marți, 7 decembrie 2010

"voces inocentes"

Aseara am dat intamplator peste un film extraordinar. Unul din acele filme care, de regula, trec neobservate. Un film despre razboi, despre copii si inocenta, despre o lume care si-a pierdut valorile si ratiunea, despre fata nevazuta a Statelor Unite, nu la ei acasa, ci putin mai la sud. Este vorba despre "Voces inocentes". Un film care merita revazut.


Filmul m-a facut sa inteleg inca o data adevarata lume in care traim. Nu cea din reclame si de pe Wall Street, ci o lume mai putin mediatizata. O lume pe care o intalnim pretutindeni pe glob, o lume in care cei puternici, Statele Unite si "stim noi cine", fac regulile si "se joaca" de-a Dumnezeu. Am mai inteles cum natia romaneasca a reusit sa reziste secole sub ocupatia marilor puteri si ca orice este mai bun decat sa asculti gloantele batandu-ti in poarta.
Totul se petrece in timpul razboiului civil din El Salvador cand, in anii '80, Statele Unite au rasturnat puterea democratica si au impus si sustinut militar un guvern marioneta. Baietii de 12 ani erau recrutati de catre armata salvadoriana, fara a se cere acordul parintilor. Chava, ca sa nu fie luat de armata, cauta tot felul de solutii. Viata sa specifica unui copil este bulversata, ca de fapt a intregului sat in care traieste si care a devenit teatrul unor lupte crancene. Chava traieste o dragoste puerila, dar in acelasi timp trebuie sa se confrunte cu pierderea multora dintre apropiati. Din momentul venirii pe acasa a unchiului sau, Beto membru al gherilei, in mintea sa incolteste ideea de a fugi in padure la aceasta. Un raid impotriva luptatorilor din gherila il surpinde insa pe el si pe prietenii lui fugari, acestia fiind ucisi sub ochii sai. Actiunea prinde viteza, generand spre un final mai mult sau mai putin asteptat.

4 comentarii:

fly2sky spunea...

Prea dureros filmul asta. Vazandu-l..si citind ce-ai scris..m-a infiorat un gand..daca nu era Revolutia..ar fi oare fost posibil asa ceva..In Irak a fost posibil ..
Sper ca am evoluat totusi..desi razboaiele se duc pe alte planuri..cu altfel de arme..

pheideas spunea...

@fly, n-am evoluat deloc. Gratie lui Tov. Iliescu am trecut razant pe langa fenomen. :)
Vezi Zeigeist Addendum - acolo spune exact cum s-a intamplat in Salvador. Un fost agent CIA marturiseste cum l-au asasinat pe presedintele ales democratic, pentru ca a vrut sa scoata din tara latifundiarii americani.

fly2sky spunea...

Crezi ca cineva ar fi putut face altceva..tu spui ca l-au asasinat pe presedintele ala...

pheideas spunea...

Pai cam ce facem noi de pe la 1000 incoace. zicem ca ei si facem ca noi.:))