duminică, 19 decembrie 2010

visul unei nopti de iarna

O piesa de teatru care mi-a infrumusetat noptile de iarna ai multor ani. Are un farmec aparte ... de poveste, cu fulgi de nea si clipe tainice la gura sobei. O poveste banala despre un el, satul de monden si relatii interesate, si o ea, poposita in ajun de an nou dintr-o alta lume, parca de basm.

4 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

În afară de Mihail Sebastian, pe care-l ador, mai ales cu "Steaua fără nume", Muşatescu e autorul meu de suflet, iar piesa asta atinge, cred, sufletul tuturor. Am văzut-o în două distribuţii, datorită tatei, care mă ducea la clubul ACIN (Asociaţia Cineaştilor români) una din 1937 cu George Vraca şi alta cu Beligan. Nu e rău Piersic, dar e uşor manierist şi fals, cade în păcatul junilor-primi pe care i-a jucat prea mult timp. Beligan e relativ bun, cam linear şi doct. În schimb Vraca e excepţional, poate şi fiindcă a jucat în anul în care a fost scrisă. Ţin minte că aveam vreo 10 ani când am văzut-o, au prezentat-o la ACIN drept un document salvat din arhivă şi mi-a rămas în suflet. Rolul lui Doruleţ însă e incontestabil al Rodicăi Mandache. Niciuna dintre celelalte două actriţe n-a reuşit să redea cu atâta expresivitate personajul. E o piesă pe care o iubesc mult. Mulţumesc, Pheideas, că mi-ai amintit de ea.

Vocea-de-departe spunea...

Hmmm, dacă tot ai deschis capitolul ăsta şi dai vreodată pe undeva de piesa "O batistă în Dunăre", trimite-mi şi mie un link. O caut cu disperare de mult timp, am găsit doar fragmente pe YouTube. Am avut-o înregistrată prin anii '90 pe o casetă care s-a pierdut, snif...

DOAR NOI spunea...

din nou a sosit vremea "Visul unei nopti de iarna". :)

ce repede a trecut timpul... parca ieri era martie... :)

pheideas spunea...

@voce, multumesc mult ! Am sa caut piesa, dar nu cred ca voi avea sanse mai multe.
In ce priveste pe Florin Piersic, am sesizat si eu atitudinea de june-prim pe care a avut-o in toate filmele sale. De fapt, asa se intampla cu filmele si piesele vechi. Azi le vedem cu alti ochi.