regizeze si desumflarea balonului :)

pheideas spunea...

Rontziki, cu asta sunt de acord. Sa stii ca mi-a trecut si mie prin ball asemenea gand. :) Io cred ca in spate e Florina Jucan. Se pare ca tipa are conexiuni la nivel inalt - SRI si politic. Nu cred ca e ceva gandit in sensul in care zici tu. Just business - marca Nutzi Udrea, Lavinia Sandru si altele. Mi s-a parut sublim de asemanator tiparul.

Andrei spunea...

La inceputul saptamanii a fost invitata si la "Sinteza zilei" de pe Antena 3. Inconsistent discurs!

Rodica spunea...

wow,daca ai ajuns sa-l crezi pe Calinescu subtil....ma bucur ca mai ai rabdare cu el;eu il consider badaran(si nu in legatura cu emisiunea..nu urmaresc Morar(u)! and B1)si-mi pierd timpul cu altceva...

Anonim spunea...

În data de 9 august am scris un comentariu la textul postat de tine în data de 8 august 2009: "ce ne aşteaptă":
"Ca n-avem cu cine vota...aici are dreptate, cei care candideaza, nu ne reprezinta, noi nu suntem ca ei."

"Noi nu suntem ca ei" sunt vorbele mele.
Poate sunt eu paranoică, dar în textul Alexandrei Svet, se regăsesc cuvintele mele de mai sus şi mă jur că n-am copiat-o, nici măcar citit-o până acum.
Sau...poate gândim la fel, ceea ce nu este imposibil. M-aş bucura să ştiu că există români care sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mine.
Textul a fost postat în iulie?
Nu mă pricep la informatică, dar cred că tu poţi să-mi spui dacă se poate modifica o dată.
Dar, îţi spun sigur că textul apărut pe Facebook:
"Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!", este scris de un bărbat.
Stilul impulsiv şi dinamic nu se potriveşte cu firea ei- asta puteam s-o spun şi dacă n-ar fii deschis gura în emisiune.
Nu mai are nici o importanţă acum, dacă a fost ideea lor sau au copiat-o, un lucru e clar: fata vrea să iasă în evidenţă.
Să-i fie de bine.

Liliana spunea...

Nu am vazut emisiunile cu pricina, dar aveam oarecum o presimtire ca se va intampla o dezamagire de genul acesta. In timp sunt multi oameni care au incercat intr-un fel sau altul sa schimbe ceva, fie pornind de la domeniul in care s-au specializat, fie politic, fie doar pe baza unor idei pertinente si pline de substantialitate. Si tot cum au aparut oameni de genul acesta au aparut si zeflemitorii, carcotasii,ironicii si neincrezatorii. Poate este ceva specific tarii nostre sa facem totul mult mai plauzibil din condei, dar cand trebuie sa ne punem in practica ideile se lasa cu un booom si atat.

pheideas spunea...

Floare de Colt, te cred ca n-ai copiat-o. Ref. la intrebarea ta, daca poti schimba o data de postare, nu poti, insa poti updata un text scris anterior. :) Si nu e exclus s-o fi facut; e usor sa dai search pe goagle. Cred ca are mai putina importanta; cel putin pe mine ma doare mai mult lipsa de substanta, decat aspectul. Da, sa fie romani care gandesc. In cazule ei, ... nu e ! Imi pare rau pentru ea.
Dar de ce zici ca a fost scris de un barbat ?


Lolita, specific nivelului la care am ajuns, e ca nu mai exista substanta. S-a creat un nou tip de individ, avid dupa "moment". Daca il scuturi, cade nimic. Aceasta este una din marile noastre probleme. Am cunoscut o gramada de oameni cu diplome grup, dar care au o vaga idee despre profesia in care sunt atestati. Asemenea oameni ajung sa te evalueze si sa-ti evalueze munca, pentru ca ei sunt in top.

Anonim spunea...

Când am scris acel comentariu la tine pe blog, în care spun că noi nu suntem ca ei, m-am gandit la românii de calitate, pe care i-am întâlnit aici pe blog.
Prima oară când am auzit ştirea la tv, am rămas mască, când am văzut şi poza, mi-am spus că în spatele ei se ascunde un bărbat, citind textul m-am convins şi mai mult că în spate este un el. Textul este prea impulsiv şi prea dinamic ca să fie scris de o femeie.
Se poate modifica un text mai vechi, conţinutul şi titlul. M-am gândit şi eu la asta.
Ce-mi pare rău este că nu a dus ideea mai departe, că a vrut doar să iasă în evidenţă pentru cine ştie ce interese meschine.
Mai vreau sa spun ceva: cu ceva timp in urma am fost "invitată" sa fiu membru al unui anume partid, cu motivaţia că aş avea posibilitatea de a câştiga ceva licitaţii.
La întrebarea mea, ce vor în schimb, mi-au răspuns, dar diplomat: sponsorizare.
Am refuzat, binenţeles.
Chiar dacă trăim vremuri grele, n-am să accept niciodată şantajul sau să-mi calc demnitatea în picioare.
Trecem noi şi peste criză.

pheideas spunea...

Floare de Colt, pe Alexandra am zarit-o de trei ori, pe diferite posturi. Prima oara i-am citit textul pe un alt blog, in varianta exinsa, care cuprindea refuzul de a mai plati taxe. A si spus ca a taiat din text, pentru a nu influenta in mod negativ contribuabilul.:) In locul ei, nu-l taiam. :))

Cu cotizatia la partid, cunosc fenomenul Bine ca nu te-ai bagat, pentru ca ... cam de prin 2000 s-a stricat shmenu' cu recuperatul investitiei. Pur si simplu iti luau banii si asteptai la coada, fara garantii. Stiu pe unul Toma din Buzau - Grup Romet, care a asteptat saracul degeaba pe un scaun de parlamentar. La urmatorul mandat le-a spus celor de la PSD ... pas ! Alt amic, si el a fost entuziasmat, pana la cotizatie. De-aia s-a trecut la obtinerea fondurilor din economia neagra, prin cotizatii indirecte. Iar pe termen mediu, se pare ca politicul nu va mai fi o afacere. Asa simt cursul evenimentelor. Adica banii nu vor mai veni de afara prin banci - stat, ci direct. Intelegi ce spun.... :) Adica productie - export. In momentul de fata e un blocaj in relatia banci - stat. Statul vrea sa imprumute o noua transa la o dobanda avantajoasa; bancile se codesc. Poate ca statul va accepta o dobanda mai mare, insa pe termen mediu, inclusiv de la FMI, nu vor mai veni fonduri. Atunci va fi adevarata criza. Doar daca nu se schimba ceva, si incompetentii astia vor fi schimbati cu smecheri mai destepti, din "vechea garda". In momentul de fata nu cred ca mai putem vorbi de hoti si cinstiti, ca in urma cu cativa ani, ci de prosti si destepti. De-aia am spus ca ... prefer sa fiu condus de securisti, decat de tampiti. Va fi nevoie de brain. Adica exact ce nu s-a facut pana acum ... "cineva care sa se ocupe de insamantarile de primavara". :)))

pheideas spunea...

ZOSO'S BLOG
"Cine e afacerista Alexandra Svet? Google ştie câteva ceva. În 2003 îşi căuta de muncă pe neogen. Câţiva ani mai târziu lucra la Q Magazine (o revistă întreţinută de domni generoşi) şi scria în aceeaşi revistă despre petrecerile din lumea mondenă. Putea să lipsească şi o firmă de imobiliare din ecuaţie?

Concluziile le trage fiecare. Eu mizez pe “campanie de marketing”. "

Anonim spunea...

Văd că eşti foarte documentat.
Aş vrea să te întreb mai multe dar mai bine nu aici.

pheideas spunea...

Cu placere ... adresa o gasesti sus la profil.