luni, 15 iunie 2009

despre ursi



Ma amuz copios cand vad cum toti neavenitii isi dau cu parerea pe posturile tv, cu privire la diverse probleme de specialitate. Asa este si cu URSUL. Ma uitam aseara pe programul 2 al TVR, cum realizatoarea stirilor de la ora 22.00 a invitat o ziarista si un avocat sa-si dea cu parerea in problema - citez: "invazia ursilor in Brasov". Apoi au sunat pe un papagal de la Institultul de Cercetari Silvice BV - ICAS, care habar nu avea ce sa spuna. Saracul, probabil ca ramasese sa stinga lumina.

Problema ursilor in Brasov e un fapt real. Este aceeasi problema pe care o gasim in toate parcurile nationale din US si Alaska, in Siberia si oriunde in lume, unde civilizatia a inaintat adanc in habitatul animalului salbatic. Indienii au probleme cu tigrul bengalez si cu elefantii, Massaii din Africa cu leii si bivolii si asa mai departe.
Sa nu va suparati ca-mi dau si eu cu pararea, dar intamplator m-au pasionat ursii aproximativ 15 ani. Si nu numai ursii, ci si alte animale si comportamentul lor. Aceasta pasiune poarta numele de ETOLOGIE, si vine de la Buffon, Kipling si Lorenz. N-am practicat-o in fotoliu cu cartea in mana, ci alaturi de silvicultori, in creierul muntilor, acolo unde traieste regele Carpatilor - Ursul brun, pe numele lui latin: Ursus Arctos Cadaverinus.

Ursul este cel mai puternic animal de pe pamant, dupa elefant. Am vazut cum a scos din pamant un grajd si la intors cu fundul in sus, doar ca sa ajunga la magarii adapostiti acolo. Boul de 500 kg il ia intre falci si branci si fuge cu el. Tocmai aceasta forta il face sa nu se teama de nimic. Sa nu se teama, il mai face ceva, si anume delasarea si restrictiile impuse de MS cu privire la impuscarea lui. In zona Brasovului, practic, a fost scapat de sub control, pentru ca este zona cu cel mai mare flux de turisiti din Ro.
Cei care au batut cu piciorul Bucegii, isi amintesc ca acum 10 - 15 ani, era periculos sa-ti pui cortul pe Valea Cerbului, la Diham sau Poiana Izvoarelor. Am cateva intamplari cu ursi, pe care am sa vi le povestesc candva. De la intrat in cort, pana la intalniri de gradul trei in potec.

In mod normal, densitatea intr-o zona specific naturala este de 1 exemplar / 150 kmp. Ursul este animal masiv si are nevoie de un areal de hranire foarte mare. In acelasi timp este si un oportunist fara egal. In munti hrana este putina, si ca atare, ca sa castige in greutate, neaparat necesara perioadei de hibernare, nu se da in laturi sa atace stanile sau gospodariile din marginimea padurii. Daca as face un recensamant in zona Brasovului, probabil ca numarul de exemplare ar depasi usor 1 indivd la 10 kmp. Deci de 15 ori mai multi. Cum s-a ajuns la aceasta cifra ? Datorita resturilor menajere lasate de turisti.
Multi isi dau cu parera si spun ca ar trebui sa se intoarca in padure, sa nu mai fie lasati in oras, sa puna garduri etc. Smile! Asemenea solutii sunt aberante.
Dupa parerea mea, singura solutie este impuscarea lor. Una partiala, ar fi prinderea si stramutarea in alt habitat geografic. Aceasta metoda functioneaza in zone cu intinderi mari de padure, cum sunt parcurile nationale ale US, gen: YellowStone, Kodiak, Iukon, si numai in cazul ursilor crescuti in salabaticie si "naraviti" la tomberon. In zone restranse, cum este cazul nostru, oriunde ai muta un urs, el revine in zona asezarilor umane. De ce ? Pentru simplul fapt ca el nu a vanat niciodata si nu stie sa se descurce in salabaticie. Cei crescuti in zona Bucegilor, sunt ursi domesticiti si invatati la resturi. Daca le vor taia accesul la sursele de hrana, vor ataca oamenii. O a treia, ar fi mutarea in parcurile de vanatoare, hraniti la tiitoare si impuscati pe bani.
Stiu ca Ocolul Sivlic Brasov, pana la rezolvarea problemei, ii hraneste in locuri anume. E o solutie de moment.

Ursul nu este caprioara, iepure sau caine sa-i zici: mars de-aici ! Unui urs nu-i spui unde sa stea. El intra, sparge, rastoarna, omoara. Si va face orice sa obtina hrana. Am vazut cum lupta un urs. Rupe tot, de la caini de stana mari cat vitelul, pana la ghioagele ciobanilor.

Nu sunt adeptul masurilor radicale si nu voi putea sa apas niciodata pe tragaciul unei arme de vanatoare, cand inainte imi sta un animal. In ce priveste pe cele bipede, ma mai gandesc. Smile! Dar acum mi se pare o situatie scapata de sub control, care in curand se va lasa cu victime umane, si nu in padure, ci in oras.

Si inca o parere. Am convingerea ca cei care conduc Ocolul Silvic Brasov sunt niste incompetenti. Problema ursilor, si nu numai a lor, ci si a mistretilor, a iepurilor si a tot ce misca in padurile patriei, sunt problemele lor. Pentru noi par altceva, pentru ca auzim la TV. Ei cu asta se ocupa de cel putin doua sute de ani. Se numeste administrarea fondului cinegetic. Asta invata la Institut, de-aia se duc la congrese, de-aia isi iau salariul. Ursi au fost si pe vremea raposatului, si acum 100 de ani, si pe vremea Mariei Tereza sau a lui Iancu de Hunedoara.
Ceea ce se intampla acum, nu este decat rezultatul incompetentei lor din ultimii douazeci de ani, cu grija mai mare pentru spagile care le ies la lemn, fructe de padure si terenuri concesionate pe 99 de ani in mijlocul padurii. Acum platim !

11 comentarii:

Unknown spunea...

ai dreptate..unui urs nu ii poti da ordine..
face orice ca sa supravetuiasca..

Paul spunea...

Sunt de-acord cu tine, insa cu precizarea ca optez pentru stramutare, in rest porcarii de masuri ce-mi provoaca sila!

Călin spunea...

Mi-e greu să accept că ai dreptate. Oricum, nimeni nu-si va permite riscul de a da liber la împuscarea ursilor. Nici aici, nici nicăieri.

pheideas spunea...

Asa e, nu pe posturile TV. Probabil ca ii vor captura si ii vor duce pe domeniile de vanatoare, unde ii vor creste inca vreo 10 ani, pana vor deveni capitali. Dar nu imediat, pentru ca ei au nevoie de spagi acum, nu peste 10 ani. :))

Andrei spunea...

De ce ai sters postarea nr 10?! Nu am apucat sa vizionez intreg documentarul aseara!

Vasile Andreica spunea...

Subscriu, cu precizarea ca eu mi l-am descarcat :) E bun, caustic si asta abia zgariind suprafata nebuniilor religioase. Voiam sa-l recomand si altora. Deci, de ce l-ai sters?

pheideas spunea...

Filmul l-am luat de pe "Iesirea din Matrix". Pur si simplu s-a blocat. Nu-l mai afisa. M-am dus pe situl lor si iata ce am afelat: "datorita faptului ca ni s-a inchis contul pe blip.tv, unde il urcasem initial, puteti viziona filmul downloadandu-l de la adresa http://www.movshare.net/video/cbmzy2na8fm8b"

pheideas spunea...

Iesirea din Matrix : http://fymaaa.blogspot.com/

pheideas spunea...

N-am reusit sa-l descarc. E alt film la adresa respectiva. Oricum, si asa situl respectiv e varza. Daca voi reusiti, sa-mi spuneti. Multzam fain !

Anonim spunea...

Mai copii,

Acum 10-15 ani deja era periculos in zona... Acum 20 insa mergeam in fiecare week-end pe toate cararile cu sau fara marcaje. Faceam bivuacuri in cele mai ascunse locuri. Nu ne pasa de ursi. Existau, dar nu in asemenea hal incat sa fie o problema sa pui cortul la cabana...
Oricat v=ati imagina ca o stramutare ar rezolva ceva, ganditi-va ca in felul acesta calamitati turistic alta zona.... Pur si simplu sunt prea multi, pentru ca prin 91-93 un imbecil a considerat utila popularea cu ursi a zonei... Desi ma doare inima cand ma gandesc la gingasia lor de ursuleti, doar reducerea densitatii prin orice metoda de exterminare e buna. Atat timp cat pot sa merg apoi din nou pe poteci, fara sa ma furnice pe sira spinarii ca fi-miu de 8 ani a a ramas in urma pe poteca dupa nu-stiu ce ciuperca...

pheideas spunea...

De acord cu tine ! Se pare ca pe ce pune mana omul, trebuie sa moara. :)