Un blog despre cunoastere, oameni, iubire, ratiune, dezvoltare personala, despre tot ce e frumos si nu se vede. Cu cateva exceptii, tot ce e scris aici imi apartine. E locul unde imi scriu gandurile, impresiile, stiinta si motivul insomniilor. Lectura placuta ! [pheideas]
... Pe scurt, povestea relatata e in felul urmator: suntem in statia de metrou a Washington DC din SUA, intr-o dimineata de ianuarie 2007. Un om cu o vioara a cantat 6 piese de Bach in decurs de circa 45 minute. In acest rastimp, circa 2000 oameni au trecut prin metrou, probabil majoritatea in drum spre serviciu. Dupa circa 3 minute, un barbat de varsta mijlocie si-a dat seama ca cineva canta la vioara. A incetinit, a ascultat cateva secunde, apoi a grabit pasul, urmandu-si programul zilnic. Dupa inca 4 minute, violonistul a primit primul dolar, daruit de o doamna, care i-a aruncat banii fara a se opri din mers. Au trecut inca 6 minute si un tanar s-a sprijinit de un perete din apropiere si l-a ascultat pret de cateva minute, apoi s-a uitat la ceas si si-a reluat drumul. La distanta de 10 minute, un baiat de circa 3 ani s-a oprit in fata violonistului, dar mama sa l-a grabit. Cum copilul nu voia sa plece, mama l-a tras de mana si si-au continuat drumul, in timp ce copilul a intors de cateva ori capul dupa violonist. Alti cativa copii s-au comportat similar, dar toti parintii, fara nicio exceptie, i-au "luat pe sus" si au plecat. In cele 45 de minute, doar 6 oameni s-au oprit sa-l asculte pe muzician si circa 20 i-au dat bani, fara sa se opreasca. In total a strans 32 de dolari.
Dupa 1 ora, violonistul s-a oprit si lucrurile au reintrat in normal in metrou. Nimeni n-a stiut, dar « anonimul » era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni violonisti ai lumii. El a cantat unele dintre cele mai grele si frumoase piese compuse vreodata, folosindu-se de o vioara valorand circa 3,5 milioane de dolari. Cu 2 zile inainte, la un concert sustinut de Joshua Bell la Boston, biletele se vandusera cu –in medie- 100 dolari bucata. Una din concluziile la care au ajuns initiatorii experimentului ar fi: daca nu gasim un moment sa ne oprim din graba noastra zilnica, pentru a asculta pe unul dintre cei mai buni violonisti ai lumii, cantand unele dintre cele mai frumoase piese compuse vreodata, cu unul din cele mai frumoase instrumente fabricate ... oare cate alte lucruri pierdem? ... Nu este vorba de graba, ci de valori. O masina noua stim cat valoreaza. O vedem zilnic in reclame. Este masina cu care se plimba vedeta X, sau pe care o vedem in curtea vecinului. Un concert de Bach este altceva. Sunt multi care nici nu stiu cine a fost, dar sa-i fi ascultat concertele. Observam doua aspecte: in arta si cultura, banul nu conteaza (cu mici exceptii dambovitene), si cu cat un anumit lucru necesita un efort intelectual mai amplu, cu atat acesta este ignorat mai des. In urma cu 25 de ani, daca povesteai cuiva despre Concertul Brandenburgic nr. 1 in Fa major BWV 1046, se facea mic. Azi, pur si simplu te ignora.
Un lucru mi se pare extraordinar. Copiii stiu instinctiv sa recunoasca anumite lucruri bune, pentru care parintii nu mai au ochi, sau timp, sau disponibilitate... Buna tema de meditatie.
Despre educatie si invatatura
Îndoaie copacul cât este mic; învaţă copilul până nu a crescut mare.
A hrăni fără a instrui este cel mai ...
Ultimele comentarii
Toate-s vechi si noua toate ...
Istorie * Din invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie: "Pentru aceia, iubitu mieu, suntem datori şi ni se cade să ne ferim de toate pizmele, de toate răutăţile; ca să ştii, cu adevărat tot omul, măcar bogat, măcar sărac, măcar înţelept, măcar neştiut, orice va sămăna, aceia va şi secera, şi cine cum îşi va lega sarcina, aşa o va şi duce. * All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.[Edmund Burke] * Cand construiesti o barca, trebuie sa masori mai intai valurile [Kong Fu Zi - Confucius]
Iubirea * Oamenii care ajung să se cunoască, vor ști să spună ce persoane au mari șanse să le "fure inima"; iar asta nu îi mai miră atât de tare atunci când le întâlnesc. Ei stiu doar că se întâmplă ce știau că se va întâmpla, pentru că au găsit ce căutau. [Aniela Minu - psihoterapeut] * If you love something, let it go. If it comes back to you, its yours forever. If it dosent, then it was never meant to be." [Anonymous] * De multe ori, iubirea nu inseamna prietenie, ci doar sex! [autorul] * Cand iubesti cu adevarat nu ai voie sa atingi.
Fericirea * Fericirea nu sta in cat de mult ai, ci in a sti ce sa faci cu ce ai.
Afaceri * Don't buy something you cannot sell. [Warren Buffet] * Sunt doua moduri de a cuceri si subjuga o natiune: prin sabie sau prin indatorare. [John Adams 1735 - 1826] Recomand Zeitgeist: Addendum
Sanatate * Medicul vindeca boala, nu si cauza. Pe aceasta trebuie s-o cautam si s-o vindecam singuri. [autorul]
Prietenia * Cred in prietenie ! Cred in oameni si in puterea lor de de a face lucruri frumoase impreuna.
Ontologia
Ontologia este o disciplină filozofică, ramură fundamentală a metafizicii, al cărei obiect de studiu este Fiinţa şi Existenţa, şi categoriile în care acestea se împart: lucruri, proprietăţi, procese, fapte. ... wikipedia
Pheideas
FIDIAS, PHEIDIAS / Celebru sculptor si arhitect, care a trait in Grecia secolului 5 i.e.n. A fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai perioadei clasice din cultura greaca. Creatiile sale se disting prin echilibru si armonie, o proportionalitate perfecta si o nuantare a volumelor si structurilor. Unii ii atribuie vestitul "numar de aur". A realizat multe statui celebre; din pacate astazi nu se mai pastreaza decat copii ale lor. A fost insarcinat de Pericle sa conduca lucrarile de constructie a Acropolei Ateniene. A indrumat realizarea si decorarea Parthenonului. Lucrarile sale au influentat atat artistii din generatia sa, cat si pe cei care l-au urmat. Cateva lucrari: "Zeus din Olimpia", "Athena Promachos", "Athena Parthenos".
Mesaje de la cititori
Blogurile, blogosfera sau aşa cum îmi place să-i spun, Cyberia, e pentru mine locul unde putem sonda abisuri şi culmi, senzaţii şi experienţe, gânduri şi teorii fără să ne împiedicăm de convenţii, politeţuri, dogme, palier social, profesional, distanţe şi alte obstacole. Dacă n-am fi exploratori şi mai ales dacă n-am explora complexitatea umană, postarile si comentariile n-ar avea niciun sens. Ce rost ar avea un blog-jurnal sec, cu o înşiruire de evenimente ? Cred că n-ar interesa pe nimeni. În ce priveşte iubirea la distanţă, asta e o temă generoasă. Cyberia concurează viaţa reală. Cyberia face posibile iubiri şi uneori chiar împlinite, destul de multe... ;) Pheideas, te-ai întrebat de ce ? Eu, da ! Şi răspunsul e: fiindcă nu te mai captează iniţial fizicul. E un tip de comunicare directă, raţiune-raţiune sau suflet-suflet, sau o combinaţie din cele două, dar directă, fără să te influenţeze aspectul fizic, vestimentaţia, mediul, parfumul şi tot restul. În Cyberia, chiar şi cocoşatul de la Notre Dame ar fi avut şanse cu Esmeralda lui ... Vocea de departe
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
-
În noi sunt atâtea gânduri care își așteaptă împlinirea, atâtea lucruri
care au nevoie doar de un destinatar și de un moment bun pentru a fi
înfăptuite...
Să scriu?
-
Mie nu îmi place să fiu prezent în social media. Oare chemarea personlă pe
care o simt de a scrie se referă la a fi prezent în social media? Dacă așa
ar...
Metode Simple de a Face Rost de Bani Rapid
-
Momentele in care suntem surprinsi de situatii in care avem nevoie urgenta
de bani, sunt inevitabile in viata oricarui om. Desi foarte stresante,
aceste m...
Ganduri de inceput de 2017 - blog resuscitat
-
Au trecut ani de cand n-am mai scris pe blog, dar l-am lasat cu gandul ca
intr-o zi voi reveni. Poate e doar o zvacnire de inceput de an...cand ne
propunem...
Crăciunul de altădată
-
Se apropie din nou sărbătorile. Nici nu ştiu când a zburat anul ăsta, deşi
n-a avut cine ştie ce spectaculos. S-au aşezat toate în aceleaşi mătci,
datele i...
-
Varianta digitala a Monografiei Delani este acum accesibila tuturor
accesand linkul acesta sau dand click pe imaginea cu cartea din partea
dreapta a sit...
"Slugă la doi stăpâni", un spectacol de neuitat
-
Ultima seară de iarnă... Așteptarea fremătândă a primăverii s-a
transformat, pentru câteva sute de spectatori ai Teatrului Dramatic "Sică
Alexandrescu", în...
They call me ‘madam’
-
Am citit ieri un articol pe blogul Mihaelei Radulescu si m-au luat iar
toate frustrarile si indoielile, angoasele si testoasele. Cica imbatrinim
si ca sa i...
The Italian Church in Bucharest
-
The Italian Church "Our Blessed Savior" is a Catholic church, built between
1915-1916 in Bucharest. It was consecrated by bishop Raymond Netzhammer in
1916...
Sa dam un sarci pe Goagal!
-
Ca orice blogger curios (desi numai blogger nu ma pot numi) daca se mai
sinchiseste careva s-arunce-un ochi in ograda-i de talent revarsat in
elucubrati...
Un dram de 2011
-
Secunda de cultură: “Should auld acquaintance be forgot/ and never brought
to mind?”
Astfel începe Auld Lang Syne, după cum a vrut Robert Burns.
Vreau să l...
Relatiile bazate pe sex se termina repede. Cele bazate pe respect dureaza o vesnicie ! Grija mare sa nu confundati gaura din cap cu cea dintre picioare !
Nu va obositi sa copiati; Google gaseste orice. E suficient sa selectezi un text si in momentul urmator iti apare oriunde. Daca totusi v-a placut ceva, rog sa puneti si sursa ? Este o chestiune elementara de bun simt. Va mercic !
2 comentarii:
Un lucru mi se pare extraordinar. Copiii stiu instinctiv sa recunoasca anumite lucruri bune, pentru care parintii nu mai au ochi, sau timp, sau disponibilitate... Buna tema de meditatie.
Da, pana invata ... de la parinti. Smile!
Trimiteți un comentariu