luni, 3 octombrie 2011

4 stele in fundul unei vai de 5 stele

Cand investesti azi in ceva, ai nevoie de viziune. Nu te mai poti raporta la "am vazut ca merge !" ci "am certitudinea ca va merge ...". Certitudinea este data de studii de piata si previziuni. Si investitia ii musai sa aiba un grad mare de adapabilitate, pentru a evita riscul de a te trezi intr-o buna zi cu ceva greu vandabil.
Tocmai m-am intors dintr-un weekend cu aer curat, apa si brazi. Am fost la Plaiul Foii, de la Zarnesti in dreapta. In ultimii ani, pe vale au aparut o gramada de hoteluri si cabanute, unele pensiuni, altele in regim privat. Ce a ramas neschimbat e drumul, pe care daca il faci de doua ori, neaparat iti vei face o revizie la sistemul de directie. Culmea paradoxului romanesc - sa gasesti un hotel de 4 stele in fundul unei vai de 5 stele, unde ajungi pe un drum de 1 stea.
Am uitat sa va spun ca pe vale nu e curent si fiecare isi da drumul la un mic generator. Si nu sunt sperante sa se rezolve in viitorul indepartat. Sau cel putin cat e PDL-ul la putere.
Un alt aspect interesant este acela ca aproape toti si-au facut hoteluri de 4 stele, cu valori de amortizat imense, deci si preturi pe masura, cand singurele feluri de turism practicate sunt cel de weekend si cel cu cortul. De ce, pentru ca si-au gandit si calculat investita pe "mese pline", adica pe vremea cand tzoapa turista arunca cu bani in stanga si in dreapta. S-au dus acele vremuri si azi romanul isi calculeaza doar drumul, doua mese si o noapte. Iti dai seama repede de asta, cand abia gasesti cazare in weekend, iar in rest bate vantul.
Spuneam ca a ramas neschimbat drumul. A mai ramas ceva neschimbat, si anume smecheria tipic romaneasca. Ca ma intrebam de unde vine ... Chiar daca romanul, cabanier sau prestator de servicii, si-a mai cizelat o tar' harul ancestral prin tari straine, tot i-a ramas un dram de placere de a-si "trage ceva". Cred ca "placerea" vine din teama de a nu pierde. Ca el nu se gandeste la castig pe termen lung, ci doar atunci, pe moment, si se intreba - "de ce sa-i dau degeaba, mai bine ii iau, ca nu se stie daca mai apuc".:) Da, e frica genetica de ziua de maine, venita din vremurile cand dadeau turcii ! :)

Pasaj din dobitocenia romaneasca. Am luat masa la o cabana. Servire si meniu ireprosabile. Intreaba ospatarul: - ce doriti sa beti ? Avem Fanta, Cola, apa plata ... Stau o tar pe ganduri si zic: apa rece de izor ! - Apa de izvor ??? - N-aveti ? Ba da, insa sigur nu vreti apa plata ? Avem la peturi de jumatate ... - Nu, doar suntem la munte; ce poate fi mai bun decat apa de izvor ? A zambit, si a adus o carafa mare cu apa rece si limpede de la robinet. Bineinteles, era gratis. :)) Curios, am aruncat o privire pe la mese. Ce credeti ca beau cei din jur ? :)

0 comentarii: