joi, 24 mai 2012

reflectii valutare

Asistam de cateva zile la "cresterea" monedei Euro in raport cu Leul. La inceput m-am mirat, pentru ca nu existau motive suficient de puternice, nici in economia noastra, nici in cea europeana. Unii au pus-o pe seama Greciei, altii pe instabilitatea economica din Uniunea Europeana, altii pe ploaie, si tot asa. Numai ca, criza nu a inceput ieri, ci acum patru ani, dar Leul nu s-a devalorizat intr-un ritm atat de alert. Pe urma, principalele "mecanisme" care dicteaza piata valutara la noi sunt bancile, cu BNR jucator principal. Restul, nu sunt la fel de imporanti. Nu avem exporturi atat de mari incat fluctuatia lor, de pana la 15%, sa imprime o depreciere atat de accentuata.
Cresterea sau scaderea economiei in UE nu afecteaza UE, ci exportatorii din tarile emergente. UE daca are probleme, le are cu Dollarul, moneda la care noi ne raportam indirect.
Unii spun ca bancile elene au retras masiv bani din tara, cauzand o penurie de Euro. Nu este exclusa varianta, avand in vedere necesarul de lichiditati al Greciei. Daca acesta este motivul, este de asteptat ca el sa se atenueze in saptamanile urmatoare.
Eu suspectez si altceva, anume un joc al BNR - acela de a atrage Euro, prin vanzare la un pret bun, adica un leu scump. Se adreseaza celor cu depozite si speculatorilor internationali. Asta pe termen scurt, pentru ca pe termen lung, un leu devalorizat va favoriza producatorii autohtoni, investitiile, mana de lucru mai ieftina si implicit exporturile care, in final, vor provoca o infuzie de moneda europeana. Poate ca asta se si urmareste, de fapt. Ceea ce nu e un lucru rau. Rau e doar pentru cei cu credite in Euro.
Pe termen mediu, recesiunea din Europa si lipsa masurilor strategice, va devaloriza Euro in raport cu Dollarul si Lira. Daca vom avea norocul si mintea sa dezvoltam relatii comerciale cu alte tari non-Euro, este foarte probabil ca Leul sa se aprecieze fata de Euro. Daca nu, se va devaloriza impreuna cu el.

0 comentarii: