marți, 1 iunie 2010

de pe facebook

C: Mai am o intrebare (asa sunt eu, curios!), dupa un comentariu facut de Adolf Muresan pe Money Channel: daca se reduc salariile angajatilor din companiile cu capital de stat/majoritar de stat, ce reducere s-ar face la bugetul de stat astazi, cand este nevoie de bani pentru pensii, cheltuielile curente ale spitalelor etc. ? Aceste companii functioneaza dupa legea societatilor comerciale, iar orice ban retras din conturile acestor companii nu se poate face decat sub forma de dividende, adica dupa ce anul fiscal a fost inchis si s-a realizat bilantul (pentru a determina daca a fost inregistrat sau nu profit). Cu alte cuvinte, nu se pot retrage bani decat in 2011, luna iunie (dupa depunerea bilantului la 25 mai 2011).

Nu ar fi mai bine daca azi, guvernul, ar lua decizia de a micsora toate taxele firmelor la 20, dau un numar la intamplare, prin comasarea unora si virarea in acelasi cont (deci eliminarea birocratiei care duce la costuri absurde pentru companii, care la randul lor ar fi incurajate sa investeasca in Romania)? Apoi eliminarea impozitului forfetar; nemodificarea prevederilor din Codul Fiscal de intentiile anuntate/neanuntate pana acum. Oare nu ar fi mai bine sa stimuleze investitiile decat sa le elimine ? Intreb... nu ma pricep. Sunt doar un cetatean care plateste salariul actualului guvern si aparatului sau.

Inca o chestie: am tot auzit de la diversi tampiti ca sistemul bugetar al regimului comunist avea doar 800 de mii de angajati, in schimb ce actualul se apropie de 1 mil si 1/2. Cat de idiot sau meschin trebuie sa fii ca sa faci o astfel de comparatie si sa spui ca nu este normal ca sistemul lui Ceausescu functiona, iar actualul nu?! Pai oare cate masini existau in 1988 si cate existau in 2008; oare cate firme existau in 1988 si cate in 2008; cate taxe erau in anul de gratie 1988 si cate exista acum; sau cati proprietari de terenuri, cladiri erau in 1988 si cati acum. Doar ca sa dau cateva exemple. Apoi, cum naiba sa nu lucreze bine sistemul administrativ din regimul DICTATORIAL al tov. N. Ceausescu?! Acum, daca nu ma inseala memoria, avem scris in Constitutie ca suntem stat democratic: adica angajatul are dreptul sa refuze un ordin al unui sef daca i se pare absurd sau deplasat (e.g., discriminarea unor persoane la angajare-directorul de resurse umane).

...
Raspuns Ph: E vorba de contractul colectiv de munca incheiat intre salariati si administratie. Acesta ar trebui modificat, anulat, ... si renegociat, ceea ce mi se pare un fel de ... stiti, noi vrem, da' nu stim daca vreti si voi. Legal, impus, nu se poate face altfel ! Atunci o sa vezi plugusor la TransElectrica, Metrou, Huila si altele. Dividendele nu au legatura cu subiectul.
Iarta-ma, observ ca ai inca impresia ca guvernul e o adunatura de manageri. Nu ti-ai dat seama ca ei sunt doar contabili ? Contabilul nu gandeste sau da solutii. El completeaza OP-ul cu darile catre stat si atat ! Nu vezi din declaratiile lor ca sunt total paralel cu managementul ? Ai impresia ca au condus managiuit ceva vreodata, in afara de ponturi, spagi si ... de unde furam maine ?

Sistemul bugetar al lui Ceausescu, 800.000 angajati ? Pai si restul de pana la 10 mil, erau angajati la Pepsi Cola ? :))
Intamplator, stiu cum functiona sistemul. El era mentinut de oamenii din umbra, buni profesionisti in macro-economie, oameni care imediat dupa revolutie au fost scosi fortat la pensie de Roman, dupa urmatorul dialog: "Domnule Prim, nu se poate face asta, pentru ca indicatorii macro nu corespund ... Ce baaa', ma invatati voi pe mine economie ? Comunistilor !". Sistemul era atat de bine pus la punct ... numeric vorbind, incat era imposibil sa nu se inchida in scripte. Iti imaginezi, pe toate ministerele, cu cheltuieli si investitii, fabrici construite, importuri, santiere navale si altele ... Si nu pe o luna, ci pe 10 ani inainte. Si gestionau un buget cam cat al Germaniei, adica de zece ori mai mare decat cel de acum. Si nu aveau calculatoare cu TFT. :)) Noi stim azi sa scriem, mergem cu metroul, cu trenul, trecem pe poduri, tunele, avem un acoperis, datorita sistemului acela.
Tu crezi ca actualii guvernanti controleaza vreo cifra ? Sa fim seriosi ! A, in cel mai bun caz, noteaza ce-au cheltuit si apoi constata ca le lipsesc vreo 3 miliarde de euro. Rad si curcile ...
Democratie in Ro ? Ha ha ha ! Anarhie poate da !

0 comentarii: