miercuri, 13 octombrie 2010

piata muncii in UE


Am gasit un articol interesant pe incont.
Ce sanse ai sa te angajezi in Romania? Mai sunt tarile europene o alternativa?

De ani de zile, romanii care au vrut sa castige mai mult si sa duca un trai decent au plecat la munca in strainatate. Iar situatia imigratiei devenise ingrijoratoare, in conditiile in care angajatorii romani erau nevoiti sa aduca mana de lucru din tari precum China, Thailanda sau Filipine. Dar, desi in contextul crizei economice toate pietele din Europa s-au contractat masiv, iar autoritatile au inceput sa raporteze cifre ale somajului ingrijoratoare, angajatorii tot au venit cu o oferta de joburi mai mare sau mai mica. Romania, insa, se afla printre ultimele tari in ceea ce priveste oferta de angajare, peste 60 de someri candidand pentru un loc de munca.
Ce sanse ai sa te angajezi in Romania? Mai sunt tarile europene o alternativa?

Inca de cand criza a inceput sa-si faca simtita prezenta si in Romania si numarul de someri a inceput sa creasca, Guvernul de la Bucuresti a comparat cifrele cu cu cele din alte tari europene si i-a rezultat ca stam destul de bine la capitolul somaj.
Am putea spune ca este adevarat, in conditiile in care Romania are o rata a somajului sub media europeana (sub 7%, comparativ cu 10% in UE), iar numarul maxim de someri a depasit cu putin cifra de 700.000 de persoane.

Iar faptul ca rata somajului a scazut constant incepand din luna aprilie a fost un nou prilej pentru autoritati sa speculeze faptul ca Romania este pe drumul cel bun si ca somarii incep sa-si gaseasca de lucru.

Cu toate acestea, tot mai multi romani se plang ca raman fara loc de munca si isi cauta o alta slujba luni la rand fara succes.

La o prima privire, putem spune ca Romania sta mai bine in ceea ce priveste numarul de someri, comparativ cu alte tari europene, care se apropie sau au depasit o rata a somajului de 20% (vezi Spania sau tarile baltice). Daca luam in calcul, insa, numarul de locuri de munca vacante, observam ca somerii romani au cu mult mai putine sanse sa se angajeze decat in tari unde somajul este cu mult mai mare.

Sa luam ca exemplu marile economii ale Europei, respectiv Germania, Franta sau Marea Britanie, unde somerii se numara in milioane de persoane. Lucru evident, in conditiile in care si numarul persoanelor active pe piata muncii este cu mult mai mare, raportat la Romania.

Dar chiar si in conditiile in care aceste tari au milioane de someri, sansele acestora sa se angajeze sunt mult mai mari decat ale romanilor.

Cea mai mare economie a Europei, Germania, are peste 3 milioane de someri. Dar si oferta de joburi vacante, inregistrate la serviciul public de ocupare, ajunge la aproape 700.000. Ceea ce inseamna ca patru someri germani se bat pentru un loc de munca vacant.

Marea Britanie, de asemenea, desi numara aproximativ 2,2 milioane de someri, are si o oferta de joburi vacante de aproape 400.000, adica unul din sase someri isi poate gasi o slujba.

In Franta, lucrurile stau ceva mai prost, oferta de joburi fiind de aproape 175.000, in conditiile unui numar de someri care depaseste 5 milioane de persoane.

Spania, tara cu cel mai mare somaj din UE si din care s-au intors mii de romani care au ramas fara slujbe, desi are peste 5,4 milioane de someri, are si o oferta de aproximativ 400.000 de locuri de munca scoase la concurs.

In Romania, insa, desi avem sub 700.000 de someri inregistrati la Agentia de Ocupare (cel putin aceasta este cifra oficiala), numarul de locuri de munca vacante oscileaza undeva in jurul cifrei de 11.000. Adica doar un somer din 63 isi poate gasi un job prin intermediul ANOFM-ului.

In schimb, in tara vecina, Bulgaria, cu care ne compara toata lumea, la un numar de aproape 225.000 de someri, numarul de joburi vacante este, in medie, de 18.000. Adica un loc de munca la mai putin de 13 someri.

Situatia cea mai buna pentru somerii care isi cauta un loc de munca se regaseste in tari precum Olanda, Austria sau Luxemburg, care au cel mai mic somaj din UE si unde raportul este de 4-5 candidati pentru un loc de munca vacant.

Oferta de locuri de munca luate in calcul este cea inregistrata de angajatori la serviciile publice de ocupare, deci este posibil ca numarul acestora sa nu coincida cu oferta reala de pe piata muncii, avand in vedere ca nu toti angajatorii apeleaza la stat cand vor sa publice anunturi de angajre. Chiar si asa, insa, Romania se afla, si in ceea ce priveste oferta de locuri de munca vacante raporatata la numarul de someri, cu mult in urma celorlalte tari europene.

Cu alte cuvinte, daca nu reusesti sa-ti gasesti un loc de munca in Romania, ai putea incerca in alte tari unde, chiar si in conditiile unui somaj mai mare, ai mai multe sanse sa te angajezi, mai ales in tarile care au ridicat restrictiile pentru romani.

0 comentarii: