miercuri, 15 ianuarie 2014

reflectii zootehnice

Oaia este patrupedul care, daca are in fata bratul de fan, e fericita. Oaia nu priveste peste gard, nu are constiinta colectiva sau valori spirituale. Etica ei se termina cu propria persoana.Oaia nu se poate conduce singura, ci are nevoie de cineva sa-i dea mancare, apa, s-o duca la adapost daca ploua, s-o mulga si, din cand in cand, s-o "scarpine in crestet". Oaia este cea mai raspandita specie pe imasul CAP-ului.
Un grup, ceva mai restrans, sunt magarii, in termeni romantici numiti si idealisti. Ei au convingerea ca oile se pot conduce singure sau pot alege. Magarii fac manifestatii, afiseaza pancarde imense sau scriu versuri, cu speranta ca vor "scula" ceva in creierul atrofiat al patrupedelor majoritare. Dar uita ceva esential istoric, si anume ca oile nu se hranesc cu idealuri sau cu ratiune, ci cu iarba ! In schimb, alti indivizi, pastorii, cunosc extrem de bine nevoile oilor. Si-au dat "doctoratul" in zootehnie ! Sunt aceiasi indivizi care in urma cu 500 de ani veneau sa pastoreasca cu sabia, iar in secolul XX s-au folosit de "democratie". Adica au dat drept de vot oilor si le-au pus sa aleaga intre iarba si fan. Si, bineinteles, au inventat mita electorala.
Concluzie: cine vrea sa schimbe ceva in peisajul zootehniei romanesti, cu bune sau rele intentii, musai sa vina cu fan aromat, de calitate cat mai proasta, ambalate in ceva cat mai stralucitor si mai putin obositor pentru intelectul oilor. "Gratis" este sloganul magic ! Nu trebuie decat sa copieze patternul istoric cand, cei care au "cucerit" multimea au facut-o fie cu sabia, fie cu paine, circ, pamant sau sloganuri proletare.
"Cucereste multimea si vei avea Roma la picioare !" ... spune un vechi proverb roman !

0 comentarii: