Aseara tarziu tot butonand, am dat pe TV5 International peste un documentar superb. Era vorba despre aditivi si plastice alimentare, si cum ne otravesc incetul cu incetul.
Stiati ca Aspartamul E951, celebrul indulcitor de sinteza este un bullshit ascuns cu grija de mari producatori, precum Coca Cola ? Conform normelor internationale, un produs se numeste "Light", daca are substituit un singur ingredient, cu un altul cu caracteristici asemanatoare. In cazul nostru, Asparatmul. Reclamele pro spun ca o lingurita de Asparam inlocuieste 70 de zahar. O cercetatoare de la o universitate din Scotia, nu mai stiu cum o chema, a facut un experiment pe cateva sute de studenti. Le-a dat, prin rotatie, sa bea apa, Coca Cola normala si Coca Cola Light, dupa care le-a servit un pranz copios. Constatarea a fost urmatoarea: cei care au baut varianta Light au mancat cu 150 de calorii mai mult decat cei care au baut variantele fara Asparam. Prin urmare, efectul produs de indulcitorul minune este exact invers. Aduce un aport mai mic de zahar in organism, insa in acelasi timp il pacaleste sa suplineasca cantitatea de zahar lipsa prin cele 150 de calorii in plus, adica exact diferenta de zahar.
Pe urma, a fost vorba despre PVC, celebrul plastic. Plasticul a inlocuit in 100 de ani aproape tot ce ne inconjoara. Este aruncat in mari si se degradeaza in 500 de ani. Este apoi ingerat de pesti si de mamifere, si in final ajunge tot in corpul nostru, cu urmari dezastruoase pentru sanatate. La baza a tot ce insemna ambalaj alimentar sau piesa auto sta PVC-ul. Diferenta o fac "ftalatii", adica acei aditivi care imbunatatesc proprietatile materialului, in functie de domeniu. Exemplul dat aseara facea referire la aditivii inglobati in ambalajele alimentare, cum ar fi foliile transparente, caserolele, paharele de unica folosinta si altele. Acestia, in contact cu acizii grasi nesaturati (grasimile din carne si mezeluri), precum si cu CO2 sau cei citrici din bauturi, se dizolva si ajung in organism, unde se depun in tesuturile striate sau adipoase. Urmarea: CANCERUL si dereglarile hormonale. Mai trebuie sa zic ca Coca Cola la PET este o bomba "curata" ? Si asta nu e tot.
Stiati ca biberoanele din plastic si PET-urile contin Bisfenol-A, un aditiv care le face transparente ? Ei bine, s-au facut studii, care au demonstrat ca o cantitate de cateva miligrame pe zi, ingerate de bebelusi timp de doi, trei ani, produce dereglari hormonale severe pe tremen lung, precum devirilizarea - scaderea potentei sexuale si celebrele alergii si infectii genitale sau penisuri mai mici. Ba mai mult, tot plasticul este vinovat pentru cantitatea marita de estrogeni secretata la fete, ceea ce le face sa atinga maturitatea sexuala la 12-13 ani, cu cel putin 5 ani mai devreme. Organismul acestora nu este pregatit sa proceseze o cantitate asa mare, ceea ce duce la tulburari hormonale si implicit la proliferarea cancerelor de san, chisturilor si altor afectiuni genitale grave.
Urmarile pe termen lung sunt din ce in ce mai sumbre. Se nasc din ce in ce mai putini copii sanatosi. Obezitatea este in floare. Bolile de nutritie si cancerele, la fel.
Acesta este tributul platit PLASTICULUI si consumului excesiv de alimente fara valoare nutritiva, imbogatite cu aditivi de sinteza - adica tot plastic. Iata de ce in urma cu treizeci de ani eram mai sanatosi - pentru ca laptele si apa minerala le beam din sticle, nu din PET-uri, iar mancarea se gatea in casa din carne si legume.
Toate aceste adevaruri sunt pazite cu strasnicie de marketingul marilor producatori de PVC, cum ar fi Solvay Chemical & Pharmaceutical Grup sau Coca Cola (pomeniti in documentar). Specialistii acestora, in contradictie cu studiile medicale si celor facute de ecologisti, sustin ca "nu a fost demonstrat niciun efect secundar". Normal, cum sa sustina altceva, ce ar intra in contradictie cu politicile companiilor ?
Ce-ar trebui sa facem ? Sa lasam alimentele cat mai putin in contact cu plasticul, mai ales in frigider (vezi alimentele ablalate in plastic care stau cu saptamanile in rafturi). Sa folosim pahare si biberoane de sticla. Sa ambalam cat mai putin in folie de plastic. Si daca toatea astea se intampla, sa dam ragaz organismului sa "se curete" singur, prin cure de detoxifiere.
Sa fiti sanatosi !
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum o lună
13 comentarii:
Prin urmare...ne otravim singuri!
Exact, si cu zambetul pe buze ! :))
Cred ca ar trebui introdusa o noua disciplina in scoli care sa trateze, cu seriozitate, grija pentru mediul inconjurator... Sunt multe lucruri pe care nu le cunoastem... Ignoranta noastra functineaza ca un bumerang...care intr-o zi ne va lovi direct in cap!!!
Cu ce bani ? Cu cei dati de marii producatori ? :)))
Stiam ca plasticul e daunator...dar tot cautand mai multe informatii pe net...pt spune ca m-am ingrozit!!!! Traim intr-o lume de plastic si noi habar n-avem in ce masura ne afecteaza asta!
m-am ingrozit de ceea ce am citit...
desi explica foarte multe din bolile din ziua de azi, pare incredibil. Si este adevarat :((
Iar dacă vrei să găteşti azi ceva "sănătos" din legume, începe o nouă discuţie... interminabilă, după cum ştii.
Ca să nu mai vorbim de carnea pe care o mincam de la supermarket, care nu are nici o legatura cu carnea din curtea unui taran.
Dacă stai sa scormoneşti ce mincam, pina la urma te dai batut. Sau vrei sa discutam despre fructe? :)
Se pare ca problema nu e daca murim, ci cand. :) Dupa cum observ, tu nu activezi pe meleagurile romanesti. Cred ca in Germania e mai rau decat aici. N-am stat sa studiez ce variante aveti acolo, privind alimentatia.
stiu de la cineva care a fost acolo-in Germania-ca nu au variante prea... sanatoase dpdv alimentar. dar am senzatia ca sunt mai bune ca ale americanilor. Sau ma insel?
ce mai conteaza?! uitati-va in curtea noastra!
E destul de greu să eviţi consumarea produselor ambalatate în astfel de minuni. La urma urmei, ar fi nevoie de o autoeducaţie foarte strictă de care majoritatea nu se simt în stare.
La urma urmei, sunt şi boli mai grave de atît.
@shotiutza, e greu sa evitam, insa putem incerca. Cum ? Prin cunoastere si informare. Asa vom putea pastra balanta in favoarea sanatatii. :) Asa e, sunt boli grave ! Cu mici exceptii, suntem direct responsabili pentru ele.
Exista produse marcate drept bio care costa mai mult decit cele normale, uneori semnificativ mai mult. Exista magazine exclusiv bio cu produse naturale, in care ceapa are dimensiune de ceapa, un mar de dimensiunea unui mar normal. La noi in oraselul asta mic unde locuiesc exista piata de joi, unde vin taranii cu produse naturale, care au cu totul alt gust decit cele de la supermarket. Costa, dar mai bine maninci mai putin si mai sanatos.
Tin sa spun ca un pui costa 10 euro, dar carnea are o consistenta si un gust pe care nu o stiam nici din romania. ba cred cind eram mica, iar maica-mea facea rost de cite un pui de la taran, iar aia ii cresteau cu boabe... cum era la tara. Cred, ca am uitat de atunci. Acum am fost doar socata ce diferenta este intre carnea din supermarket si cea de la taran.
Dar aici foarte multe sint ambalate in plastic. Gasesti insa si lapte la sticla. Nemtii sint plini de alergii si de boli de piele, in schimb.
Trimiteți un comentariu