miercuri, 12 ianuarie 2011

de ce au fost evreii persecutati ?

Am gasit in Cotidinaul o scrisoare, trimisa in noiembrie 2010 ambasadelor US, Israel, M Britanii, Frantei si altora, de un "grup de istorici". Scrisoarea m-a facut sa-mi aduc aminte de o intrebare - de ce au fost evreii persecutati de-alungul istoriei ? Este o intrebare la care, din cand in cand, istoria a oferit raspunsuri.
Iata unul !


Sau aici: Emisiunea Eugeniei Voda.

Domnule Director,

Am aflat cu îngrijorare de difuzarea pe primul canal al Televiziunii Române a unei emisiuni realizate de dna Eugenia Vodă şi difuzate pe TVR 1 la data de 21 noiembrie 2010, în cadrul căreia jurnalistul Ion Cristoiu a făcut unele afirmaţii inacceptabile cu privire la "moralitatea" lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul mişcării legionare din România, personaj pe care l-a prezentat ca
erou romantic.

Dorim să vă atragem atenţia că afirmaţii de genul celor făcute în cadrul acestei emisiuni sunt nu doar încercări de acreditare a unor neadevăruri istorice, ci şi ofense la adresa memoriei victimelor mişcării legionare din România. Dl. Ion Cristoiu, care se declară ca ziarist discipol al lui Nae Ionescu, ca şi gazda sa, dna Eugenia Vodă, ignoră caracterul fascist şi terorist al acestei grupări politice, contribuţia ei la pregătirea Holocaustului din România, responsabilitatea ei (şi a liderului ei) pentru asasinarea unor oameni nevinovaţi, între care şi personalităţi ale vieţii politice şi culturale româneşti din perioada interbelică. Difuzarea unei asemenea emisiuni nu poate crea decât confuzie şi derută în contextul politic şi economic actual.

Vă solicităm de aceea, domnule director, ca instituţia publică pe care o conduceţi să se delimiteze în mod ferm de afirmaţiile făcute în emisiunea amintită şi să sancţioneze pe cei care sunt răspunzători profesional pentru producerea şi difuzarea ei. Secvenţe edificatoare din această emisiune pot fi văzute [mai jos].

Dinu Adam, scriitor; Gheorghe Câmpeanu; Vera Câmpeanu; Alexandru Florian, sociolog; Mihai Dinu Gheorghiu, sociolog; Radu Ioanid, istoric; Maximilian Mario Katz, economist; Marius Lazăr, sociolog; Liviu Rotman, istoric; Michael Shafir, politolog; Dorin Tudoran, scriitor.

Lista pentru semnarea acestei scrisori a fost lăsată deschisă.

Scrisoarea a fost adresată şi lui Iulian Fota, Consilier pentru Securitate Naţională, precum şi ambasadorilor Mark Gitenstein, Ambasada Statelor Unite, Martin Fergus Harris, Ambasada Marii Britanii, Henri Paul, Ambasada Franţei, Andreas von Mettenheim, Ambasada Germaniei, Dan Ben-Eliezer, Ambasada Israel.


Intamplator am urmarit emisiunea ...

3 comentarii:

Anonim spunea...

:)
din acelasi motiv pentru care negrii au fost si sunt inca persecutati.
Cum ai avut rabdarea sa-l asculti pe dl."romania tembela"? Mie-mi este imposibil sa-l urmaresc pe "repet inca o data", cu toate ca apreciez si urmaresc aceasta emisiune cu multa placere.

pheideas spunea...

sa stii ca a fost interesant. am retinut o chestie de la el ... ca la tara nu exista iubire. :)

Anonim spunea...

:))
ma bucur ca ti-a placut.
Eu nu am rabdare sa-l ascult pe individul "repet inca o data" - daca nu sufera de logolalie, cu siguranta are probleme de coerenta a ideilor.