sâmbătă, 5 februarie 2011

draga mama si tata,


Draga mama si tata,
Mânuţele mele sunt încă mici, de aceea nu te aştepta la perfecţiune când fac patul, când pictez sau când arunc mingea.
Bucură-te că m-am chinuit să mă leg singur la pantofior, chiar dacă n-a ieşit decât un nod. Nu uita că sunt la început de drum. Ai răbdare cu mine. Şi nu mă limita inutil.
Nu te enerva când întreb prea mult, câteodată acelaşi lucru. Eu nu cunosc lumea din jurul meu. Fă-ţi, te rog, timp şi pentru mine, explicându-mi ce ştii despre lumea aceasta.
Nu mă compara mereu cu fraţii mei, cu colegii sau cu oricine altcineva. Niciodată nu voi fi la fel ca alţii. Sigur am şi eu ceva special, fă-ţi doar puţin timp şi vei vedea şi părţile mele bune.
Nu voi fi pentru multă vreme copil, lasă-mă să-mi trăiesc copilăria şi să mă bucur de ea. Lasă-mă să mă joc!
Fii înţelegător cu greşelile şi stângăciile mele. Poţi să-mi critici faptele, fără să mă critici ca persoană! Nu mă face să mă simt vinovat pentru că nu sunt aşa cum ai visat.
Nu ţipa la mine. Aud şi înţeleg foarte bine, chiar dacă uneori nu vreau. Putem discuta civilizat tot ceea ce dorim să ne spunem. Nu folosi forţa cu mine - o să cred că doar forţa contează. Nu mă cicăli permanent - s-ar putea să nu-ţi mai dau atenţie.
Sunt copilul tău şi tu eşti părintele meu. Acceptă-mă şi iubeşte-mă aşa cum sunt.

20 comentarii:

fly2sky spunea...

Da..minunat..de luat aminte. "Nu ma limita inutil".."nu ma compara".."accepta-ma si iubeste-ma asa cum sunt"

Liliana spunea...

Foarte adevarat! Uneori le cerem copiilor sa fie mai maturi decat noi si nu este bine! Copilaria trebuie traita, iar adultii trebuie sa fie acolo alaturi de ei sa-i ghideze, sa-i ajute sau pur si simplu sa-i asculte. :)
Week-end placut!

pheideas spunea...

Acelasi fenomen il intalnim intre profesor si elev. :)

carmen spunea...

"...Acceptă-mă şi iubeşte-mă aşa cum sunt."...pentru ca, vreau-nu vreau, eu nu sunt un adult in miniatura! Sun UN COPIL!
Foarte buna scrisoarea catre parinti (fie ei de acasa sau de la gradinita ori scoala).

pheideas spunea...

Cate greseli fac parintii ... Am citit prin copilarie un roman SF - Nebuloasa din Andromeda. Dincolo de un comunism utopic, cartea povestea si despre cum erau crescuti si educati copiii. Rolul parintelui biologic era minor. De mici erau educati intr-un fel de campusuri, de psihologi. Parintii puteau sa-i viziteze si sa-i ia acasa cand doreau. Dar cum, de regula, aveau joburile pe Marte sau Saturn, era cam dificil.:) Mi s-a parut o idee interesanta. Un fel de eugenie intelectuala.:)

fly2sky spunea...

Ideile acestea mi se par utile si in relatiile de cuplu..de multe ori unul incerca sa-l transforme pe celalalt asa cum crede el. "Poţi să-mi critici faptele, fără să mă critici ca persoană!" "Nu mă cicăli permanent - s-ar putea să nu-ţi mai dau atenţie."..etc.

pandhora spunea...

de ce oare oamenii mari se asteapta ca un copil sa-i inteleaga pe ei in primul rand si nu invere?
"taci ca sunt nervos" aud uneori pe strada in timp ce copilul e mai mult tarat de manuta catre coriunde? ce-o fi aia nevos si-o zice copilul? el doar simte o reactie negativa la felul in care comunica...
eu nu am copii dar am o nepotica...cand avea cam 2 ani, ma amuza uneori cand ma intreba la distanta de cateva ore chiar, acelasi lucru...o data i-am dat alt raspuns la aceeasi intrebare...si ea m-a corectat...era atenta deci :)
si atunci?"de ce ma intrebi mereu acelasi lucru?i-am zis"...
"imi place cum vorbesti tu Cuca"(asa ma alinta ea) :))
iata ca si ei au motivele lor de a face sau nu un anumit lucru...trebuie doar sa-i intrebam...de ce...

pheideas spunea...

@pandhora, copiii ne invata totul. Nu trebuie decat sa fim atenti. Pe mine ma mobilizeaza gandul ca pentru ei totul e important. Orice gest, vorba, a noastra, ei o retin si isi construiesc castelul de valori. Il am pe Vladut, nepotelul meu. Te rog sa ma crezi, el e un fel de oglinda. Asa mi-am descoperit reactii involutare. Ma imita si nu imi dadeam seama. Culmea, ma deranja gestul lui si ma intrebam, de unde l-o fi invatat. :))))

Zina spunea...

Frumos ai scris, mi-a mers la inimă ! Ar fi frumos un forum al parintilor dornici sa inveţe sa fie mai buni...şi o campanie pe aceeaşi temă.

pandhora spunea...

nepoata mea este ca si mine geamana...Alexandra este numele ei...
Vladutul tau tot geaman? ca tine? eu una m-as bucura sa fie :)

pheideas spunea...

@pandhora, nu e geaman, e berbec ! :))) Pentru ei nu exista maine, saptamana viitoare ... ci acum ! Daca apuc sa-i promit ceva, ma toaca marunt si nu ma lasa pana nu il duc sau ii iau ce i-am promis. :))) Zodia i se potriveste de minune. De aceea se spune ca berbecii traiesc in prezent. :))

pheideas spunea...

Legat de postare ... copiilor le trebuie liniste in familie. Linistea le da echilibru si tihna pentru a invata. In familiile in care sunt certuri, conflicte, sunt stresati, nu evolueaza, ci raman copii. Abia traim noi in relatii "ciudate", dar cei mici, care nu stiu "cum e bine". Saracutii nici nu stiu ce sa mai creada, pe cine sa asculte, de la cine sa invete, cum e bine, rau si altele.

pheideas spunea...

Stiu pe cineva in varsta, baiat bun dealtfel, a carui copilarie a fost brazdata de conflicte. Parintii, in loc sa isi concentreze atentia asupra lui, se pazeau unul pe celalalt. El a ramas un copil imatur, sub o masca de om matur. Si sunt enorm de multi oameni asa.

pandhora spunea...

o copilarie normala iti aduce echilibru si incredere in tine in primul si in primul rand...
cred ca e foarte greu sa fii parinte dar si copil...nu e deloc usor sa fii...

pheideas spunea...

@pandhora, nu e greu sa fii parinte. E greu, daca nu ai chef si ai alte planuri de viata. Atunci iti vezi de bucuriile tale si te intereseaza mai putin bucuriile celor mici. Numai ca, la un moment in viata, drumul tau se va intersecta cu al copiilor tai. Adica vei vrea sa "culegi ce ai insamantat si ingrijit". :)
Un copil nu e greu de crescut. O spun din experienta. Auzi pe multi vaitandu-se. Mai mult o fac pentru ei, cu gandul la libertatea pierduta. Unui copil nu trebuie sa-i dai atentie exagerata. Isi ia el exact ce are nevoie. Doar sa avem grija sa fie "cana plina". :) Cei care se vaita, si-au obisnuit odraslele sa aiba de toate, sa nu faca nimic, ca "are mama grija". Normal ca el va cere din ce in ce mai mult, fara sa munceasca.

pandhora spunea...

despre gemeni spune ca sunt parinti buni pentru ca au capacitatea de a se transpune in "pielea" celuilalt :)
pot fi parinte,frate sau vecin in acelasi timp...totul e sa vrea :)

fly2sky spunea...

:) si Raul al meu e berbec..deci stiu asa bine ce inseamna "acum" :)). Plini de energie, de viata si fara strop de rabdare ;)

pheideas spunea...

@pandhora, despre gemeni se spune ca nimic nu e prea complicat pentru ei. :) Si ca in acelasi timp gatesc, joaca sah, urmaresc un film si leagana copilul. :)))) Si se vaita ca se plictisesc, normal ! :))))

pheideas spunea...

@fly, cred ca ai invatat sa nu mai promiti nimic. Nici macar sa-i spui ca ai o surpriza. :)))

fly2sky spunea...

:)) daa..eu am invatat..nici nu prea ma hazardez cu promisiuni de felul meu .. in schimb bunicii mai se grabesc sa promita si apoi nu mai scapa :))