La prima vedere, fiecare roman care vrea sa plateasca o polita de asigurare isi spune: "e bine s-o platesc, pentru cazul in care mi se intampla ceva.". La autoturisme, spre exemplu, un accident se poate intampla oricand. La asigurarea obligatorie a locuintelor lucrurile stau putin altfel. Acestea sunt asigurate numai pentru cutremur, inundatii si incendii. Desigur, veti spune iar: "e bine sa ma asigur, pentru ca nu se stie niciodata !". Este adevarat si asta. Dar mai e adevarat un alt aspect interesant si mai putin luat in calcul - mare majoritate a proprietarilor nu platesc pentru ei, ci pentru altii.
Imaginati-va ca peste exact un an se va produce un cutremur mare si 90% din cladirile din Romania s-ar prabusi, ceea ce e absurd, desigur. Aveti impresia ca va va despagubi cineva ? Din ce bani ? Din cei 0,1% pe care i-ati platit ? Sa fim seriosi !
Inginerii fac calculul cam asa: dintro medie de 1.000.000 de locuinte, evaluate la 20.000 euro, risc de prabusire il au cam 0,1% din ele, adica 1.000. Iar banii platiti de cei 1.000.000 de proprietari vor acoperi exact cele 1.000 de cladiri prabusite, si nu mai mult. Care sunt acele cladiri cu risc mare ? Pai, cam tot ce e construit inainte de 1950.
Prin urmare, fondul adunat din plata asigurarii este doar un fond de solidaritate.
Stiti ce ? Nu ma deranjeaza ca il platesc, pentru ca stiu ca banii nu se duc in pantofii tantiei Udrea, ci in bugetele primariilor. Pana acum, Oprescu nu m-a dezamagit.:)
Pe alta parte sunt absolut convins ca in tara sunt o gramada de primari corupti care, in loc sa construiasca diguri de protectie sau canalizari, isi vor construi cu banii adunati vilute sau sali de sport, sau vor cotiza la partid. Si uite-asa se deturneaza fondurile in Ro.
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum o lună
3 comentarii:
Banii de asigurări obligatorii se duc la primărie, nu la firmele de asigurări?
Mi se pare greu de crezut.
Eu am asigurare de ceva vreme (ca să nu mă cert eu cu vecinii care mă inundă, ci să îi dea direct în judecată firma de asigurări)... depinde și de fiecare ce probleme are...
Dar nu știu cine o să asigure casele de chirpici de la țară.
Ideea asigurărilor e bineînțeles că plătesc mii de inși, dar la final 2-3 sunt despăgubiți... o să cam bage în probleme firmele de asigurări oligativitatea asta.
Cea obligatorie se duce o parte la primarie. Asa am inteles.
Lucrurile de acest gen se vor dovedi a fi folositoare pe termen mediu si lung, fara doar si poate.
Trimiteți un comentariu