joi, 6 ianuarie 2011

priviti si dati mai departe

A fost odata Transilvania from Victor Roncea on Vimeo.



Priviti si dati mai departe ! Exact asa a fost ! Bunicii mei s-au refugiat in 1940 de la Arad.
...
Mi-a ramas in memorie o intrebare, dupa ce in urma cu 23 de ani am fost martorul unor "manifestari" de violenta rar intalnite. Nu are rost sa va povestesc in ce imprejurari s-au intamplat. Poate unii vor zambi, gandindu-se ca in Europa moderna nu se pot intampla asemenea grozavii. De ce ?
Va spun ca se intampla si se vor intampla cat vor fi oameni pe pamant. Sunt imprejurari care transforma omul in fiara. Oameni care inainte erau timizi si cu frica de ce e sus si imprejur, se transforma dintr-odata. Ceva dinlauntrul lor, parca incatusat vreme indelungata, iese la lumina si se manifesta in chipuri inimaginabile.
Va aduceti aminte de zilele revolutiei ? V-ati intrebat vreodata ce drame se ascund in spatele crimelor din penitenciare ? Am vazut odata un documentar despre inchisoarea de la Craiova, unde oameni absolut normali, inainte si dupa, care nu ar taia o gaina, au ajuns acolo cand ceva din ei le-a intunecat ratiunea.
Exemple gasim la tot pasul, incepand cu luptele dintre bande din cartiere, pana la sotii gelosi care isi snopesc nevestele.

Va ganditi ca in secolul 21 nu se mai pot intampla asemenea atrocitati ? Ca lumea civilizata va lua atitudine ? Ca in era internetului nimic nu mai poate ramane nesanctionat de opinia publica ? Spuneti-i asta lui George Soros, si pe urma stam de vorba. :)

Filmul este extraordinar de dur. Dar de luat aminte ...

4 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

Nu e un film extraordinar de dur. Filmul e chiar discret. Duritatea constă în ceea ce s-a întâmplat acolo. Adevărul şochează. Şi îţi vine să te întrebi, legitim, de ce nu se transmit aceste filme în loc de aventurile piţipoancelor de duzină, de Mame Naturi şi jocuri debile sau bârfe politice de doi bani la TV ? Fiindcă individul uman preferă kitsch-ul călduţ şi bârfa de doi bani în locul realităţii.

pheideas spunea...

@Voce, duritatea consta in emotia cu care povestesc batranii. Batranii si copiii sunt etaloane ale sinceritatii.

pheideas spunea...

Si inca ... tinerii de care vorbesti, ignorantii de azi, vor repeta maine istoria. Cei care au trait-o au invatat ceva.

Zinaida Strinu spunea...

Violenţa este înscrisă în ADN-ul uman, deci nu va dispare niciodată. Trebuie educaţie, pentru a fi stăpânită şi dirijată în scopuri pozitive.