miercuri, 16 mai 2012

cica pica grecia !

Vuiesc tembeliziunile, presa si anal-istii economici. Toti lanseaza scenarii si apoi le intorc pe toate fetele, dar pe nimeni nu am vazut sa trateze subiectul obiectiv si impartial. Ori sunt idioti, ori interesati.
Asadar, am hotarat sa-mi pun neuronii in miscare si sa imi dau seama daca pica, ori nu, Grecia ?! Haideti sa vedem ...
Cica Grecia ar intra in faliment si incapacitate de plata.
Am incercat sa fac o analogie cu o firma, din multele aflate in dificultate azi. In anii de prosperitate economica, aceasta a luat credite, si-a cumparat masini, imobile, hala de productie, angajat oameni, "papat bani" etc. La un moment dat, a venit criza. Bancile, in cazul de fata cele germane, franceze, FMI, BERD si CE, i-au batut in poarta si au somat-o sa plateasca. Au venit cu amenintari fel de fel - ca ii pun poprire pe utilaje si cladiri, ca o dau in judecata, ca o exclud din nu stiu ce uniune si altele. Patronul grec a ridicat din umeri si a spus: asta e, n-am ce sa va dau ! De ce nu ati venit atunci, cand ati dat banii, cu conditii de plata si garantii ? De ce nu v-ati luat masuri ? Veniti acum, la Sfantu' Asteapta ?
Ei, cam in aceasta situatie se afla guvernul grec (oricare ar fi el). Prins intre "ciocan si nicovala", adica intre creditori si populatie. Problema lui cea mai mare nu sunt bancile internationale, ci oamenii carora va trebui sa le dea de mancare. Vedeti, in ultimul sfert de secol Grecia a prosperat economic si social, de la pascut capre si adunat masline, la hoteluri de sticla Zeiss si BMW-uri. Numai ca prosperitatea nu s-a datorat vreunui produs intern, ci banilor pompati de bancile straine. Nu zambiti, ca in aceeasi situatie se afla si Romania, Spania si alte tari. Probabil ca va intrebati, cum a fost posibil ca bancile sa dea bani gratis ? Toata pacaleala a fost una slab gestionata de toata lumea. S-a si luat, s-a si platit, s-a cheltuit mai mult, s-a platit mai putin ... pana cand s-a rupt buba ! Grecii s-au invatat sa traiasca bine, cu mii de euro salar, sa stea ziua la umbra, sa invarta margele si sa astepte sa pice banii din "cerul Europei". Cine se intoarce acum la cules masline si pascut capre ? Din adunat cacareze nu prea iti ajunge sa iti platesti creditele la hoteluri, vile si masini. Nu mai vorbesc de investitiile nationale - stadioane si sali din marmura.
In ce priveste "ciocanul", creditorii au zis: nu aveti bani, dati ceva la schimb ! Pai ce sa dam, raspunsera in cor grecii ? Hotelurile si insulele sarira nemtii ! Hai sictir ! Cum sa vindem ? Sa ajungem chiriasi in propria tara, zise poprul grec ?
Si acum reversul medaliei, adica ce nu se spune pe niciun post media, si nu se va spune niciodata. Bancile si-au recuperat o mare parte din banii investiti in Grecia, inca de pe vremea cand companiile germane au vandut "caramida" cu 10Euro, in loc de 1. Se arunca in fata datoriile de miliarde, de parca creditorii nu ar fi obtinut niciun profit in anii trecuti. Nici pe departe ! Profiturile au fost substantiale. Ceea ce vedeti in zilele acestea, pornind de la amenintari, negocieri si demonstratii, nu reprezinta, in final, altceva decat incercarile Germaniei de a "anexa" economic Grecia. Militar a esuat in 1945. Si apoi, cine a incurajat rostogolirea datoriilor ?
Si sa stiti ca Grecia e primul exemplu la rand. Dupa ea vin Spania, Portugalia, Irlanda, Romania si altele.
Un alt adevar nespus e ... China, Rusia si Japonia. In momentul de fata acestea au devenit creditorii mondiali. Si au un mare interes in Europa.
Se mai spune ca Grecia va fi exclusa din Uniunea Europeana. Am stat si am intors-o pe toate fetele, sa-mi dau seama unde se "sfarseste lumea" ? N-am inteles, grecii s-au nascut odata cu UE ? Inainte de Euro a existat Drahma, moneda care se poate schimba fara probleme, inclusiv in Yuani. Si de cand o problema financiara trebuie sa primeze in apartenenta unui stat la Uniune ? De ce Uniunea nu se implica in redresarea Greciei ? Sa gaseasca impreuna un plan pe termen lung, cu investii, scadente si plati ? O vorba veche spune ca, "ogorul pe care nu pui samanta, pana la urma nu va mai rodi". Sunt intrebari evitate cu mare atentie de catre Uniunea Europeana. Pentru ca UE, acest paravan dupa care se ascund investitorii privati care conduc lumea, bancile, FMI etc, nu a fost niciodata interesata sa dezvolte tarile emergente. Singurul lor interes a fost sa stoarca de resurse, speculand si vanzand la pret inzecit orice, de la bomboane la autostrazi si proiecte miniere ! Uniunea a fost gandita ca o afacere, nu ca o asociere cu drepturi egale. Ajutarea tarilor sarace s-a facut dupa principiul creditarii, si nu al investitiei in tehnologie.

Cert este ca excluderea Greciei va avea doua urmari: saracirea populatiei si anularea oricarui acord de rambursare a creditelor externe. In acest moment, Grecia supravietuieste cu banii din ultimul imprumut. Cat timp, si ce se va intampla, ramane de vazut. 

Cata vreme Uniunea Europeana se va comporta ca un bancher, care iti ia umbrela cand incepe ploaia, in loc sa fie un fermier, cu grija pentru ogorul lucrat, aceasta va fi sortita falimentului.

0 comentarii: