vineri, 19 noiembrie 2010

destept, sau bogat ?

Broadway - Fiddler On The Roof If I Were A Rich Man

Cum preferati sa fiti, destept si sarac, sau prost si bogat ?
Probabil ca stiti, una din marile cutume ale lumii moderne este FRICA. Frica de saracie, boala, moarte, esec, singuratate si lista poate continua. De-alungul anilor am avut ocazia sa "socializez" cu foarte multi oameni, proveniti din dinverse paturi sociale - saraca, middle si high class. Am observat ca exista o lege a compensatiei omniprezenta. Paradoxal. contrar tuturor aparentelor, omul bogat se teme mai mult decat cel sarac. Probabil ca veti gandi, cel sarac nu are ce pierde. Nu e chiar asa; nu are importanta valoarea in bani, pentru ca pentru un om sarac, cocioaba in care sta poate valora mai mult decat zece vile ale unui bogat. Este vorba de o alta teama, ce-si are originea in nestiinta.
Am vazut oameni cu multe milioane de euro in cont, care faceau pe ei de frica, cand trebuia sa ia o decizie. Firesc, m-am intrebat, cum au reusit sa faca acele milioane, doar nu le-a picat din cer ? Ei bine, adevarul nu e departe. Spuneam de legea compensatiei.
Cel care a muncit din greu sa-si stranga banul, si-a trudit si mintea. Truda mintii da siguranta de sine si rapiditate in luarea deciziilor. Inseamna bagaj de informatie si abilitatea de a o folosi cu minim de efort. Ma rog, nu are sens sa va dau definitia inteligentei. :)
Se pare ca pe pe "piata banului facut usor" s-a perpetuat o specie aparte de prost cu bani. Acesta nu si-a batut niciodata capul, pentru ca banii au venit singuri. Un telefon, o relatie, au fost de ajuns sa incaseze comisionul. Singura lui grija a fost sa-i numere. Ca sa intaresc cele spuse, probabil ca stiti cine sunt clientii vrajitoarelor, sau cine apleaza la "flacara violet" pentru netezirea drumului in afaceri.:)) Apropo, il stiti pe Serban Mihailescu, omul din umbra al PSD-ului, si unul din cei mai bogati oameni din Ro. Nu stiu daca a aparut pe sticla de trei ori, de cand s-a dat jos de pe scaunul de secretar al CC al PCR. Omul acesta este de un misticism uimitor, specific secolelor XV - XVII.
Sunt insa si oameni care au facut bani prin munca. Acestia au o siguranta demna de invidiat si chiar sunt de admirat. Sunt bogatii destepti. Bineinteles, daca "destept" mai insemna ceva ... :)

9 comentarii:

fly2sky spunea...

Cred ca oamenilor cu adevarat destepti nu le pasa atat de mult de bani. :)

pheideas spunea...

banul este un mijloc, nu un scop. uite, eu de exemplu. sunt unul din primii 1000 cei mai bogati oameni din tara. crezi ca imi pasa ? tot in blugi si cu sacul in spate merg.:)

pheideas spunea...

am uitat sa specific ... bogat spiritual. nu de alta, dar sa nu trezesc sperante desarte ... :))))

Gabi spunea...

O persoana desteapta si saraca nu este deloc saraca. Defapt este mult mai bogata decat o persoana care are nu stiu ce suma imensa in cont.

Vocea-de-departe spunea...

Întâmplarea face ca printre prietenii mei să se numere un conte şi un baron. Reali, cu blazon şi bani. Blazonul vine de la strămoşi, banii i-au făcut ei, unul fiind director financiar de bancă, celălalt lucrând în imobiliare. Cunoscându-i şi văzând cum muncesc, mi s-a părut oarecum amuzant. Iniţial am crezut că sunt avizi de bani, ştiind că au mai multe conturi prin Elveţia. La o aluzie voalată, mi s-a răspuns aşa: Bogat ? Eu ? Bogat e ăla care zace pe bani primiţi. Eu îi fac, îi investesc şi îi muncesc. Când l-am văzut pe conte renovând personal un apartament, făcând zugrăveală şi instalaţii, iar pe celălalt făcând design interior, nu doar planuri, ci concret, muncind, am înţeles care le era punctul de vedere. Aşa că, aş prefera să fac parte din categoria bogaţilor, ştiu sigur că n-aş zace degeaba pe bani şi ştiu că nici zgârcită n-aş fi. În privinţa inteligenţei, e o calitate cu care te naşti şi care trebuie cultivată, altfel stagnează şi se usucă, similar unei plante.Deştepţi sunt peste tot, oameni inteligenţi sunt rari. Bref, bogat şi inteligent, da.Şi dacă se poate, inteligent în deplin curs de dezvoltare, vă rog. :)

pheideas spunea...

Tine si de o anume eleganta, venita din educatie. Unii ii zic modestie. Cel care epateaza este saracul, cel care nu a avut niciodata. Odata bogat, arunca cu banii pe orice straluceste.

Rontziki spunea...

Era o vorbă pe care mi-o spunea mama demult, probabil e din folclor: "e atât de sărac, că are numai bani"...
Da, banii sunt un mijloc, nu putem spune că nu avem nevoie de ei, dar un om deştept (a se înţelege şi inteligent aici) va şti şi să discearnă între nevoia de bani ca mijloc şi nevoia de strălucire, tot ca mijloc, dar unul de a ascunde micimea sub opulenţă.

pheideas spunea...

Omul mic va fi incantat de ce este mare, nu conteaza, poate sa fie si un stalp. :) Imi place un cuvant, folosit des in advertising - positioning = pozitionare. Adica pozitionarea cuiva sau ceva fata de altii, altele, pozitia in piata ... etc. Este vorba de ceva complex, ce tine de modul in care te percepi in raport cu altii si cum te percep altii pe tine, de cultura celui care percepe, emotii, valori, mult subiectivism etc. Este felul omului de a fi. Lupta pentru o pozitie cat mai avansata in cadrul grupului. Poate ca multi nu vor si simt ca a epata material este felul lor de afirmare si confirmare, dar pentru ca ceilalti apreciaza acest gen, sunt nevoititi sa apeleze la astfel de tricks.

pheideas spunea...

@Rontz, ma simt onorat de comentariul tau. :)