miercuri, 29 februarie 2012

ce ne asteapta


Exploatarea gazului de şist prin fracturare hidraulică
Am gasit pe blogul lui Dan Tanasescu cateva explicatii si un videoclip interesant.

Fracturarea hidraulică este procedeul de extragere a gazului de şist prin pomparea la mare adâncime şi cu mare presiune a milioane de litri de apă sărată amestecată cu un cocktail de substanţe chimice foarte toxice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane şi ca urmare eliberarea gazului natural.
Procedeul este periculos pentru mediu, poluând atât pânza freatică, cât şi solul şi aerul din zona respectivă. Plus de asta, un alt efect nedorit este producerea de cutremure în aria exploatărilor, lucru confirmat şi de Guvernul Statelor Unite.
Compania americană Chevron a efectuat o serie de explorări în România în căutarea gazului de şist şi se pare că în curând va începe mai multe astfel de exploatări în ţara noastră în judeţul Vaslui, Bihor, Timiş, Arad, în Dobrogea etc.
Asta în ciuda faptului că acest procedeu de extragere a gazului natural a fost mult contestat în Statele Unite şi în Marea Britanie, iar în Bulgaria exploatările au fost întrerupte datorită protestelor populaţiei.
Ca să vă faceţi o idee despre ce impact asupra mediului poate avea exploatarea gazului de şist prin fracturare hidraulică, vă recomand documentarul american „Gasland” realizat în 2010 de Josh Fox. Veţi vedea cum, pe vaste teritorii de pe întreg cuprinsul SUA, apa potabilă, solul şi aerul sunt contaminate cu o serie de substanţe foarte toxice, multe dintre ele ţinute în secret de companiile de exploatare. Sănătatea şi chiar viaţa oamenilor şi a animalelor din acele zone sunt puse în pericol. Locuitorii din mediul contaminat se îmbolnăvesc de afecţiuni neurologice, cancer, boli ale plămânilor, afecţiuni ale măduvei şi oaselor, iar apa de la robinet se aprinde pur şi simplu datorită concentraţiei mari de gaze.
Aceeaşi soartă ne aşteaptă şi pe noi dacă acest gen de exploatări vor începe şi în România, fără ca cineva să ia atitudine şi să oprească genocidul şi dezastrul ecologic care vor urma, cu consecinţe ireversibile pentru următoarele decenii.

1 comentarii:

Alexia spunea...

foarte trist, ne furam singuri caciula...