sâmbătă, 27 martie 2010

100 % romanesc

Ieri pe A3, mi-a atras atentia o stire despre ultimul castigator la Bingo Metropolis. Nu mai stiu cum il chema, insa omul si-a spus povestea. De conditie modesta, locuia intr-un stat pierdut in campie. Ajunsese la fundul sacului, fara bani si fara venit, dupa ce a fost dat afara de la ultimul job. A incercat taximetrie, dar n-a prea mers. Cu un an inainte luase un credit de 90.000 RON, si lunar trebuia sa scoata 1.700 RON.
Castigul de 300.000 RON i-a cazut ca o mana cereasca. O saptamana i-a trebuit sa se dezmeticeasca. Dupa ce a incasat banii, ce credeti ca a facut cu ei ? Si-a achitat datoria si si-a luat masina. Nu si-a luat Logan, ci un Mercedes de 15.000 euro.
100 % romanesc ! :))

Dupa parerea mea, cam 30 de ani ii va trebui romanului sa invete ce sa faca cu banii. Asta daca nu va veni intre timp iar cineva din neamul cu trei bilute sa-l invete. Pe tanc sau la tol de business, are mai putina importanta. :))

13 comentarii:

marcu spunea...

Hai sa nu exageram.Nu 100% ci 99%!

pheideas spunea...

99.5 ? :))))

Anonim spunea...

Poate pentru a invata ce sa faca romanul cu banii vor trebui 30 de ani, dar pentru a-si schimba mentalitatea ii vor trebui sute de ani si ... probabil tot nu i-ar ajunge.

In orice tara ai merge, de-a lungul si de-a latul Europei, nu ai sa gasesti oameni care sa manifeste atata interes de vecinul. De unde, cum si in ce fel isi cheltuieste veniturile. Cum si in ce fel se imbraca, cum si in ce fel isi petrece timpul liber; cum si in ce fel se spala la...
Comunismul este adanc inradacinat in mentalul romanului, pare-se ca s-a metamorfozat in capusa pe care nici dracu nu o mai poate socate din creierul romanului.
Poate ca este o caracteristica intrinseca a romanului, si comunismul doar a amplificat-o!
:)))

pheideas spunea...

@andrei, romanul isi manifesta interesul fata de vecinul pentru ca vecinul reprezinta pentru el reperul etic si estetic. Pentru roman pozitia in cadrul grupului este esentiala. Am zis odata, daca i-ai lua unuia mobilul, in secunda doi ar fi pierdut pe ocean. :)) De ce crezi ca romanul vorbeste cel mai mult la mobil ? Pe internet mai putin, pentru ca e nevoie de ceva mai mult creier. Mobilul reprezinta franghia de legatura cu grupul.
Iar in ce priveste comunismul, el a prins la noi pentru ca foarte multi au vazut o oportunitate de a sari niste trepte sociale. Ideologie ? :))) Sa fim seriosi !

pheideas spunea...

Omul cu pricina si-a luat Mercedes, nu sa-si satisfaca un capriciu, ci sa dea bine in ochii satului.

Anonim spunea...

Bun regasit, pheideas!
Din nou nu sunt de acord cu tine.
Romanul nu vorbeste mai mult la mobil decat italianul, spaniolul, grecul.
Este o falsa imagine creata tot de catre roman, habar nu am inc e scop.
Cei ce au avut contact direct mai mult timp cu "bataile inimii" altor cetateni din alte tari ue, stiu ca este o falsa imagine. Romanul nu face nota discordanta sub acest aspect.
Daca-i iei romanului mobilul se va descurca cu CERTITUDINE, insa americanul NU (nu stiu cat de mult vorbeste americanul la telefon, insa stiu ca habar nu are sa se descurce intr-o situatie extrema fara indrumari din partea altcuiva.. sunt un fel de teleghidati).

De ce vorbeste romanul mai putin pe internet?
Habar nu am daca vorbeste mai putin pe internet, pentru ca nu am intrat niciodata pe siturile de socializare, insa as putea avea un raspuns destul de pertinent: pentru ca vorbeste in viata reala suficient.
Romanul spre diferenta de neamt, suedez, chiar si francez vorbeste cu oricine, nu are reticente, e mai volubil, mai sociabil. Chiar si cand injura el comunica, se descarca, socializeaza... intr-un mod agresiv, desigur!

In opinia mea, comunismul doar a amplificat o caracteristica deja existenta probabil in gene a romanului.
Comentariile abunda cand vorbim despre altii, ce fac altii, cum fac altii, cat de prosti sunt altii etc, insa cand e vorba de lucruri serioase, ce-i priveste pe toti, intr-o forma sau alta (direct, indirect) nu prea se inghesuie nimeni.
E mai interesant ce face un nene cu niste bani castigati!
:)))
tzatza Veta si nea Marin isi urmaresc vecinii pentru a avea stiri la radio sant.
A lu Mitica si-a cumparat masina mica, dar nu stie nici sa-si steraga nasu'... mucosu' dracului!
Cam aceasta este mentalitatea romanului!
:)))

Anonim spunea...

Si daca si-a luat mercedes omul, care-i problema?
Si daca si-a luat mercedes ca sa dea bine in ochii celorlalti, care e problema?!
:)))

pheideas spunea...

@andrei, asa o fi ...
Pe mine ma deranjeaza vorba lunga. O fi gena de neamt. Si ma mai deranjeaza si uitatul peste gard, imprumutatul de genul ... imprumuta-ma cu o mie de lei, ca ti-i dau la salar'.

Anonim spunea...

@pheideas, pe mine nu ma deranjeaza absolut nimic din ceea ce nu imi aduce o atingere directa.
Ce face vecinul cu banii lui, de unde si cat imprumuta, cat vorbeste si cu cine vorbeste, cand si cum isi satisface placerile, ce mananca sau cu ce se lauda, cu cine umbla si de ce etc.
E strict problema lui.

Ma intereseaza doar ce face statul cu banii mei, ai tai, ai nostri, ce legi da, ce ordonante, care ii sunt prioritatile, care ne este perspectiva etc.
Intr-un cuvant lucrurile care in mod direct sau indirect ma "ating"!

:)
Nu prea ai gena de neamt, pentru ca neamtul nu priveste niciodata la vecinul peste gard sa vada ce si-a mai cumparat nou, ca ulterior sa dea fuga in strada si sa le ceara celorlalti parerea daca este capriciu sau orgoliu.
:)
Neamtu isi vede de ograda lui.

pheideas spunea...

@andrei, uitasem, ma mai deranjeaza si astia de pun etichete fara sa cunoasca ... :)))

Anonim spunea...

@pheideas, ai mai uitat ceva... ca si tu te numeri printre ei!
:)))
Dar... si memoria selectiva este o caracteristica specifica romanului!
:)

pheideas spunea...

@andrei, sa-ti spun sincer, io nu prea pun etichete. Imi expun parerea. Si daca citesti cu atentie, o sa vezi ca aproape toate afirmatiile mele incep cu "parerea mea e ca ...".
Si daca imi spun parerile o fac pentru ca imi place sa analizez fenomenele sociale, nu ca sa ma uit peste gard si sa carcotesc.
Daca nu-ti place, nu e obligatoriu sa comentezi. :) Iar daca o faci, fa-o cu diplomatie. Nu de alta, dar as putea interpreta gresit aluziile tale. :) Merci mult !

Anonim spunea...

@pheideas, tot ce am citit scris de catre tine am crezut ca este spus cu sinceritate, nicio clipa nu am suspicionat acest aspect.

Fireste ca-ti spui parerea, ca noi toti, de altfel.
O propozitie pe care o scriem nu este necesar sa fie insotita de sintagma "parerea mea" pentru ca se subintelege (nu suntem la gradinita... sper!)
:)
Subiectul "dezbatut" de catre noi, aici, nu reprezinta un fenomen social decat in masura in care extrapolam, etichetam si facem si previziuni... de 30 de ani!
:)))

Daca nu mi-ar fi placut "duelul" cu certitudine nu as fi comentat.
Daca te deranjeaza "felul" in care comentez, arata-mi tu "felul" care-ti place tie.
Nu promit ca ma inscriu in sablon, dar incerc. Traiasca comunismul si uniformizarea.
:))
In ceea ce priveste faptul ca poti interpreta gresit cele scrise de mine, interpretandu-le ca aluzive la ceva anume, nu-i nicio problema. Le putem clarifica fara prea mult efort.

Stii ce mi-a placut in mod special?!
Faptul ca tu ceri diplomatie, cand insasi postul tau este lipsit de ea. Se-ntampla ca la scoala.
Profesorul cere elevului sa se poarte cuviincios, in timp ce-si sterge nasul de maneca pulovarului uzat de atata purtat.
:)