joi, 10 iunie 2010

infractorul

Azi de dimineata am avut treaba prin zona Dristor, in Bcuresti. N-am luat masina, pentru ca ar fi insemnat sa plec cu doua ore inainte de acasa. In schimb l-am luat cu mine pe asistentul meu manager. Dupa ce mi-am terminat treaba, i-am zis - Vlad, hai sa mergem sa vedem depoul de tramvaie din Vitan. Mai trecusem pe acolo, dar numai la distanta. E topit dupa tramvaie, autobuze, metroaie si trenuri. I-am spus ca o sa-l angajez la RATB ca dispecer, pentru ca stie numarul tuturor auobuzelor si tramvaielor pe dinafara.
Vad poarta larg deschisa si intram. In zare se zareau garajele si mecanicii cum reparau ceva. Am aruncat o privire in jur si daca n-am vazut pe nimeni, am zis ca n-o fi bai. Cine o sa se supere pe un copil ? Vladut era extaziat. Se uita cu interes, ma tragea de mana sa-mi arate unde se schimba macazul, semafoarele si alte cele. Ne-am invartit pe-acolo, am glumit cu cativa mecanici, care s-au lasat impresionati de emotia copilului. N-am stat mai mult de cinci minute. Cand sa iesim, vad ca vine un tip spre noi. Avea in jur de 35 si cred ca era de undeva de la birouri sau bagator de seama cu diploma prin depou. Imi zice:
- Stiti, n-aveti voie sa intrati. Lucrati cumva aici ?
- Nu, i-am zis! Am vazut deschis, nu era nimeni la poarta si am vrut sa-i arat nepotelului depoul. Ii plac foarte mult tramvaiele.
- Va inteleg, dar va rog sa parasiti imediat incinta, pentru ca nu aveti voie !
- Va rog sa ma scuzati, nu este nicio problema, plecam imediat !
In momentul acela m-am simtit infractor. Si nu atat eu, cat cel mic, privindu-ma nedumerit, speriat si neintelegand ce se intampla.
- Ce-a avut nenea ala cu noi, ma intreaba Vlad ?
- Ce sa aiba, a crezut ca furam un tramvai.
- Cum sa furam un tramvai ... nici nu stim sa-l pornim.
- Vezi tu, unii oameni sunt destepti si altii prosti. Ai vazut cu ochii tai diferenta. Nenea ala care lucra sub tramvai nu s-a suparat ca ne uitam la el. Acela e omul destept.

V-am istorisit intamplarea, pentru ca nu e prima. Am mai patit-o si in alte dati.
Stiti ce, parca s-a prostit lumea ... Am fost si eu copil, si parca nu era asa. Tin minte ca oamenii se bucurau cand vedeau un copil.:)

Daca as fi director de orice ..., as da o directiva: "Toti copiii au voie sa viziteze institutia, gratis ! Iar angajatii sunt obligati sa le arate tot ce doresc !".:)

22 comentarii:

Anonim spunea...

:)
Sa-ti creasca frumos si sanatos nepotelul!

Nenea de la birou nu a gandit ca-i veti prejudicia depoul din punct de vedere fizic (furat tramvai, stricat roti etc) ci s-a gandit ca puteai fi jurnalist, ca puteai tu (adultul) aduce prejudicii de imagine gasind ceva de dat "stirea bomba" la temeblizor!
Sau poate nenea respectiv era responsabil cu zona aceea. Nicio institutie (unitate) nu poate fi vizitata de orice om fara a avea acceptul conducerii. Si acest lucru se intampla peste tot in lume, nu numai in romanica noastra care se afla cu 100 de ani in urma.


:)
Nu cred (dar asta este opinia mea) ca ai procedat corect/bine spunandu-i nepotelului tau ca cel de la "birou" e nenea prost (adica rau), iar celalalt e nenea destept (adica bun).
Cu cat invatam copii sa faca diferentieri, analize, constatari doar emotional, cu atat ii invatam sa judece gresit lumea inconjuratoare.

DOAR NOI spunea...

Da... ai mare dreptate! Copiii au nevoie sa isi lamureasca orice curiozitate. Noroc ca Vlad este un baiat intelegator si istet!
Da, am devenit rai... nu stim sa mai dam educatie... sa oferim o mangaiere, un suras unui copil.
Seara frumoasa!

Anonim spunea...

Te-ai enervat, cunosc prea bine reactia asta la persoane apropiate mie... :)
Or fi avut vreo camera video si nenea "cel prost" o fi fost responsabil cu paza, nu putea sa nu va zica nimic... :)

pheideas spunea...

Sunt situatii in viata in care trebuie sa luam decizii. Deciziile pe care le luam, ne diferentiaza de prosti si destepti si ne fac sa ne uitam cu respect in oglinda.

pheideas spunea...

@Andrei, ... e mai complicat. :) Iti multumesc pentru urari ! Imi permiti un sfat ? Daca o sa fii si tu in situatia lui nenea cel rau, sa-l iei pe copil de manuta si sa-i arati tramvaiele. Precis o sa-i provoci o imensa bucurie. Te las pe tine sa apreciezi daca merita sa faci gestul sau nu. :)
Din intamplare, am avut ocazia sa vizitez in 30 de ani multe intitutii si minti intortocheate din societatea romaneasca. Si tot din intamplare cunosc mai toate situatiile in care poate fi pus un subaltern, cand ia o decizie. Daca in postare m-am referit la prostie, te rog sa ma crezi ca exact cu asta am avut de a face.
Si as mai vrea sa-ti spun ceva, institutiile unde sa interzica in mod expres accesul sunt cele militare. Am lucrat pe vremuri intr-o asemenea institutie, exact la paza si protectie. In rest, in orice alta institutie publica poate sa intre oricine, atata timp cat are un scop, o durata si lasa un act la poarta. Prin urmare, in mintea dobitocului, cum ai spus si tu, s-a declansat paranoia cu presa. Cat de putin la minte sa fii sa crezi ca unul si-aduce copilul sa spioneze unitatea de interes strategic depou tramvaie ? Tu ce crezi ?

pheideas spunea...

@DoarEu, iti multumesc pentru aprecieri ! Da, o sa am grija ca Vlad sa devina un baietel inteligent, punandu-l in situatii ca cele descrise si aratandu-i ce trebuie sa faca si ce nu.:) Si mai ales sa-si asume raspunderi si sa invete ca cele personale sunt mai presus de cele colective. Asta iti da prestanta si apreciere in ochii oamenilor, atata timp cat nu le prejudiciezi interesele. :)

pheideas spunea...

Am mai primit mesaje pe alte cai, precum ca tipul isi facea meseria si ca supararea mea e nejustificata.
Asa e, tipul isi facea meseria, insa in momentul acela, dupa parerea mea, trebuia sa aleaga intre meserie si a fi Mos Craciun in miez de vara. Si din cate cunosc, nu ti se ofera zilnic sansa sa fii Mos Craciun. :) Nu stiu cati inteleg fenomenul ... am spus ca e mai complicat. :)

Anonim spunea...

Esti subiectiv, dar intr-un fel frumos, iertabil.
Tipul n-a vazut nimic dincolo de misiunea lui de a va matura de pe "tarlaua" lui. Ca ar fi trebuit sa vada, asta e alta poveste.
Intamplarea relatata de tine, si morala ei, imi amintesc de o piesa de teatru, "Nu ne nastem toti la aceeasi varsta". Parafarazand, ar suna: "Nu ne trezim toti la aceeasi varsta"...

pheideas spunea...

@acuarele, pai despre maturat tarlaula imi tot racesc destele. :)) Si n-am nimic personal cu tipul, ci cu cei ca ei, care nu vad mai departe e coada maturii. :)

Anonim spunea...

:)
Pheideas, multumesc de sfat!

Si eu am nepotei si nepotele, insa niciodata nu voi proceda (n-am procedat) conform sfatului tau.

Vreau sa-i fac o bucurie nepotelului meu, ducandu-l la un depou, OBLIGATIA mea este sa merg la un om responsabil si sa-i cer permisiunea sa intru in acea institutie, depou etc.

Asa se procedeaza CORECT in orice tara civilizata!

Niciunde nu ai voie sa intri fiind strain de acea incinta, fara o aprobare, altfel ar fi un fel de gara, unde oricine, oricand, poate intra si iesi... pana la lege (daca nu o cunoastem) este vorba de logica, nu?!

Imi pare bine ca ai postat acest articol si ca fiecare dintre noi a comentat din punctul sau de vedere.
Ce iese in evidenta?
Ca indiferent de situatie, romanul gandeste strict emotional, actioneaza strict emotional... si isi formeaza opiniile bazate pe trairile emotionale.
Du-te in Germania, in Elvetia, in Suedia, sau chiar intr-o tara latina si vezi de nenea responsabil cu accesul persoanelor in acea unitate/institutie sau ce mama ma-sii o fi, il ia pe micutul tau de mana si-i spune uite tutuul.
Regulile sunt clare!
Si respectate!

:)

pheideas spunea...

@Andrei, ti-am spus ca e mai complicat. Of, hai totusi sa-ti desenez ... :))
Cand am intrat, nu era nimeni, portile deschise, nu tu portar sau altceva. Normal ca m-as fi dus sa cer voie. Dar cum n-am avut cui, si nefiind veun indicator, am intrat. Tine de logica, nu ? :)) Meseria tipului nu era sa dea oamenii afara. Iti garantez asta. Ci sa-i intrebe, daca le poate fi de folos cu ceva. Be smart ! :) In acest caz, cum am si facut dealtfel, i-am spus care este scopul vizitei mele. A fost alegerea lui, sa bucure un copil, sau sa "se tina de coada maturii". Si-ti mai garantez, ca nu-l costa nimic daca facea gestul. Despre asta este vorba, nu despre Germania si alte tari civilizate. Si eu sunt adeptul regulilor.
De-aia ti-am spus ca e mai complicat, si nu oricine poate sa fie Mos Craciun. :)
Dezbaterea poate fi dusa la nesfarsit, dar ideea e aceea ca .. uneori esti pus in situatii in care poti lua decizia sa respecti stict litera legii, sau sa iti asumi o alta decizie. De-aia ne-a dat Dumnezeu capete, sa gandim cu ele.:)

pheideas spunea...

Vreti sa va dau exemple in istorie despre oameni care au ales sa procedeze altfel, in loc sa respecte normele ? Le spunem si vizionari. Celorlalti, poporul le spune ca au ochelari de cal. :))

pheideas spunea...

@andrei, apreciez onestitiatea ta si iti multumesc pentru argumente !:)

pheideas spunea...

Andrei, hai sa te mai intreb ceva: presupunem ca lucrezi la depoul cu pricina. Un copil vine si te roaga ... nenea, arata-mi si mie tramvaiul ! Tu ii spui ... nu e voie puisor, pentru ca legea spune ca nu... ?

Anonim spunea...

Pheideas, eu am inteles din prima, crede-ma!
:)
Nu e necesar sa-mi desenezi, dar daca insisti, privesc si desenul.

Nenea cu pricina nu era responsabil cu "datul afara" era responsabil cu intratul!
:)

Ca nu ai gasit pe nimeni caruia sa-i ceri permisiunea nu-ti justifica actiunea.
Ori strigam pana venea cineva, ori asteptam, ori gaseam un alt depou.

Ceream permisiunea iar daca imi era acceptata bine, daca nu, NU!

Nu m-as fi simtit nici lezat si nici nu m-as fi grabit sa cataloghez persoana respectiva, pe baza ranirii egoului sau nesatisfacerii moftului unui copil.

Nepotelului ii explicam ca este o institutie unde nu avem permisiunea sa intram, ca nenea isi face datoria si ca, in scurt timp, voi reusi sa obtin o permisiune pentru a vizita, impreuna, un depou.
Eu cred ca acesta ar trebui sa fie itinerariul actiunii si nu altul.

Daca as fi procedat ca tine, intrand fara sa am aprobare, si nenea rau ar fi venit sa ma intrebe ce cautam acolo, i-s fi vorbit politicos si l-as fi rugat sa ne permita "stationarea" pe o durata limitata de timp, cerandu-i scuze ca am intrat ca la cortul tiganilor de pe mahala.

Faptul ca portile erau deschise nu-mi justifica actiunea. De altfel, era primul lucru pe care l-as fi invatat pe nepotelul meu.

Romanul crede ca e precum Voda prin loboda, are dreptul sa intre si sa iasa sau sa faca ce vrea "muschiul" lui (asta este mentalitatea romanului, vrem sa recunoastem - nu vrem sa recunoastem).

Greseala a fost a ta si nu a individului "prost"!
Nu era un loc de interes public pentru ca acel individ sa aiba in atributii "va ajut cu ceva", si nici spatiu comercial sau alt loc care sa presupuna indrumare! :)

:)
Hai sa pastram proportiile, totusi!
in ceea ce priveste "vizionarismul"
:)))

Ce as fi facut eu, in situatia individului?
Depindea foarte mult de comportamentul si atitudinea adultului si de regulile interioare.
Daca adultul da semne ca a inteles greseala pe care a comis-o (minora aparent, dar majora in raport cu educatia copilului) probabil ca i-as fi lasat sa-si satisfaca bucuria.

Dar mai este un caz pe care nu l-ai luat in consideratie: faptul ca in acel timp se puteau folosi substante nocive, sau manevre care puteau provoca accidente etc.
Totul tine de regulamentul interior! Iar nenea cel rau era cel mai in masura sa aprecieze daca e posibila "vizitarea" sau nu, a inicintei!
Un aspect deloc de neglijat.
Pe durata "vizitei" voastre se putea intampla un accident cu copilul. Responsabil nu erai tu, ci cel care ti-a permis intrarea.

Si chiar daca accidentul se intampla fara ca el sa-ti fi dat permisiunea, tot el ar fi fost responsabil!

Nu stiu de ce romanul nu se gandeste la toate posibilitatile, adica sa priveasca in perspectiva.

Este opinia mea si nu e musai sa coincida cu a altuia.
Fiecare procedeaza functie de ceea ce intelege si cum intelege el lumea exterioara.
Eu asa as fi procedat si in niciun caz altfel.
Tocmai pentru ca aveam in grija un copil!

pheideas spunea...

@Andrei, multzam fain pentru precizari ! Sincer, iti marturisesc ca ai fi un foarte bun director executiv. :) Ai uitat cutremurul cel mare, care ar fi putut sa vina exact in momentul in care eram acolo. :))

Anonim spunea...

:)
Pheideas, sper ca nu e cu suparare.
Este opinia mea, este modul meu de perceptie.


Si cred, ca si tine, ca romanii isi conduc existenta dupa emotional.
Constata ca lucrurile nu merg tocami bine, insa nu vor in ruptul capului sa schimbe ceva.

Abordai, nu cu mult timp in urma, o tema: vrem schimbare, dar sa nu se schimbe nimic!!!

Derogari de la regula nu ar trebui sa se faca functie de sentimentalisme, indiferent de ceea ce presupune regula, indiferent de ce presupun sentimentalismele.

Poti glumi cat doresti, eu nu pot gasi niciun element de gluma in subiectul abordat.

Pentru ca presupune cultivarea unei conduite a unui copil si mai mult decat atat, un set de principii care vor sta la baza comportamentului acelui copil!
Acel copil va fi maine un element al societatii!
Iar tu azi esti exemplu pentru el, tu (direct sau indirect) ii implemetezi un sistem de gandire, abordare, actiune.


1. respectarea regulilor;
2. respectarea, daca nu a omului (desi acesta ar trebui sa fie pe primul plan), macar a calitatii/atributiilor acelui om, in acea situatie;
3. intelegerea ca satisfacerea bucuriilor, mofturilor, dezideratelor personale, nu ne scuza si nu ne absolva de culpa daca am incalcat o regula!;
4. nimic nu ar trebui sa se obtina recurgand la "santaje" emotionale.

Copilul a inteles ca nenea de sub tramvai care a fost in acord cu dorinta lui e nene destept, iar nenea care nu a fost in acord cu dorinta lui e un nene prost.
Cine ii indeplineste dorintele e un nene destept, iar cine nu, e un nene prost!
O gandire simplista si foarte logica, nu?!

:)
Mi-am amintit de domnul Goe a lui Caragiale!

Ma iarta daca nu am fost in consens cu tine.

pheideas spunea...

@Andrei, e parera ta si nu mai comentez. Ti-am spus ca esti un excelent executant. Si respect asta.:)

Anonim spunea...

:)
Pheideas, sunt mai putin un executant si mai mult un proiectant.
Si aici ai gresit.

Dar... ce sa-i faci, suntem "sclavii" presupunerilor!

Uite, si acesta este un subiect foarte bun pe care sa-l abordezi: ce inseamna sa fii executant!
Sa vedem daca are legatura cu perspectivele si analizarea lor!
:)


Toate cele bune!

pheideas spunea...

@Andrei, abia astept sa-ti vad creativitatea si spiritul temerar ! :)

Veve spunea...

N-ai înţeles. Nepoţelul tău era spion al PSD-ului, trimis acolo de partid să spioneze şi să culeagă informaţii referitoare la ultimele micşorări salariale aplicate de Guvernul Boc, pentru ca apoi să le facă publice şi să mai facă ei o moţiune :)) Cel puţin poate asta credea individul respectiv.

Mai găseşti un exemplu despre infractorii minori şi la mine.

pheideas spunea...

@veve, exact ! Acum imi dau seama unde se duce Vladut, cand iese de la gradinita; la sedintele de partid. :))
Parca mai erau si niste copii, care jucasera niste piese de teatru si nu declarasera veniturile. E plina tara de infractori ! :)