luni, 18 ianuarie 2010

fenomenul mall


Am o intrebare, de unde are romanul bani ? Poate nu percep eu corect fenomenul. Altfel nu-mi explic cum reuseste, ca nu se duce singur, sa scoata din buzunar cateva milioane pe luna, doar pentru Mall. Sa nu mai vorbesc de alte distractii, care si alea costa, ca la noi pe Dambovita.
Am impresia ca economia noastra duduie ... pe sub pamant. Nu se vede. Ce se vede, e doar unde se duc banii. :)
Am gasit pe blogul lui dono un eseu interesant despre fenomenul mall.

- Costelus, ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

- Mall, taticule!

Probabil la asta se va ajunge, pentru ca Mall-urile au acum in Romania un succes mai mare decat l-au avut Maradona ori Sclava Isaura pe vremuri. Vrei sa te apuci de afaceri? Fa un Mall si nu dai gres.

Ieri am fost pentru a doua oara la Mall Cotroceni. O imensitate, se spune ca cel mai mare Mall din Europa de sud-est. De ce am fost acolo? Pai fiind atat de mare ne gandeam noi ca-i mai aerisit. Mai putin aglomerat. Mai linistit. Greseala. Era plin. Nu aproximativ ori relativ plin. Plin plinut. Deschis relativ recent, aflat intr-o zona in care mai este un Mall in imediata vecinatate, ai fi zis ca nu va avea succes imediat. Pe dracu. Mii si mii de oameni buca-n buca, buza-n buza, se zgaiau, forfoteau, se impingeau, umpleau parcarile, scarile rulante, magazinele, cafenelele, restaurantele.

Romania in criza?! Romani saraci?! Da de unde. Probabil o mare parte din romani isi pun deoparte bani pentru intretinere-medicamente + mall. Altfel nu-mi explic. Poate chiar renunta la banii de medicamente si intretinere, dar nu la cei de mall. Asemenea unui rahat, care cu cat e mai mare cu atat atrage muste mai multe si mai stralucitoare, mall-ul cu cat e mai bengos cu atat e mai populat.

Avem deja mall-uri de ani multi, dar mall-ul nu e inca in Romania ceea ce ar trebui sa fie. Adica un simplu loc in care-ti faci cumparaturile, bei o cafea, vezi un film. La noi mall-ul continua sa fie un loc de promenada. E parc, alee pietonala, circ si gradina zoologica. Toate la un loc. Mall-ul e un magnet pentru maruntisul ce a mai ramas in buzunarele sparte ale celor ce-si iau pantoful lucitor, bluza mulata, freza aranjata si vocea puternica.

Mall-ul e locul in care esti tradat usor. Sa ma explicitez. Cu foamea-n gat, am vazut o firma:”Deutscher nu-stiu ce…” Iar in fotografiile color, erau prezentati acei faimosi carnati nemtesti. Poate unii ati mancat. Sint un deliciu pentru carnivori, de diferite soiuri, cu diferite arome, condimente, unii cu branza, altii picanti, unii bruni, altii albi.

N-am rezistat, am comandat o portie. Pentru suma “modica” de 340 mii lei vechi am primit doi carnati care erau de fapt polonezi facuti la Crevedia din batatura de pui. Pusi 2 minute pe gril. Acompaniati de o mana de cartofi prajiti – de-aia din punga, si niste mustar aproape lichid. Furt, tradare, nesimtire. Mancandu-i cu sila, de foame, ma gandeam la carnatii aia magistrali pe care-i mananci in Viena, pe strada. La 2 euro bucata de juma de metru, cu tot cu paine si mustar. Taiati bucatele de cei ce ti-i servesc.

La fiecare coada se forma coada cozii, la fiecare cafenea oamenii asteptau minute bune eliberarea unei mese, in fiecare magazin era aglomeratie. La Cotroceni se inventeaza si meserii noi.

Animatoarea pe gheata – pentru ca-i si un patinoar unde din cand in cand doua fete fac scheme pe gheata.

Bodiguardul de coada la bilete cinema – pentru ca acum trebuie sa stai la o coada ca sa ti se permita sa intri in zona caselor de bilete. Iar acea zona e pazita de doi bodiguarzi de juma de metru fiecare, ce au pe ei tricouri cu SWAT FORCE si au misiunea de a ridica din cand in cand un cordon. SWAT the fuck?!

Ridicatorul de elicoptere – sint unii tineri care nu fac altceva decat sa ridice in aer niste elicoptere cu telecomanda si sa le plimbe deasupra capetelor clientilor ingroziti ca le intra jucaria in creieri.

Si asa mai departe. Imi doresc sa traiesc si eu momentul in care mall-ul e doar un loc de cumparaturi. In care ai unde sa bei o cafea. Si apoi poti sa vezi si un film. Fara sa astepti cuminte, juma de ora, sa te lase SWAT FORCE sa-ti iei bilet.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Sunt anumite fenomene pe care nu le inteleg si nici nu le voi intelege, asta e unul.
Pe vremuri se iesea cu birja la sosea, acum mergem la Mall.

Aquamarine spunea...

In tara lui Papura-Voda inca se mai mananca margarina pe paine, exista copii care inca invata la lumanare,...dar luxul, aici luxul e la el acasa. Masini de ultima generatie (de si-au facut cruce si aia de la Top Gear,printre altele), haine ultima fitza, frizuri, boticuri roz si umflate...cum sa nu-ti placa Romania?! Da-le la o parte si o sa vezi...mormanele de gunoi...

Aquamarine spunea...

Partea proasta e ca noi 'perseveram', nu gluma!