vineri, 4 mai 2012

domnia si prostia se platesc

Zilele acestea se fac inscrierile in clasa I la scolile generale. Evenimenul mi-a amintit de o experienta interesanta, traita cu aproximativ doi ani in urma. Protagonistul nu am fost eu, ci cativa amici, fosti colegi de gradinita cu baietelul meu. Titlul articolului "Domnia si prostia se platesc" pare rupt din secularul romanesc. Sa va povestesc pe indelete...
Mai intai, un rezumat al motivului pentru care foarte multi parinti fac cozi imense in curtile scolilor. Acesta e simplu, si respecta intocmai o alta vorba, la fel de romaneasca, cea cu "pomul laudat". Copilul, in mentalul arhaic reprezinta, pe buna dreptate, unul din stalpii valorilor personale, alaturi de casa, masina si amanta.:) Nu exista parinte care sa nu doreasca si sa caute ce mai bun pentru "puiul" lui, de multe ori intr-o totala lipsa de cunoastere ale nevoilor ... puiului. Acum nu am sa ma refer la goana dupa zorzonele pe la targurile de profil, ci la goana dupa scoala si invatatoare. Au auzit ei ca Scoala X, unde preda invatatoarea Y, e cea mai buna din lume si e musai sa-si inscrie odrasla acolo ! Da cum, sa invete puiul lui alaturi de pleava ? Numai ca, cum bine se stie, numarul de locuri e limitat, si prioritate au: copiii din imprejurimi, cei cu un singur parinte si cei care mai au frati la aceeasi scoala. Nu mai vorbesc de locurile disponibile. In cazul acesta ce e de facut ? Parintii care nu indeplinesc cerintele, si totusi vor sa-si inscrie copiii, apeleaza la vechea meteahna romaneasca - spaga. Stiti cat se da ? Intre 200 lei si 2000 lei. Si cum vechea vorba spune ca domnia si prostia se platesc, exact asa patesc cei in cauza. Nici prin gand nu le trece ca, s-ar putea ca scoala cu pricina sa nu fie atat de buna cum se zice, invatatoarea, "doctor" in matematica, sa fie pila vreunuia din minister, ori restul copiilor sa fie repartizati dupa marimea spagii la celelalte clase, la invatatoare fara experienta, tot pile si ele.
Si acum sa va recit povestea vazuta si patita.
In aproierea blocului in care locuiesc sunt doua scoli, exact ca in balada. Una e "cotata" la "4 stele", iar celalalta la vreo 2. Pentru mine nu a fost o problema sa-mi inscriu baietelul la cea de "4 stele", pentru ca apartinea de ea. Nu m-am agitat sa il dau la cea mai buna invatatoare etc., pentru simplul motiv ca nu era momentul. Sa fim seriosi, nu iti trebuie multa minte sa iti dai seama ca cei mici nu incep din clasa I cu matematici speciale.:) Ei inca se joaca. Din clasa a doua incepe "calvarul". :) Si mai sunt doua aspecte ... nu trebuie inceput tare din primul an, pentru ca copilul se sperie si risti sa "vomite" mai tarziu. Iar al doilea, la fel de important, daca clasa e una "buna", plina de pilosi cu smartphone-uri schimbate in fiecare an, s-ar putea ca, la un moment dat, sa nu mai faceti fata pretentiilor mondene ale odraslelor.
In fine, a trecut timpul, si dupa o vreme m-am dumirit cum stau apele acolo. Invatatoarea era una tinerica, pe la 24 de ani, fara experienta pedagogica, nepoata directorului, care avea cu totul alte preocupari decat grija pentru copii. Am facut nenumarate sedinte, s-a pus problema pe tapet, am cerut schimbarea ei, si degeaba ! Pila e pila ! La un moment dat poate ca am fi reusit; chiar directorul, la insistentele unor parinti, a avut o tentativa. Din pacate esuata, pentru ca, parintii, in loc sa se uneasca si sa semneze jalba, s-au dat la o parte. "Ca nu e bine sa insistam, ca mai bine ii luam un cadou" si alte jigodisme specifice trogloditilor autohtoni.
Vazand ca nu am cu cine pleca la lupta, mi-am zis: buun, nu vreti sa faceti nimic, "va pup pe ceafa"!. M-am interesat la scoala vecina, cea cotata mai slab, unde am descoperit o invatatoare foarte buna, in varsta, cu multa experienta, iar directorul, un tip de treaba. Am vorbit cu ea, si din toamna trecuta, adica din clasa a doua, l-am mutat la noua scoala. Fara spaga, fara sluj si coada pe la porti. Acum sunt foarte multumit, baietelul invata bine si nu mai am griji. A fost putin mai greu la inceput, pana a recuperat cu cititul, dar acum e ok.
Normal ca am pastrat legatura, macar indirect, cu fostii parinti, adica cei care au preferat sa pupe papucul directorului. Copiii au ramas tot cu fatuca aceea. Unii si-au aranjat si ei pe la alte scoli, mai apropiate, iar cei mai fudului au ramas. Pai da, dupa ce dai spaga, devine nerentabil sa-ti muti odrasla. Mai bine ramai fudul pana la capat.
Cam acesta e adevarul cu "pomul laudat", unde "domnia si prostia se platesc la pachet !". :))

4 comentarii:

Anonim spunea...

korekt!

pheideas spunea...

like !:))

Vocea-de-departe spunea...

...iar diamantele adevărate se găsesc prin praf şi noroi. Trebuie doar să ai şansă sau ochi buni.

pheideas spunea...

nici chiar asa ! daca n-ar fi si orbi pe pamant, diamantele n-ar mai fi atat de pretioase. :)