joi, 18 iunie 2009

prima casa - ultima teapa



NU FACETI AFACERI CU STATUL, PENTRU CA NU MAI SCAPATI VECI ! O SA VA PUNA POPRIRE SI PE AERUL RESPIRAT, ATATA VREME CAT LA CONDUCERE VOR VENI DOBITOCI.

Stiati ca ... ANAF poate supune executarii silite persoanele care nu-si mai pot plati ratele restante sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala, in conditiile prevazute de Codul de procedura civila ?
Adica daca nu ti-ai platit impozitul pe casa sau pe aerul respirat, ANAF vine si iti pune poprire pe salariu, pensie sau alocatia copilului (cum a patit-o un amic).

Atentie mare !!! Sub incidenta articolului anterior intra si datoriile la Fondul National de Garantare. Daca noul proprietar nu isi mai poate plati Prima Casa, atunci garantia data de stat bancilor (cei 60.000 euro) va fi luata pana la urma, intr-un fel sau altul, de pe "pielea" dobitocului. :) Daca inteleg bine, ramane si fara casa si cu datorie pe viata. Sau pana cand statul ii va vinde casa, sa-si recupereze datoria. Dar la ce pret si cu ce va alege sarmanul om ? Cu bucuria de a fi avut o casa ? Pana la urma, e aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Ba zic eu, daca cu palaria bancii te mai descurci, mai negociezi, cu cea a statului iti canta prohodul pana scapi de ea. :))
Cititi aici.
...
Prima casa - ultima teapa trasa poporului roman. De ce poporului, pentru ca noi vom plati pana la urma banii imprumutati de la FMI.
Nevotatii nostri politicieni, care au cu politica, cam ce am eu cu baletul pe sarma, s-au vazut adanc loviti de criza imobiliara. Ca toti au investit in case, terenuri si complexe rezidentiale in ultimii ani; doar a fost afacerea secolului. Si-au zis: ce ne facem acum ? Nu mai vindem nimic ! Si preturile scad cu fiecare luna. Cum facem rost de bani, ca pe "viermi" (daca nu stiati, asa ne numesc) nu mai avem cum sa-i mai pacalim.
Si asa au copt programul "prima casa". Singura mica problema era sa convinga bancile sa le cumpere apartamentele. Bancherii s-au uitat ciudat, ca s-au prins repede de smecherez. Nu sunt prosti nici ei. Atunci guvernul a venit cu solutia garantarii creditului cu bani de la FMI. Ministerul Finantelor a anuntat ca vor fi garantate in proportie de 80% creditele ipotecare cu o valoare de maximum 60.000 de euro, contractate pentru achizitia unei prime locuinte, vechi sau noi. Ar fi vrut ei sa garanteze o valoare mai mare, dar responsabilii de la FMI s-au prins si ei de shmen, si au zis STOP, nu mai mult de 60.000.
Asta e, decat deloc, buni si aia !
La prima vedere, programul "prima casa" a fost gandit cu dosul, adica in loc sa creezi locuri de munca, sa dai oamenilor bani cu care sa cumpere casele, ei au inceput invers. La o privire mai atenta, vedem ca ei nu gandesc pe termen lung. Ii intereseaza doar sa pacaleasca fraierii si sa-si vanda casele.

Acu', care e shmenu' ?

Credeti ca omul de rand, cel care va lua credit, are vreo importanta in ecuatie ? Smile! Nici vorba ! Chiar spunea un lider de sindicat pe un post TV, ca nu s-a intocmit niciun studiu la nivel de guvern, privind profilul solicitantului de credit. Pentru ca nu intereseaza pe nimeni daca acesta poate sa ramburseze sau nu banii. Important e sa dea cu pixu'.

Si rezolvarea ecuatiei
In care, bancile + FMI castiga 43.000 Euro, dezvoltatorul imobiliar 60.000 Euro, iar poporul roman, adica prostul platitor de taxe, va suporta din buzunar valoarea casei
...

Dezvoltatorul imobiliar, respectiv vanzatorul, isi va lua banii de la banca. Asta conteaza ! In continuare, in ecuatie vor ramane banca si cel care a luat creditul.
Dupa trei luni de neplata; probabil aici se va ajunge in conditiile prosperitatii economice actuale, banca va declara clauza de insolvabilitate si va incasa cei 80% din valoare de la stat, dar va ramane si cu o parte din valoarea apartamentului.
Singurul care pierde este cel ce-a dat cu pixu', pentru ca fraierul, a apucat sa achite cateva rate + avans. Credeti ca pasa cuiva ? Sa fim seriosi !
Deci a mai iesit unul din ecuatie. A ramas banca.
Peste un an, pretul caselor se va mai reduce cu cel putin 40 %. O casa evaluata acum la 60.000 Euro, se va vinde cu 35.000.
Banca a incasat garantia de 80% de la stat, adica 48.000 Euro. 35.000 euro vor fi impartiti intre banca si stat, conform procentelor: 20 % / 80 %. Deci, dupa ce casa va fi vanduta, 28.000 va lua statul si 7.000 banca.

Si cum banii si bancile apartin tot celor care conduc lumea si al caror exponent este FMI
- daca nu stiati, FMI este constituit din fondurile marilor banci ale lumii + fonduri private (Rothschild si altii), ale caror filiale sunt si la noi. Adica muta banii dintr-un buzunar in altul. Daca se spalau pe maini intre timp, nu aveam criza de azi. Smile!
- acestia vor obtine la sfarsit un profit de 43.000 Euro + dobanda. Adica isi recupereaza cei 60.000 dati initial, si pe deasupra le raman si 43.000 euro. Probabil ca veti spune, cum 43.000, ca banca a dat deja 60.000 dezvoltatorului si a luat inapoi de la stat 48.000, iar dupa vanzare ii mai raman 5.000 Fals ! Cei 48.000 sunt in alta galeata ! Cea cu garantia de stat, pe care va trebui s-o rambursam peste X ani, ca guvernul n-a catadicsit sa publice termenii contractului cu FMI. Prin garantia de 80%, FMI (banca) a luat cei 48.000 inapoi si ii mai ia inca o data cand va trebui sa rambursam imprumutul + dobanda.
Statul dupa ce a dat bancii 48.000 euro, reprezentand garantia, va lua inapoi doar 28.000. Si apoi va mai da FMI-ului inca 48.000 euro, ca doar din fondurile lor a luat garantia. Si cum statul suntem noi, "tande pe mande", vom da bancilor mondiale 68.000 euro + dobanzi. Adica banii incasati de dezvoltatorii imobiliari ii vom plati noi din buzunar.


Pentru cei care nu inteleg cum ne tepuiesc bancile mondiale, am sa dau un exemplu. Ion n-are bani sa cumpere 1 ou. Gheorghe ii zice: "Ioane, iti dau eu bani, da' mi-i dai inapoi peste un an cu dobanda.". Ion ia banii si se duce la magazinul din colt si cumpara oul cu 4 lei bucata. El nu stie ca magazinul e tot a lui Gheorghe, si ca oul pe care il vinde cu 4 lei, el il produce la ferma X care e tot a lui, cu 1 leu. Interesant e ca toate magazinele pe o raza de cativa kilometri apartin lui Gheorghe. Au mai fost doua magazine, unul a lui Petre, care vindea oul cu 2 lei, dar a dat faliment si a fost cumparat de Gheorghe, si altul de stat care a fost cumparat de un investitor strain. Ghiciti cine era investitorul ! La sfarsit, Ion ajunge sa dea pe ou 5 lei, in loc de 2 lei. Smile!

Si inca ...
Ca sa vedeti diferenta intre nemti si noi, adica cat de lichele sunt guvernantii nostri, am sa fac o mica comparatie.
Angela a dat pentru Rabla 2500 Euro. Atentie ! A dat bani pentru CONSTRUCTIE de masini. Stocurile oricum erau mici, in comparatie cu necesarul ce s-ar fi ivit la lansarea programului.
Milut da 48.000 Euro pentru CUMPARAT de case. Pe ultima suta de metri a bagat si stramba cu ... si pentru contructia de locuinte. Dar sunt convins ca banii se vor duce pe stocul locativ. Smile! Il doare in cot de ocuparea fortei de munca. Iar raportul valoric (casa - masina) e de 1:20

Ce e interesant, banca si dezvoltatorul sunt singurii care castiga in ecuatie. Statul pierde, implicit noi, pentru ca da bancii garantia promisa de 48.000 Euro + alti 48.000 la FMI. Chiar daca peste un an, va vrea sa-si recupereze banii nu va mai avea mare lucru ce sa recupereze, pentru ca apartamentul s-a devalorizat.


Aveti impresia ca se vor imbulzi multi sa cumpere case ? Sa fim seriosi, daca ne uitam in ultimii 5 ani, in proportie de 80 %, s-au cumparat proprietati pentru specularea ulterioara, nu pentru locuitul propriuzis. Nu zic nu, s-or gasi si fraieri, dar ma tem ca vor fi extrem de putini.
Daca programul nu va avea succesul scontat, pun pariu ca smecherii vor gasi o alta gaselnita. Eventual sa dea o ordonanta prin care proprietarii de apartamente au voie sa-si cumpere casele, iar guvernul le va da bani pentru asta. E tare, nu ? Smile!

Prin urmare, noua casa nu este decat o noua teapa, trasa vechilor prosti. Smile!

Sfat ! Inainte de a da cu pixu', ganditi-va bine daca peste trei luni veti mai avea asigurat locul de munca. Ganditi-va ca este posibil ca Romania la sfarsitul anului sa intre in blocaj de sistem. E posibil sa se lase cu "plugusor" mai devreme de Craciun. Si mai ganditi-va ca interesul bancilor e sa va ia casele cat mai repede ca sa incaseze garantia. Nu e ca pana acum, cand nu era garantat nimic si te lasau in pace o vreme.
Sa fiti foarte atenti la clauzele contractuale, mai ales la cele in care puteti ramane descoperiti.
Si mai e ceva: in conditiile crizei actuale, este extrem de posibil ca valoarea caselor sa ajunga la anul la sfert. Faceti-va un calcul si vedeti cum iesiti mai bine - dand 2.000 euro pe chiria urmatoarelor luni, sau castigand 20.000 euro din devalorizare ?


Asa ca "think twice !".

Rugaminte mare: dati-o mai departe ! Dau copyright free. :))))

16 comentarii:

Ana Thomas spunea...

Voi prelua articolul tau, cu precizarea sursei, of course!
In Romania este abia la inceput acest sistem, in America....este pe terminate!
De ce?Lasand de-o parte toata "criza asta mondiala", americanii pierd case cu nemiluita!Am prieteni romani aici care dupa 10 ani de platit cate 3000 de dolari pe luna au fost nevoiti sa predea casa bancii.Pentru ca nu au mai putut plati ratele!
Majoritatea isi dau seama, acum, in recesiune, ca au case pe care nu si le pot permite!
Doamne ajuta!

pheideas spunea...

Sursa imi apartine. :)))

pheideas spunea...

tartoras, sistemul este pe terminate peste tot in lume.

Paul spunea...

mai amice, de unde sti matale ca n-or fi si prosti noi, de ce numai vechi ar fi?
Multa dreptate graiesti, multa de tot si iata ca tartoras intareste cele spuse de tine si de pe alt taram, care in fapt a generat toata nebunia crizei mondiale.

pheideas spunea...

tartoras e obisnuita cu surse. Adica e adevarat numai daca a spus altul, eventual economist de talie mondiala si platit de bilderbergi. :)) Asta e esenta globalizarii. Adica ei te nasc, ei te cresc si tot ei te ingroapa. Singura ta indatorire este sa targi ca vita si sa mori mai tarziu, ca devii nerentabil.
Paul, stii ce e fain ? Ca majoritatea celor carora le spui adevarul, o iau la fuga, nu vor sa auda, de parca ar vedea pe dr... Aceeasi atitudine am vazut-o in evul mediu, cand cei ce gandeau altfel erau alugati cu pietre. :)

Paul spunea...

Pai cum sa nu fuga cand le-o spui in fata, adevarul supara!
ha ha, hai ca mi-a placut si asta nu ca sa-ti intru in gratie:)

Raluca spunea...

Si eu care vroiam sa imi iau casa, bucuroasa ca voi plati o dobanda mai mica, bucuroasa ca au mai scazut preturile astronomice...
Refuzand sa ma gandesc la cine ma fura, cat ma fura, cum ma fura.
A, azi m-a furat vodefone. Cu abonament dublu. Zilnic ma fura statul. Maine, o sa ma fure vanzatoarea de la chiosc cu 5 lei. Daca vrei sa faci ceva, trebuie sa inchizi ochii si sa te arunci in gol, sperand ca vei scapa cu viata. Daca nu, ramai linistit in pestera. Asa ca da, imi voi lua casa cu acest program, Rabla pentru melci, melcii intarziati ai sortii.
Cineva, stie el cine, mi-a zis sa ma marit cu un baiat bogat. Pai sa il iei tu pe ala bogat, care ieri m-a furat la impozit, factura, kilul de rosii. :) Eu nu pot sa dorm in pat cu el...
Asa ca macar ma fura un sistem. Macar e mai abstract si nu pot sa-i dau cu tigaia cu cartofi prajiti in mojicie. Sau in moalele capului. Afaceristii onesti pe cre ii cunosc, sunt saraci. Afaceristii bogati pe care ii cunosc.... sunt .... de neluat. Asa ca mai bine ma marit cu banca!:)))25 de ani.. la final raman cu garsoniera. Sau, la divort, pleaca banca cu garsoniera mea, se insoara cu alta si eu raman pe drumuri, ce altceva sa fac? Dar macar ma laud la vecine ca sunt divortata!:)) Nu fata batrana!

pheideas spunea...

raluca, daca poti sa iei credit, ia-l ! Da' mai bine asteapta un an si vei lua la sfert de pret. Nu intra in jocul lor, ca ai toate sansele sa te frigi. Ei nu sunt interesati acum decat sa praduiasca banii de la FMI. Sau poate ca ma insel. E de studiat daca in jocul asta poti chiar castiga ceva. Cert e sa ai o siguranta financiara.
Iar in ce priveste maritatul, e bun si garsonieru'. Macar e constant pe termen lung. :)) Dar daca divortezi, cam pierzi, ca se devalorizeaza.

Daniela spunea...

Si eu care speram ca prin noua lege voi avea o casa cat de mica, acasa...mai sunt pesteri prin Romania...??:))
raluca, te fura statul?:) Sa vezi aici ce furturi "legale" baga americanii prin taxe...taxe si pe aerul care il respiri in curand! Sunt atat de inventivi in a scoate bani de la oameni si vin cu niste argumente de nu ai replica...
de ex..daca vrei sa iti cumperi o casa printre multele taxe care trebuie sa le platesti e stipulata cea in care trebuie sa platesti 141 dolari /luna ca sa vina echipa primariei sa ti tunda gazonul! Si mi-am pus intrebarea:"dar de ce sa vina primaria? eu nu pot sa mi tund singura gazonul???" Ba da , se poate dar mai vine in aceiasi luna echipa si o mai tunde inca o data asa ca banii tot ii dai primariei....aberatiiiii!!!

Radu spunea...

mica publicitate :
Vand Cort, culoare: Portocaliu
Capacitate: 4 persoane + spatiu depozitare pentru pantofi.
Cortul este usor, compact, se instaleaza imediat(3 secunde)si se strange in aproximativ 30 secunde.
ar fi o solutie? :)

pheideas spunea...

Putintica rabdare va rog ! Ori iese cu plugusor, ori si baga mintile in cap. Aseara Geoana zicea ca vrea sa dea joj guvernul pentru incompetenta. Am zis: gata, in sfarsit ... Apoi a specificat ca targetul lui e Basescu, nicidecum Boc. No comment !

Saturnianul spunea...

Geaonă vrea să dea jos guvernul pentru incompetenţă? Asta e tare! :))) Ca să ce? Să înlocuiască incompetenţii lor cu incompetenţii lui, nu?

pheideas spunea...

vrei sa-ti creasca tonusul ? citeste asta: http://ziarero.realitatea.net/articol.php?id=1239306585

Anonim spunea...

Mosule am si eu o intrebare pt voi astia foarte desptepti:
- 2 tineri casatoriti nu au unde locui, inchiriaza o garsoniera si platesc lunar min 130 euro in buzau.
Ce e mai bine sa plateasca chirie o viatra sau pana isi va reveni romania lu peste sau sa plateasca 160 euro/luna si poate in 30 ani ii ramane lui casa?

pheideas spunea...

Mosule, uite si raspunsul. Preturile sunt in cadere libera, la fel cu economia. Este foarte probabil, casa pe care o iei acum cu 50.000, la anul s-o iei cu 10.000. Fa si tu un calcul si vezi cum iesi mai bine.
Daca guvernul ar fi dat drumul la masuri economice de restructurare, ti-as fi spus negresit: baga-te la credit ! Sau poate te bazezi pe un salariu si un job stabil. Atunci nu e problema. Io zic sa mai astept pana la sfarsitul anului. O sa vezi cu siguranta cum va merge economia.

Stefan Trasca spunea...

Exista si alternative mai avantajoase la acest program pentru cei care mai pot astepta 18 luni. BCR-Bpl ofera in acest moment produse de economisire creditare in domeniul locativ subventionate de stat cu o prima de 25% . Pentru mai multe detalii contractati-ma la adresa de email trasca.stefan@yahoo.com